Industrieel reiniger
Industriële reinigers zijn actief in tal van industrieën en sectoren. Hun werk gaat verder dan simpelweg schoonmaken: ze spelen ...
Een schoonmaker (m/v) is verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van diverse ruimtes, variërend van kantoren en winkels tot ziekenhuizen en woningen. Hun taken omvatten vaak het stofzuigen, dweilen, afstoffen, sanitair reinigen, en het legen van prullenbakken.
Het doel is om een hygiënische en aangename omgeving te creëren voor bewoners, werknemers of bezoekers. Hun werkterrein omvat:
Naast deze taken kunnen schoonmakers ook andere klusjes uitvoeren, zoals het legen van automaten, het aanvullen van voorraden en/of het verzorgen van planten.
Heb jij het graag proper? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) schoonmaker!
In België is er geen specifieke opleiding vereist om schoonmaker te worden. Vaak volstaat een diploma van het basisonderwijs als minimum.
Er zijn echter verschillende opleidingsinstituten en organisaties die cursussen en trainingen aanbieden op het gebied van schoonmaaktechnieken, hygiënevoorschriften en veiligheidsprocedures, die de kennis en vaardigheden van een schoonmaker kunnen vergroten en hun kansen op werk kunnen verbeteren. Deze opleidingen kan je volgen via verschillende centra voor volwassenenonderwijs (CVO's) en private opleidingsinstituten.
Een formele vooropleiding is meestal niet nodig om aan de slag te gaan als schoonmaker. Veel mensen vinden hun weg naar deze functie via informele kanalen, zoals het volgen van een korte training of het verkrijgen van ervaring door praktijkwerk.
Ontdek: Wat doet en verdient een industrieel reiniger?
Ervaring in schoonmaakwerk kan sowieso wel een pluspunt zijn bij het solliciteren naar een job als schoonmaker.
Het gemiddelde brutoloon van een schoonmaker in België situeert zich tussen 2.194 euro en 2.690 euro per maand, afhankelijk van factoren zoals ervaring, specialisatie en werkgever. Per uur komt dat overeen met gemiddeld 14,47 euro.
Schoonmakers met een specialisatie kunnen doorgaans een hoger salaris verwachten. Zo verdienen industriële schoonmakers gemiddeld 2.610 euro per maand, terwijl ruitenwassers gemiddeld 2.550 euro per maand verdienen.
Naast het basissalaris hebben schoonmakers vaak ook recht op extralegale voordelen, zoals: maaltijdcheques, vakantiegeld, een hospitalisatieverzekering, een eindejaarspremie, een onkostenvergoeding (voor verplaatsingskosten bijvoorbeeld) en/of een premie voor anciënniteit.
Het exacte pakket van extralegale voordelen varieert natuurlijk afhankelijk van de werkgever en de sector waarin de schoonmaker werkzaam is, alsook van de individuele arbeidsovereenkomst.
Vergelijk je loon met dat van anderen! Verdien jij zoals het hoort?
Industriële reinigers zijn actief in tal van industrieën en sectoren. Hun werk gaat verder dan simpelweg schoonmaken: ze spelen ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
Een klusjesman is een veelzijdige vakman of -vrouw die verantwoordelijk is voor een breed scala aan onderhouds- en ...
Achter de heerlijke gerechten die we in restaurants, hotels en andere eetgelegenheden geserveerd krijgen, staat een team van ...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Wie in een appartementsgebouw woont, is waarschijnlijk vertrouwd met de term 'syndicus'. Maar wat houdt het beroep van een ...