Werken bij de bank: om de vijf jaar een andere job
Een rijk gevulde carrière: dat vat de loopbaan van Bruno Smet (53) bij ING best samen. En hij is klaar voor een volgende uitdaging bij zijn werkgever.
De immobiliteit op de arbeidsmarkt door de crisis en de bijhorende jobonzekerheid, lijkt langzaamaan uit te doven. Althans voor hooggeschoolde profielen, en meer specifiek voor zij die werken in de financiële, technologische en engineering-sector. “We hebben het aantal vacante jobs voor deze werknemers het voorbije jaar met een kwart zien stijgen”, zegt Kurt Schreurs van SThree.
Volgens de ceo van het rekruteringsbureau staan we aan de vooravond van een enorme mobiliteitsgolf onder hooggeschoolden. Samen met Thomas More Business School bevroeg het rekruteringsbureau 508 respondenten met dit profiel. “We wilden te weten komen hoe tevreden en betrokken ze zijn bij hun huidige werkgever en wat ze van plan zijn op de arbeidsmarkt nu de economie licht opleeft”, aldus Kurt Schreurs.
De resultaten hangen een niet zo rooskleurig beeld op, toch niet voor de werkgevers. Een greep uit de cijfers: slechts één op de vier zegt emotioneel betrokken te zijn bij zijn job, één op de drie maakt zich zorgen over zijn toekomst, twee op de drie zien weinig interne doorgroeimogelijkheden, één op de drie zoekt binnen het halfjaar actief naar een andere job en 70 procent acht de kans groot dat hij of zij snel een andere job vindt.
Het ‘ergst’ lijkt het gesteld met de financiële profielen. “Bankpersoneel lijdt duidelijk het hardst onder de crisis. Ze voelen zich het meest onzeker. Ingenieurs zijn er een stuk van overtuigder dat ze hun huidige job kunnen behouden”, aldus Kurt Schreurs.
Toch zijn de meeste bevraagde hooggeschoolde werknemers best tevreden over hun huidige job. Twee op de drie ingenieurs zegt tevreden te zijn. Financiële profielen scoren ook hier een stuk minder goed (57%). Ze zijn er ook het minst zeker van dat ze hun job zullen kunnen behouden (47%). Dat vertaalt zich onder andere in negatieve stress op het werk. Vier op de tien bevraagde finance-profielen zeggen daaronder te lijden. Bij de ingenieurs en technologische profielen schommelt dit rond de 30 procent.
Wat alle werknemers ervaren, is de geringe mogelijkheid om intern van functie te veranderen. Gemiddeld 30 procent acht de kans groot bij hun werkgever een andere job te vinden als ze daarnaar zouden zoeken.
Hetzelfde gevoel hebben hooggeschoolde werknemers als ze gevraagd worden naar het carrièreperspectief bij hun huidige werkgever. Niet meer dan één op de drie ziet er aantrekkelijke loopbaanmogelijkheden.
Zoals zo vaak is ook in dit onderzoek het gras groener aan de overkant. Zeven op de tien respondenten menen vrij gemakkelijk ergens anders een job te vinden, als ze daar naar zouden zoeken. Ook hier stellen de finance-profielen zich iets pessimistischer op.
Meer dan de helft van de werknemers (60%) denkt er wel eens over na om ander werk te zoeken. Een op de drie is effectief van plan het komende halfjaar van werkgever te veranderen. De intentie om van job te veranderen, ligt verrassend genoeg het hoogst bij de ingenieurs, de meest ‘tevreden’ profielen.
Voor Kurt Schreurs is dit een signaal dat ze zich vooral betrokken voelen bij hun werk en minder bij hun werkgever. “En dat de heroplevende economie mensen opnieuw van hun stoel haalt, vooral zij die zich zeker voelen op de jobmarkt.”
Toch zijn het vooral de finance-profielen die woorden omzetten in daden en actief op zoek gaan naar een nieuwe job. Meer dan zes op de tien hebben de voorbije maanden naar jobadvertenties gekeken, een derde heeft sollicitatiebrieven verstuurd en een kwart heeft gesprekken met andere werkgevers gevoerd.
SThree en Thomas More Business School hebben hun onderzoeksresultaten ook verdeeld over de zogenaamde Gen Y (24-33 jaar) en Gen X (34-55 jaar). Daaruit blijkt vooral dat twintigers en jonge dertigers een positievere blik hebben op hun job en hun kansen op de arbeidsmarkt dan hun meer ervaren collega’s.
Gen Y’ers zijn iets tevredener over hun job en loopbaan, minder actief op zoek naar een andere job, maar denken wel sneller elders ander werk te vinden. Eén echte uitschieter: de jongsten op de werkvloer voelen zich een stuk zekerder van hun job (70% vs. 48%).
(wv)
13 december 2013Een rijk gevulde carrière: dat vat de loopbaan van Bruno Smet (53) bij ING best samen. En hij is klaar voor een volgende uitdaging bij zijn werkgever.
Ingenieurs willen vooral aan de slag in sectoren als IT, telecom, elektronica en consultancy, zo blijkt uit de Talent Motivation Study.
Je slaagt er maar niet in een job te pakken te krijgen. Heel frustrerend. Maar misschien maken de volgende kleine dingen wel een wereld van verschil ...
Wat houdt de job van schadebeheerder precies in? Welke profielen komen in aanmerking? Welk salaris kan je als schadebeheerder verwachten? Een overzicht...
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?
Merk je dat je door de warmte lui en sloom wordt, waardoor alles veel meer tijd in beslag neemt? Hierbij alvast 5 nuttige en verfrissende tips...
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
Tallin Van Rie is de drijvende kracht van demand forecast bij de afdeling insulation, die isolatiepanelen en dakelementen produceert bij Unilin Group.