Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Kleuradvies voor een gezonde werkplek

Een grijs kantoor, bestaat er iets saaier? Het lijkt misschien evident dat kleuren onze stemming beïnvloeden. Maar welke kleuren moeten we dan kiezen?
#

"Wit, beige en grijs: dat zijn zowat de hoofdkleuren in de meeste kantoren. Op zich is daar niets mis mee, maar het levert wel een saai kleurpatroon op", vertelt Ilse Van Eetvelde, adviseur over kleur in het interieur. "Als je geluk hebt of als je baas smaak heeft, passen ook de kleuren van het meubilair daar bij. Heb je pech, dan is het een bont allegaartje van spullen die niet echt in harmonie samenleven."

De kleuren op onze werkplek hebben nochtans een grote impact op hoe we ons voelen. "Dan gaat het niet enkel over de muren, maar ook over de kleuren in decoratie, in kleine accessoires … Zelfs de kleuren van normale kantoorbenodigdheden leveren een bijdrage (of juist niet) aan de sfeer op ons werk."

Evenwicht belangrijk

"Als het over kleur gaat, is evenwicht héél belangrijk. Het is heel mooi om met een rustige basiskleur te werken, en dan één accentkleur toe te voegen. Deze accentkleur laat je bijvoorbeeld op 1 wand, decoratiestuk of op een drietal accessoires terugkomen. Pas op: overdaad schaadt. Als je te veel verschillende kleuren gebruikt, zal dit je hersenen overladen met prikkels en gaat je concentratie omlaag en je stress omhoog", aldus Ilse Van Eetvelde.

"Anderzijds is een mens ook niet gemaakt om maar met één kleur omringd te zijn. Net zoals te veel kleur stress veroorzaakt, kan te weinig kleur ook stress veroorzaken, maar dan door onderstimulering van de hersenen. Alles in het wit zetten, is dus niet ideaal …"

Welke kleuren zijn het best op het werk?

Ilse Van Eetvelde geeft advies …

blauw
Blauw voor concentratie 

Over het algemeen is het zo dat koele kleuren - zoals alle blauwtinten - de concentratie zullen bevorderen. Als je administratieve taken hebt, of bijvoorbeeld elke dag bezig bent met financiën, dan kan het goed zijn om met blauwe accenten te werken. Het is dan wel belangrijk om het kleurpatroon in evenwicht te brengen en gezellig te maken met bijvoorbeeld bruin (meubilair), beige of warm wit (tapijt, basiskleur wanden, …).

rood 
Rood voor adrenaline 

Mensen denken wel eens dat de ideale werkplek eruitziet zoals hun leefruimte of hun slaapkamer. Je kantoor mag dan wel je nest zijn tijdens je werkuren, toch is het in de meeste gevallen beter om daar niet dezelfde kleuren te gebruiken als in je ontspanningsruimtes thuis. Tijdens het werk wil je immers geprikkeld worden om ontspannen te werken.

Als je in je job wel wat adrenaline kan gebruiken - bijvoorbeeld omdat je in de verkoop staat of vaak moet onderhandelen - dan zijn warme kleuren zoals rood geschikt. Dat hoeft niet enkel tomatenrood te zijn, ook meer vergrijsde tinten of kleuren zoals oranje doen het goed.

geel
Geel voor creativiteit 

Als je vaak inspiratie, creativiteit of mentale flexibiliteit nodig hebt, dan is geel een goede kleur. Let wel op met de dosering: geel is een zeer prikkelende kleur. Weliswaar brengt ze letterlijk de zon binnen, van het kijken op een kanariegele wand kan je ook heel nerveus worden …

hout
Houtkleur voor warmte en veiligheid 

Houtkleuren geven over het algemeen een warm, huiselijk en veilig gevoel. Natuurlijk is de ene houtkleur de andere niet. Een vergrijsd eiken werktafel zal een andere sfeer geven dan een bureau in dieprode kerselaar. Wees ook voorzichtig met de combinatie van een houtkleur met de kleur van de wanden: bepaalde houtkleuren laten zich niet met om het even welke kleur combineren. Vooraf met stalen checken of twee kleuren zich mooi laten combineren bespaart ontgoochelingen en frustraties (en extra kosten) achteraf …

(mr) 

Ilse Van Eetvelde is de drijvende kracht achter "Meer kleur en geur". Zij geeft advies, workshops en lezingen. Haar gratis e-book over geuren en kleuren kan je downloaden op www.meerkleurengeur.be 

17 februari 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook