Stress
Vorige

1 van 520

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Wat veroorzaakt stress? En hoe ga je ermee om?

Reeds in de oertijd was er sprake van stress. Oog in oog met een beer trad de vecht-vluchtreactie van de oermens in werking, waardoor hij sneller en efficiënter ging handelen met maar één doel: overleven.
#

De moderne mens zal op kantoor echter zelden zulke gevaarlijke situaties meemaken. Vluchten hoeft niet, en vechten met zijn baas levert weinig positiefs op. Toch is stress nog steeds een dagdagelijkse realiteit: twee op de drie Belgische werknemers zouden zich in de gevarenzone voor pathologische stress bevinden. Een vorm van stress die té intens en té langdurig is, en op die manier schadelijke gevolgen heeft voor onze gezondheid en ons welzijn.

Wetenschappers wijzen toenemende job-onzekerheid, woon-werkverkeer en digitalisering aan als de grote boosdoeners. Het probleem is dat aan deze oorzaken op korte – en zelfs lange - termijn weinig kan worden gedaan.

Zijn we dan gedoemd om deze toenemende en ziekmakende stress hulpeloos te ondergaan?

Het antwoord is gelukkig “neen”. Het zijn immers niet zozeer de omstandigheden die ons ziek maken, maar wel onze manier van ermee om te gaan.

Stress is een gevolg van het (subjectieve) gevoel niet opgewassen te zijn tegen de eisen van de omgeving. Er zijn dus twee componenten: de eisen (onder de vorm van werklast, taken, verantwoordelijkheden) en het gevoel (stress).

Aangezien de meesten onder ons geen mandaat hebben om hun job-inhoud drastisch te herschrijven, rest ons dus aan de slag te gaan met de tweede pijler: investeren in meer stressbestendigheid.

Hoe ga te werk?

Gelukkig zijn er technieken die ons kunnen wapenen tegen de ongewenste effecten van stress. Zij leren ons het hoofd koel te houden op spannende momenten, o.a. via ontspanningsoefeningen (bv. mindfulness), het stimuleren van meer productief gedrag (bv. time-management) of het experimenteren met mentale ‘rekoefeningen’.

Met deze laatste dagen we onszelf uit om eens op een andere manier naar de dingen te kijken, wat een onmiddellijk effect sorteert op ons gevoel, gedrag en energiepeil.

Paradoxaal genoeg kan digitalisering – hierboven nog de boosdoener - ons begeleiden naar een stressbestendiger leven. De nieuwe trend is eCoaching, een manier om je online te laten bijstaan in jouw dagelijkse strijd tegen stress.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

(ml) - Bron: MyCoach

12 maart 2018
Anderen bekeken ook

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Over jou
In welke regio ben jij voornamelijk op zoek naar een job?