Het ABC van uw pensioenplan
Wie tijdens zijn loopbaan geen extra potje aanlegt, riskeert een sombere oude dag tegemoet te gaan. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen.
Je pensioen kan uit verschillende pijlers opgebouwd zijn:
De eerste pijler is dus het deel van het pensioen waarbij zowel de werkgever als de werknemer via socialezekerheidsbijdragen op het brutoloon een wettelijk pensioen opbouwen. Dat is een repartitiesysteem, waarbij de actieve bevolking het pensioen van de gepensioneerden betaalt.
Daarnaast heb je de belangrijke tweede pijler via de groepsverzekering of het pensioenfonds van je werkgever. Een pensioenplan is een interessante vorm van uitgesteld loon. Je werkgever stopt elke maand een bedrag in een spaarpot, die op de dag van je pensionering een heel aanzienlijk bedrag kan bevatten.
CHECK: Hoe kan jij pensioensparen via je werkgever?
De derde pijler houdt in dat je zelf voor je pensioen spaart via een individuele levensverzekering of het fiscaal gestimuleerde pensioensparen.
BEREKEN: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?
(dvh)
9 augustus 2021Wie tijdens zijn loopbaan geen extra potje aanlegt, riskeert een sombere oude dag tegemoet te gaan. Gelukkig kunnen heel wat werknemers op een pensioenplan van het werk rekenen.
20 jaar geleden leek het een niet te verwezenlijken droom, maar de afgelopen jaren lukt het toch alsmaar vaker: jong met pensioen gaan.
Werkgevers moeten vanaf 1 april 2010 meer betalen voor bruggepensioneerden. Aan de uitkeringen voor de werknemers zelf wordt niet geraakt.
Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
De pensioenberekening in België is vrij complex. We zetten de belangrijkste parameters voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren op een rij...
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
We vroegen aan Marc De Pauw (68) uit Neder-Over-Heembeek naar zijn vroegere job als politie-inspecteur in Brussel én zijn pensioen.
Ruim 2 miljoen werknemers sparen via hun werkgever voor een aanvullend pensioen. Logisch, als je weet dat een gemiddeld pensioen 992 euro bedraagt.
Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Praat met je (toekomstige) werkgever dus zeker over jouw pensioenplan!