Terug naar overzicht
Vorige

74 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Kwaliteitscontroleur

Wat doet en verdient een buschauffeur?

Als je aan een buschauffeur denkt, komt waarschijnlijk meteen het beeld van iemand achter het stuur van een grote touringcar of stadsbus naar boven. Maar er komt veel meer kijken bij deze job dan alleen maar rijden. Daarom gaan we even dieper in op wat het precies inhoudt om een buschauffeur te zijn, hoe je er een kunt worden, welke vaardigheden je nodig hebt en welke specialisaties er mogelijk zijn. Bovendien bekijken we ook het salaris van een buschauffeur.
Het beroep van buschauffeur

Wat doet
een buschauffeur?

Een buschauffeur is verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt vervoeren van passagiers van punt A naar punt B. Dit omvat niet alleen het besturen van de bus, maar ook het naleven van verkeersregels en -voorschriften, het helpen van passagiers bij het in- en uitstappen, en het handhaven van orde en veiligheid aan boord.

Daarnaast is de buschauffeur vaak het gezicht van het bedrijf, fungeert hij/zij als aanspreekpunt voor passagiers en draagt hij/zij bij aan een aangename reiservaring van de reizigers.

De voornaamste taken van een (m/v) buschauffeur zijn met andere woorden:

  • Veilig rijden: de buschauffeur is verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en andere weggebruikers. Hij/zij dient zich te houden aan de verkeersregels en de bus op een verantwoorde manier te besturen.
  • Op tijd vertrekken en aankomen: de buschauffeur zorgt ervoor dat de bus op tijd vertrekt en aankomt op de verschillende haltes. Hij/zij houdt rekening met de reistijd, het verkeer en de weersomstandigheden.
  • Passagiers helpen: de buschauffeur helpt passagiers bij het in- en uitstappen, met hun bagage en beantwoordt hun vragen. Hij/zij zorgt voor een vriendelijke en professionele bediening.
  • Controle van de bus: de buschauffeur controleert de bus voor vertrek op technische mankementen en zorgt ervoor dat de bus proper is.
  • Administratie: de buschauffeur vult administratie in, zoals rittenstaten en verkoopt tickets.
Ben jij de ideale buschauffeur? Check snel welke werkgevers op zoek zijn naar jou!
#

Wat moet een buschauffeur
gestudeerd hebben?

Om buschauffeur te worden, heb je een rijbewijs D nodig. Dit rijbewijs kan je behalen na het volgen van een opleiding in een erkende rijschool. De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Ook moet je een opleiding volgen tot professioneel chauffeur, beter bekend als het vakbekwaamheidsattest. Deze opleiding omvat zowel theoretische als praktische lessen over onderwerpen zoals verkeersregels, voertuigtechniek, klantenservice en veiligheid. Tenslotte moet je nog slagen voor een medische keuring en een bekwaamheidsexamen afleggen.

In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden om buschauffeur te worden:

  • De Lijn heeft een eigen rijschool waar je een opleiding kan volgen, die 8 weken duurt en theorie combineert met praktijk.
  • VDAB biedt verschillende opleidingen aan tot buschauffeur, zowel in avondonderwijs als in dagonderwijs.
  • Er zijn ook verschillende privé rijscholen waar je een opleiding tot buschauffeur kan volgen.

illustration-books

Hoe word je
een buschauffeur?

Na het behalen van je rijbewijs D, vakbekwaamheidsattest en medische keuring kan je als buschauffeur aan de slag. Ervaring is niet noodzakelijk, maar kan wel nuttig zijn en een voordeel betekenen om een werkgever te overtuigen.


Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

57 vacatures beschikbaar voor buschauffeur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een buschauffeur hebben?

Als buschauffeur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Als buschauffeur moet je niet alleen comfortabel zijn met het besturen van een groot voertuig, maar ook in staat zijn om veilig te rijden onder verschillende verkeersomstandigheden.
Je moet in staat zijn om vriendelijk en behulpzaam te zijn tegenover passagiers, vragen te beantwoorden en hen te assisteren indien nodig.
Goede communicatie is essentieel voor het omgaan met passagiers en het melden van incidenten aan je werkgever.
De buschauffeur is verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en andere weggebruikers.
Soms kunnen verkeersproblemen, ontevreden passagiers of onverwachte situaties stressvol zijn, dus het is belangrijk om kalm te blijven en snel te kunnen handelen.
Je moet op de hoogte zijn van en voldoen aan alle wettelijke voorschriften met betrekking tot rijtijden, rustperiodes en veiligheidsprocedures.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van buschauffeur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een buschauffeur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als buschauffeur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een buschauffeur?

Het gemiddelde bruto maandloon van een buschauffeur in België ligt tussen 2.200 euro en 3.000 euro, afhankelijk van ervaring, werkgever en regio.

Over het algemeen kunnen gespecialiseerde buschauffeurs een iets hoger salaris verwachten dan hun collega's in algemene buschauffeursfuncties, vanwege de specifieke vaardigheden en verantwoordelijkheden die met hun specialisatie gepaard gaan. Nachtbuschauffeurs genieten bijvoorbeeld vaak van een extra toeslag voor het werken tijdens ongebruikelijke uren.

Extra

Extralegale voordelen behoren zeker ook tot het totale loonpakket van buschauffeurs. Denk maar aan maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenspaarplan, vakantiegeld, een eindejaarspremie en diverse mogelijke verzekeringen, zoals een verzekering voor arbeidsongevallen en beroepsziekten, een verzekering voor woon-werkverkeer enzovoort.

Naast wettelijke vakantiedagen kunnen buschauffeurs regelmatig ook profiteren van extra verlofdagen of flexibele verlofregelingen, afhankelijk van de cao en het beleid van hun werkgever. Sommige openbaarvervoerbedrijven bieden hun werknemers tevens korting op een trein-, tram- of busabonnementen, wat handig kan zijn voor buschauffeurs die ook gebruik maken van het openbaar vervoer voor hun woon-werkverkeer.

Tenslotte bieden sommige werkgevers ook steevast opleidingsmogelijkheden aan als extralegaal voordeel, waardoor buschauffeurs zich kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden kunnen verwerven.

Krijg jij loon en extralegale voordelen zoals het hoort? Vergelijk met anderen via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een buschauffeur
2.500 /maand
Minimum €2.200
Maximum €3.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Vergoeding woon-werkverkeer