Job is één vijfde van ons geluk
Gemiddeld bepaalt onze job zowat één vijfde van ons geluk. Bij zelfstandigen is dat aandeel het grootst.
Zit je zelf met een knagende gevoel met betrekking tot je job? Blijf hiermee dan zeker niet zitten, of erger nog, ontken het gevoel niet. Dat leidt immers vaak tot onverschilligheid en verzuring, en in veel gevallen helaas ook tot burn-out of bore-out. Mensen kwijnen weg, tellen de jaren af tot het einde van hun loopbaan en ontkennen daarmee een essentiële menselijke behoefte of vallen ziek en zijn zo nóg verder van huis. “De spreekwoordelijke gouden kooi”, steekt Kleingeld van wal.
“Een belangrijke reden om onvoldaan niet-zingevend werk te blijven doen, is uiteraard het feit dat er brood op de plank moet komen”, weet Kleingeld. “Echt problematisch wordt het als er niet voldoende energie overblijft om in de vrije tijd die zingeving op te zoeken.”
“Een andere oorzaak is de beperkende overtuiging ‘ik heb alles al dus wat kan er dan nog beter?’. De angst om de comfortzone te verlaten is vaak groot. Of er heerst een schuldgevoel… want er zijn toch mensen die het veel slechter hebben?”
“Wat deze mensen voelen is een essentiële menselijke behoefte. Als je deze te lang negeert, kan je daar ziek van worden”, waarschuwt Kleingeld.
In de jaren ’40 van de vorige eeuw werden de universele menselijke behoeften in kaart gebracht door Maslov. Hij verdeelde ze in vijf niveaus en stelde dat je pas een volgende behoefte ervaart als aan de voorgaande voldaan is.
Een dakloze ervaart voldoening bij het vinden van onderdak. Als je huis is afgebrand of je hebt een relatiebreuk te verwerken, heb je even andere prioriteiten dan zingeving in het werk zoeken en ben je blij dat je steun van je collega’s krijgt.
Wat als je in de vier eerste behoefteniveaus rijkelijk voorzien bent maar toch de vijfde behoefte voelt knagen? Dan kan je maar beter actie ondernemen, want vroeg of laat gaat het je parten spelen als je er niets mee doet. Bovendien krijgt het na verloop van tijd ook een negatief effect op je gezondheid, je relatie enzovoort. (Let op: niet iedereen ervaart dit even sterk maar veel hoger opgeleide mensen bereiken dit punt vroeg of laat wel, zeker als ze hoogsensitief zijn.)
“Er hoeven niet altijd drastische dingen te veranderen, zoals ontslag bijvoorbeeld”, weet Kleingeld. “Wat helpt is je bestemming, je roeping of je passie te vinden en je ziel te voeden.”
Hoe je dat doet, ontdek je in het Passion for Work-programma ’In 5 stappen weten wat ik wil’.
(lk/kv)
18 juli 2016Gemiddeld bepaalt onze job zowat één vijfde van ons geluk. Bij zelfstandigen is dat aandeel het grootst.
Consulente Ute Coudyser uit De Pinte leert hoofdverpleegkundigen en leidinggevenden in zorg en welzijn over duurzaam medewerkersbeleid.
Je loopbaan de goede richting laten uitvaren. De juiste job vinden. Assertief zijn op je werk. Het zijn zaken die weleens voor muizenissen of zelfs slapeloze nachten zorgen.
Pas afgestudeerd, maar toe aan een grondige verkenning van de arbeidsmarkt? Via Co-Vibes doe je een intense werk- en leerervaring op in boeiende projecten.
Wim Hermans werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Tot hij te kampen kreeg met een zware bore-out.
Loopbaanbegeleiding zit in de lift. Maar wat komt erbij kijken? Isabelle van der Dussen, die voor apotheker studeerde, vertelt haar verhaal.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat willen we allemaal. En focus! Deze vuistregels wijzen je in de goede richting.
Van hr tot communicatie: Eda en Tina startten met een startbaanovereenkomt bij de FOD Financiën
Rugpijn, hét kwaaltje van de 21ste eeuw. Al komt daar in de toekomst misschien verandering in, want een nieuwe AI-app zal voortaan snel kunnen ingrijpen.