Sfeermeter test homovriendelijkheid
Nederlandse werknemers beschikken sinds vorige week over een meetinstrument om de homovriendelijkheid van hun bedrijf te testen: de ‘Sfeermeter’.
Een bedrijfsfeestje waar de partner is uitgenodigd, een gesprek over de thuissituatie: voor heel wat werknemers is dit het moment waarop het angstzweet uitbreekt. Want hoewel homoseksualiteit al lang geen taboe meer is, verzwijgt een kwart van de werknemers toch nog steeds hun geaardheid. Vooral uit angst voor de reacties van collega’s, reppen ze er met geen woord over.
En die angst is niet ongegrond, zo blijkt. Ruim de helft van de werknemers maakt grapjes over een andere geaardheid. Vooral in de transport-, metaal- en technieksector komen grappen frequenter voor. In de groot-en detailhandel hoeven werknemers hier minder angst voor te hebben.
Een andere reden die homo- en biseksuele medewerkers aangeven, is dat ze hun geaardheid geen werkaangelegenheid vinden. Zij houden werk en privé liefst gescheiden. Als ze het dan toch opbiechten, gebeurt dit bij een kwart van de werknemers een jaar nadat ze in dienst traden.
Maar het kan ook anders. Tot voor kort hadden militairen in het Amerikaanse leger geen keuze. Het ‘don’t-ask-don’t-tell’-beleid legde alle homoseksuele militairen een verbod tot seksuele uiting op. Wie zich hier niet aan hield, werd ontslagen. Dat overkwam maar liefst 14.500 mensen. De rechtbank oordeelde echter dat deze regel in strijd was met de wet op vrije meningsuiting, en hief het verbod in september 2011 op. Hierdoor zijn duizenden homoseksuele militairen in de Verenigde Staten eindelijk uit de kast kunnen komen.
(mw) – Bron: nu.nl – companyprideplatform.org
5 december 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nederlandse werknemers beschikken sinds vorige week over een meetinstrument om de homovriendelijkheid van hun bedrijf te testen: de ‘Sfeermeter’.
Homoseksuele werknemers hebben er alle baat bij om ook op de werkvloer uit te komen voor hun geaardheid. Ze verdienen dan tot 50% meer, zo blijkt.
Eén op drie werknemers is volgens onderzoek als eens verliefd geweest op een collega. Maar ... wat zijn de gevolgen? Kan de baas jullie ontslaan?
In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten op het werk. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s.
Jobat vroeg aan 9.500 Vlamingen hoe romantisch het er bij hen op de werkvloer aan toegaat. En wat bleek? Meer dan één op vier heeft al eens een relatie gehad met iemand die ze via het werk hebben leren kennen.
Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...
Je hebt gesolliciteerd voor die ene job maar ze hebben niet voor jouw kandidatuur gekozen. En dan zijn er twee mogelijke foute reacties.
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?