Baas schiet op werkneemster
Nietsvermoedend gaan werken en plots beschoten worden. Deze twee werknemers maakten het mee.
Hoewel de kans groot is dat u een psychopaat tegenkomt in het bedrijfsleven, is de kans ook groot dat je er helemaal niets van merkt. Psychopaten beschikken dan wel over een twintigtal specifieke eigenschappen, toch weten ze dit goed verborgen te houden door hun charmes, hoge status en hun manipulatievermogen. Tot deze conclusie kwamen Robert Hare, expert op het vlak van psychopathie, en Paul Babiak, psycholoog.
Waarom voelen psychopaten zich aangetrokken tot het bedrijfsleven? Als een psychopaat zich richt op het bedrijfsleven, is dat omdat hij zich goed voelt in een flexibele en open wereld waarin succes wordt verheerlijkt. ‘Bovendien hebben psychopaten, net als grote leiders, de behoefte om hun objectieven te bereiken. Ongeacht of dit ten koste gaat van anderen en zonder enige wroeging of spijt te vertonen’, aldus Robert Hare.
Hare en Babiak ontwikkelden een vragenlijst waardoor bedrijven makkelijk kunnen vaststellen of hun leidinggevenden al dan niet psychopathische eigenschappen vertonen. Door middel van deze vragenlijst ontdekten de twee experts bovendien dat 1% van de Amerikaanse bazen psychopaten zijn. Reden tot paniek? Het is maar hoe je het bekijkt!
(mw) – Bron: theguardian.com
20 september 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Nietsvermoedend gaan werken en plots beschoten worden. Deze twee werknemers maakten het mee.
Niet alleen drugsverslaafden en topsporters zijn verslaafd aan dopamine, ook de ondernemersgeest van menig visionair leider hunkert naar dit genotshormoon.
Niet alleen te veel werk, ook bazen kunnen serieus wat stress veroorzaken. En dat gebeurt ook: werknemers zijn niet echt lovend over hun chef, zo blijkt.
Iedereen heeft wel eens iets aan te merken op zijn of haar baas, maar sommigen hebben het écht niet getroffen. Hoe herken je eigenlijk een slechte baas?
Welk type baas heb jij op kantoor rondlopen? Volgens het boek ‘Managing Your Boss’, van de Britse arbeidspsycholoog Sandi Mann, bestaan er vijf soorten ...
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoia. Hoe ga je daar het best mee om?
Ons wagenpark wordt steeds groener, en dan hebben we het niet over de kleur...
Bij hr-partner Liantis vullen de collega’s van Welzijn en Preventie elkaar aan voor de best mogelijke dienstverlening. Hun missie brengt hen samen: een echte ‘compagnon de route’ zijn voor KMO’s en grotere organisaties.
Vorig jaar startte het departement zijn traject om als Baanbrekende Werkgever zijn arbeiders meer inspraak te geven. De eerste resultaten zijn intussen duidelijk zichtbaar.