5 tips om je work-life balans te vervangen door een work-life blend
Het concept van work-life balance is een mooi ideaal, maar tegelijk ook frustrerend want je lijkt dat magisch evenwicht nooit te bereiken. Ziehier echter de oplossing!
Meer dan een vijfde van de bedienden ziet het zitten om een deel van hun loon in te leveren voor een uitdagender takenpakket. Een takenpakket dat dichter aanleunt bij hun interesses en zorgt voor een harmonieuzere work-lifebalans.
Hieruit kunnen we concluderen dat de tevredenheid over de tewerkstelling voor werknemers belangrijker is dan financiële vergoedingen. En dat het loon slechts een onderdeel is van de retentiestrategie van organisaties. Zo blijkt uit een grootschalige enquête van hr-adviesbureau Robert Half van eind 2019 bij 1.000 Belgische bedienden.
Werkgevers moeten dus andere elementen in de strijd gooien om medewerkers aan te trekken en te behouden. Al blijft het loon natuurlijk cruciaal. We moeten tenslotte ook leven, een lening of de huur betalen, kleding voor onszelf en de kinderen kopen, net als eten en drinken.
Toch weten we dat een goed salaris snel vergeten wordt en nadien niet langer het werkgeluk bepaalt. Om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor werknemers, moeten werkgevers nog meer kunnen aanbieden dan een mooi loon. “Vandaag onderhandelen bedrijven en sollicitanten nog voornamelijk over het loon, maar nog te weinig over jobinhoud en flexibiliteit”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.
Zo is het onder andere belangrijk dat je als werknemer een ‘klik’ hebt met de bedrijfscultuur en de collega’s van de organisatie waarvoor je werkt. We brengen vaak meer tijd door met onze collega’s dan met onze beste vrienden. In hoeverre we onze collega’s als vrienden beschouwen, kan flink beïnvloeden hoe goed we ons voelen op het werk. Plezier in je werk en een aangename sfeer zijn voor velen de ultieme factoren van de ideale job. Wie meer werkgeluk ervaart, is productiever, minder snel ziek en dynamischer. Kortom: als we gelukkig zijn op de werkvloer, zijn we automatisch gelukkiger in ons privéleven.
De meeste Belgische bedienden zijn tevreden met hun job. 8 op de 10 respondenten geeft aan dat ze helemaal tevreden zijn over hun huidige functie. Dat is positief, want werkgeluk bepaalt in grote mate hoe gelukkig we zijn in het algemeen. Eerst de jobinhoud, dan de sfeer en de collega’s en dan pas het loon bepalen hoe tevreden de Belg is op het werk. Toch focussen zowel werkgevers als werknemers vandaag nog veel op het loon. Zeker in tijden van talentschaarste moeten werkgevers hun medewerkers inspraak geven in de jobinhoud, en tegelijk werk maken van een hechte bedrijfscultuur.
Wanneer men werknemers extra wil motiveren, volstaat alleen een loonsverhoging niet om hen over de streep te trekken. De voornaamste drijfveren voor het overwegen van een nieuwe job zijn dan ook het ontbreken van doorgroeimogelijkheden, nood aan een nieuwe uitdaging en ontevredenheid met het loonpakket.
(mr) - Foto: Rawpixel
15 januari 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het concept van work-life balance is een mooi ideaal, maar tegelijk ook frustrerend want je lijkt dat magisch evenwicht nooit te bereiken. Ziehier echter de oplossing!
Eén op de vijf werkende Vlamingen is niet blij met de relaties met collega’s. Maar flexwerk en autonomie doen wonderen.
De meesten van ons vinden een goede werksfeer belangrijker dan wat ze verdienen. “Slechts weinig mensen veranderen van job puur omwille van hun loon.”
Wie vandaag over werk praat, kan bijna niet om de termen ‘stress’, ‘burn-out’ of ‘work-life-balance’ heen. Maar het kan ook anders volgens Paul Van Den Bosch.
Wanneer je niet meer gelukkig bent op je werk, heb je verschillende mogelijkheden: klagen, een oplossing zoeken, of iets nieuw proberen te vinden.
Je hebt een ‘droomjob’ maar je bent toch niet helemaal gelukkig? Dat is geen schande. Het komt wel vaker voor...
Deeltijds werken: voor velen dé oplossing tegen werkstress. Toch moet je weten waar je aan begint voordat je 'ja' zegt tegen die parttime job. Wij zetten de gevolgen op een rijtje.
Wist je dat een zieke werknemer handenvol geld kost? Juist daarom doet je baas er maar beter alles aan om je gelukkig te houden.
De ideale oplossing is dat elke collega zelf zijn voorkeur om te werken en om thuis te zijn, kan bepalen.