Terug naar overzicht
Vorige

56 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Orthopedagoog

Wat doet en verdient een ambulancier?

We belichten hieronder de job van een ambulancier: van de dagelijkse taken en de vereiste opleidingen tot de vaardigheden die je nodig hebt en de mogelijke specialisaties binnen dit beroep. Ook bespreken we het gemiddelde loon en de extralegale voordelen die je als ambulancier kan verwachten. Is deze uitdagende en levensreddende job iets voor jou?
Het beroep van ambulancier

Wat doet
een ambulancier?

Een ambulancier is een gezondheidswerker die verantwoordelijk is voor het verlenen van spoedeisende medische hulp en het veilig vervoeren van patiënten naar ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Hij/zij is meestal de eerste hulpverlener ter plaatse bij noodgevallen, zoals een ongeval, hartaanval of beroerte.

Zijn/haar taken zijn veelzijdig en omvatten onder andere het ...

  • ... stabiliseren van patiënten op locatie.
  • ... uitvoeren van reanimaties en andere levensreddende handelingen.
  • ... toedienen van medicatie en het aanleggen van verbanden.
  • ... communiceren met de meldkamer en andere hulpdiensten.
  • ... transporteren van patiënten van de plaats van het ongeval of hun woning naar het ziekenhuis.
  • ... verzorgen van de administratie, zoals het invullen van medische rapporten, het bijhouden van medische dossiers en het bestellen van medische materialen.
Op zoek naar een job als (m/v) ambulancier? Check de openstaande vacatures en ... go for happy!
#

Wat moet een ambulancier
gestudeerd hebben?

Om ambulancier te worden in België, moet je een erkende opleiding volgen.

De basisopleiding voor ambulancier is de opleiding tot ‘Hulpverlener-ambulancier’. Deze opleiding wordt aangeboden door erkende opleidingscentra en omvat zowel theoretische als praktische modules, waaronder EHBO, reanimatie en basiskennis van anatomie en fysiologie. De opleiding duurt meestal enkele maanden en wordt afgesloten met een examen.

Na de basisopleiding kunnen ambulanciers zich verder specialiseren via aanvullende cursussen en bijscholingen, zoals de opleiding tot ‘Ambulancier-ziekenwagen’ of ‘Medische hulpverlener’.

illustration-books

Hoe word je
een ambulancier?

Hoewel er geen specifieke voorafgaande werkervaring vereist is om aan de opleiding tot hulpverlener-ambulancier te beginnen, kan ervaring in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten een voordeel zijn.

Vele ambulanciers starten hun carrière in verwante functies zoals verpleegkundige, brandweerman of EHBO-hulpverlener. Deze ervaring kan hen helpen om beter voorbereid te zijn op de intensieve en veeleisende aard van het werk als ambulancier.

Check: Wat doet en verdient een verpleegkundige?

Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

Welke vaardigheden
moet een ambulancier hebben?

Als ambulancier moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Ambulanciers moeten een grondige kennis hebben van medische protocollen, eerste hulp, reanimatietechnieken en het gebruik van medische apparatuur.
In noodsituaties moeten ambulanciers kalm en geconcentreerd blijven om snel en adequaat te handelen.
Effectieve communicatie met patiënten, collega's, artsen en andere hulpdiensten is cruciaal voor een goede samenwerking en patiëntenzorg. In een diverse samenleving als België is het bovendien een pluspunt om verschillende talen te kennen.
Ambulanciers moeten kunnen omgaan met mensen in nood en hen op een duidelijke en geruststellende manier kunnen informeren.
Het werk van een ambulancier kan fysiek zwaar zijn. Ambulanciers moeten in staat zijn om patiënten te tillen en langdurig inspannend werk te verrichten.
Ambulanciers moeten snel beslissingen kunnen nemen en creatieve oplossingen vinden in onverwachte situaties.
Ambulanciers worden vaak geconfronteerd met emotioneel belastende situaties. Een goede emotionele balans is daarom essentieel.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van ambulancier?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een ambulancier. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als ambulancier verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een ambulancier?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een ambulancier ligt in België tussen 2.200 euro en 2.800 euro, afhankelijk van ervaring en anciënniteit.

Ambulanciers met specialisaties kunnen een hoger salaris verwachten. Zo kan het loon van een MUG-ambulancier oplopen tot 3.500 euro, dat van een paramedicus tot 3.600 euro per maand.

Ambulanciers gespecialiseerd in neonatale zorg kunnen zelfs tot 3.800 euro per maand op hun loonbrief zien staan. Ambulanciers luchtvervoer verdienen sowieso het meest, tot wel 4.200 euro bruto per maand.

Extra

Het loon van een ambulancier kan verder aangevuld worden met extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan en een vergoeding voor onregelmatige werktijden. Bovendien bieden sommige werkgevers bonussen voor specifieke taken of extra verantwoordelijkheden.

Om duurzaam vervoer te stimuleren, presenteren sommige werkgevers ook een fietsvergoeding aan ambulanciers die met de fiets naar het werk komen. In sommige gevallen kan zelfs een dienstwagen ter beschikking worden gesteld, vooral als de functie het vervoer van en naar verschillende locaties omvat.

Tenslotte worden op de werkplek soms gratis of gesubsidieerde maaltijden en drankjes aangeboden aan het personeel.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een ambulancier
2.850 /maand
Minimum €2.200
Maximum €4.200
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Maaltijdcheques
  • Maaltijdvergoeding
  • Bonus/commissie
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen