Evelyn is slechtziend en selectiedeskundige bij de overheid
Van 12 tot 30 september 2014 zet de Brailleliga de integratie van blinden en slechtzienden in het reguliere werkcircuit in de spotlight.
Ik werk voor de FOD Financiën. Tot voor kort was mijn job heel afwisselend. Administratief werk, zoals aangiftes verwerken, attesten uitschrijven,... en effectieve controles verrichten op de fiscale toestand van bedrijven. Naar de toekomst toe zal mijn job zich beperken tot het laatste.
Ik werk al meer dan 15 jaar voor dezelfde werkgever, en ik heb er altijd graag gewerkt. De job was afwisselend. Jammer genoeg zitten we volop in een reorganisatie. En net als "in de privé" is dat geen leuke tijd. Er heerst wat onzekerheid over de toekomst. Maar we blijven positief.
Onze FOD investeert de laatste jaren ook in modernisering. Sinds kort kan, wie wil, ook telewerken. Dit scheelt enorm voor mensen die dagelijks moeten pendelen.
Gelukkig werk ik dicht bij huis. En dat is veel waard. Heel veel. Ik kan in de zomer met de fiets gaan werken als ik wil, ik hoef niet te stressen over de trein die weer vertraging heeft, ...
Dit heeft als consequentie dat de carrièremogelijkheden beperkt worden (hogerop geraken betekent bij ons vaak terug naar Brussel of toch verder van huis werken). Maar dat vind ik helemaal niet erg. Mijn gezin primeert, de gedrevenheid om hogerop te geraken ligt in het verleden. Maar ik ben heel tevreden over m'n huidige job.
Ik ben eigenlijk loyaal ten opzichte van mijn werkgever. Ik heb al meermaals jobsites en –advertenties doorzocht, maar steeds weer kom ik tot de conclusie dat mijn job en werkgever tot nu toe toch niet zo slecht zijn. Flexibele werkuren, mogelijkheid tot telewerk en jobzekerheid zijn ook belangrijk. Een hoger loon is niet het enige wat telt in het leven.
Bruto verdien ik 3.900 euro, wat neerkomt op 2.300 euro netto. We hebben ook een aantal extralegale voordelen, zoals een gratis treinabonnement voor woon-werktraject voor wie met de trein pendelt, korting op hospitalisatieverzekering, eten in een bedrijfsrestaurant, …
Mij hoor je niet klagen op dat vlak, ik ben tevreden met de verloning. Ik denk dat ik volgens "de middenmoot" verdien. Jammer dat de publieke opinie vindt dat wij teveel verdienen en teveel voordelen hebben, want buiten een loon dat vastligt in weddeschalen volgens graad, hebben we geen materiële voordelen zoals groepsverzekering, gsm, bedrijfswagen,…
Wij werken in een 38-uren week, maar mogen overuren maken, wat ik ook doe om woensdagnamiddag op m'n zoontje te kunnen passen.
Ik doe aan pensioensparen, en maandelijks zet ik een klein bedrag opzij op een aparte rekening om te sparen voor m'n zoon later. Meer echt sparen zit er voorlopig niet in.
Ja, heel veel. Ik doe aan pensioensparen. Bij de overheid kunnen we niet genieten van extra pensioen zoals vaak in de privé (groepsverzekering,...). Ik probeer optimistisch te blijven en te denken dat m'n pensioen gelukkig nog veraf is. Er kan nog veel gebeuren, want zoals het er nu voorstaat zie ik het niet rooskleurig tegemoet. Ik vrees dat wij (mijn en jongere generaties) geen pensioen meer gaan kunnen genieten.
Afbetaling van het hypothecair krediet voor de woning.
Dure designspullen zoals meubelen, merkkledij, …
Kleding en speelgoed voor m’n kind, reizen, boeken, schoenen, …
Als ik écht "de grote pot" zou winnen, zou ik al een groot deel opzij zetten voor m'n zoon. Met het andere deel zou ik eerst en vooral een mooie reis maken (er staan een aantal bestemmingen op m'n verlanglijstje), ons huis op orde zetten. Ik zou blijven werken bij mijn huidige werkgever, maar op een lager tempo en misschien halftijds. En als m'n partner akkoord zou gaan, zou ik misschien wel overwegen om pleegouder te worden voor crisisopvang van kindjes in noodsituaties. Daar heb ik nu de tijd noch het geld voor.
(sjv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
25 januari 2016Van 12 tot 30 september 2014 zet de Brailleliga de integratie van blinden en slechtzienden in het reguliere werkcircuit in de spotlight.
Het succesdieet van de FOD Sociale Zekerheid is niet onopgemerkt gebleven. 10 jaar geleden wou 17% van de sollicitanten voor de FOD werken, nu is dat 90%.
We vroegen aan fiscaal deskundige Gilbert Stynen (60) uit Stekene hoeveel hij maandelijks netto verdient ...
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
Als Dinobusters ijveren Nancy De Vogelaere, Joke Renneboog en Elke Wambacq voor een andere overheid. Eén zonder muren, met meer ruimte voor innovatie.
Voor de een is de prikklok een relikwie van de vorige eeuw, voor de ander een noodzaak.
Rugpijn en nekpijn: herken jij het? Dan wordt het hoog tijd voor lichaamsoefeningen. Gebrek aan tijd? Dan zijn deze 5 stretchoefeningen ideaal!
Faalangst doet veel werknemers verlammen. Coach Els Vandervaeren tipt een lijstje concrete do’s om jouw faalangst te beteugelen.
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?