De gevolgen van seksuele intimidatie op het werk?
Stress, onzekerheid, eetstoornissen of slapeloosheid. Seksuele intimidatie (op het werk) kan verschillende verregaande gevolgen hebben. Een overzicht.
Over de precieze definitie van seksueel grensoverschrijdend gedrag lopen de meningen uiteen. In het onderzoek heerst er echter wel een consensus over bepaalde gedragingen die absoluut niet door de beugel kunnen. Zo vindt drie kwart van de overvraagden (76 procent) dat een ongewenste aanraking helemaal 'not done' is. Ook schunnige opmerkingen over het uiterlijk (42 procent) en gespreksstof over porno (40 procent) staan in de top drie van grensoverschrijdend gedrag.
Seksueel ongewenst gedrag blijkt uit de studie niet alleen een mannenzaak. Zo werd 21 procent van de mannelijke werknemers – tegenover 37 procent van de vrouwelijke werknemers – al eens geconfronteerd met seksueel overschrijdend gedrag. 71 procent van alle respondenten is wel van mening dat ze assertief genoeg zijn om duidelijk te maken dat ze dit gedrag niet appreciëren. Daarnaast heeft 6,7 procent van de mannelijke respondenten al eens seksueel ongewenst gedrag vertoond tegenover een collega. Bij de vrouwen is dit maar 2,3 procent.
De top 5 van gedragingen die volgens de respondenten seksueel grensoverschrijdend zijn, ziet eruit als volgt:
Net niet in de top 5, maar toch opmerkelijk: maar liefst 20 procent vindt het dragen van uitdagende kledij ook een vorm van grensoverschrijdend gedrag.
“Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat het in veel gevallen om een zeer subjectieve materie. Wat voor de één aanvaardbaar is, is dat niet automatisch voor de andere. Er bestaat dus een grote grijze zone. Opmerkelijk is wel dat 1 op 3 Vlamingen seksueel ongewenst gedrag al iets minder ongewenst vindt wanneer het van een aantrekkelijke collega komt”, aldus Marjolein Cuvelier, woordvoerster van CM.
Meer dan een kwart (27 procent) van de respondenten was ooit al getuige van seksuele intimidatie tussen collega's. Daarbij ging het meestal om 'een ongewenste aanraking' (57 procent) of 'een schunnige opmerking over het uiterlijk' (39 procent). Slechts 32 procent van de respondenten geeft echter aan dat hij of zij effectief zou ingrijpen wanneer zulk gedrag tussen collega's voorvalt, 17 procent houdt zich erbuiten en 52 procent moet het antwoord op deze vraag schuldig blijven.
Marjolein Cuvelier: “Opmerkelijk is dat zoveel respondenten passief zouden blijven wanneer iemand in hun werkomgeving te kampen krijgt met seksueel ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon kan hier een belangrijke rol in spelen en raad geven of helpen voorkomen dat de situatie erger wordt. Twee derden van ondervraagden gaven te kennen dat in hun bedrijf al zo’n vertrouwenspersoon is aangesteld. 16% van de respondenten wist het niet zeker.”
(nm) - Meer informatie over de studie vind je in de nieuwe editie van çava?, het gratis huis-aan-huisblad van CM Midden-Vlaanderen, CM Antwerpen en CM regio Mechelen-Turnhout.
4 december 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Stress, onzekerheid, eetstoornissen of slapeloosheid. Seksuele intimidatie (op het werk) kan verschillende verregaande gevolgen hebben. Een overzicht.
Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
Dacht je dat je collega je wou versieren? Waarschijnlijk is hij zich dan gewoon aan het vervelen. Want flirten zou een uiting zijn van verveling.
Seksuele intimidatie kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen leidinggevenden en ondergeschikten én bestaat uit maar liefst elf verschillende vormen…
Als slachtoffer van ongewenst gedrag op de werkvloer, kan je in de eerste plaats terecht bij de preventieadviseur en de vertrouwenspersoon van de onderneming waar je werkt. Als een bemiddeling niets oplevert, kan je bij hen een klacht indienen.
Ongewenst seksueel gedrag op het werk is elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan degene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen op het werk.
Benjamin werkt bij Volvo Car Gent: “Geen enkele dag is hetzelfde”
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Ooit al van een burn-on gehoord? De kans is groot van niet, want deze aandoening blijft een onderbelicht probleem. Wat is het en wat kan je ertegen doen?