Voorkom een koude douche op je evaluatiegesprek
Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
Leidinggevenden zelf zijn een andere mening toegedaan. Maar liefst 86 procent zegt goed inzicht te hebben in de competenties en doelen van de werknemers en is bijgevolg naar eigen zeggen wél voldoende voorbereid. 15 procent van de managers geeft zelfs aan zich beter voorbereid te hebben op het gesprek dan vorig jaar.
Van de ondervraagde leidinggevenden bereidt 40 procent zich per gesprek langer dan een uur voor. 37 procent baseert zich op de prestaties van het afgelopen jaar bij de beoordeling, 33 procent verhaalt zich op periodieke functioneringsgesprekken. Slechts 4 procent doet een beroep op informatie van HR. Werknemers vinden het niet altijd duidelijk op welke informatie managers zich baseren bij een beoordeling, zo is 11 procent daarvan niet op de hoogte.
“Al een aantal jaar volgen we de wensen en verwachtingen rondom de jaarlijkse beoordelingsgesprekken op de voet. Waar het voor de ene leidinggevende vooral een noodzakelijk kwaad is, haalt de ander er veel voldoening uit. Bovendien heeft de een meer moeite om op een inspirerende en resultaatgerichte manier gesprekken te voeren over functioneren en toekomstperspectief dan de ander. Dat de gesprekken en de voorbereiding veel tijd kosten is daarom niet zo gek. Over de kwaliteit van die voorbereiding valt – zo blijkt uit ons onderzoek – nog te twisten, zeker door werkgevers en werknemers onderling”, aldus Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW.
(nm) – Bron: Managersonline.nl
20 december 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Veel werknemers beginnen onvoorbereid aan hun evaluatiegesprek. Geen goed idee, want dan kan het wel eens een heel negatieve ervaring worden.
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Bijna 90% van de Britse werknemers vindt dat hun management onvoldoende training en begeleiding geeft om de eigen functie optimaal te kunnen uitoefenen.
Mijn baas evalueert me nooit officieel, wat het moeilijk maakt om beargumenteerd opslag te vragen. Heb ik als werknemer recht op een officiële evaluatie?
87 procent van de Belgische professionals volgt opleidingen voor professionele doeleinden. Gemiddeld spendeert men 8,2 dagen per jaar aan een opleiding.
In ‘Niet appen tijdens het eten’ overlopen auteurs Sanne Kanis en Aaron Mirck een 30-tal kwesties rond digitale etiquette. Welke tips moet je zeker onthouden?
Wat houdt Damien z’n job precies allemaal in en hoe ziet z’n werkdag er concreet uit, wilden we bij Jobat wel eens weten...
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.