Ik krijg een ‘onkostenvergoeding’ als opslag. Zitten er adders onder het gras?
‘Opgelet! De toekenning van een loonsverhoging via de betaling van een kostenvergoeding komt neer op sociale fraude’, waarschuwt advocaat Stijn Demeestere.
Twee ex-werknemers van het Nederlandse telecombedrijf KPN zullen vandaag wellicht 2 keer nadenken voor ze een onkostennota indienen. In 2002 oordeelde een rechter immers dat zij om dringende redenen ontslagen mochten worden wegens geknoei met hun onkosten.
Wat was er gebeurd? De ontslagen werknemers hadden een maaltijd van 12 euro gedeclareerd, een maaltijd die zij echter nooit hadden verorberd. Toen ze hiermee werden geconfronteerd, ontkenden ze alles en legden ze zelfs een leugenachtige verklaring af. De rechter stelde bijgevolg vast dat deze ex-medewerkers valsheid in geschriften hadden gepleegd. Conclusie: zelfs over een verwaarloosbaar bedrag lieg je beter niet.
Een hoogleraar en afdelingshoofd radiologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen werd in 2008 ontslagen, oorspronkelijk wegens reorganisatie. De man moest zijn functie neerleggen, maar kreeg gedurende een aantal maanden nog zijn salaris van 17.000 euro uitbetaald én ontving daar bovenop een afkoopsom van 400.000 euro.
Vlak voor zijn vertrek werd de hoogleraar echter door zijn werkgever op staande voet (en dus zonder afkoopsom) ontslagen wegens fraude met onkostennota's. Zo zou de man in kwestie voor tienduizenden euro's privéreizen naar zijn gezin in de Verenigde Staten hebben ingebracht én teruggekregen. Daarnaast werden ook reizen die na zijn ontslag zouden plaatsvinden gedeclareerd, net als zijn advocaat- en advieskosten die hij had gemaakt bij de ontslagregeling.
De radioloog werd uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 177.000 euro aan het academisch ziekenhuis.
Een fout maken bij het indienen van een onkostennota kan iedereen overkomen. Maar niet iedere werkgever heeft hier evenveel begrip voor.
Een werkneemster bij een Nederlands ingenieursbureau vulde tot twee keer toe haar onkostennota verkeerd in. De vrouw, die al een problematische relatie had met haar werkgever, werd daarop door het bedrijf beschuldigd van diefstal. De vrouw meldde zich ziek en vroeg om conflictbemiddeling.
Hoewel haar werkgever akkoord ging met de conflictbemiddeling, dreigde deze wel met een loonstop. De bemiddeling leverde niets op, waardoor de werkneemster zich weer ziek meldde. Het bedrijf besloot vervolgens haar loon niet meer uit te betalen, waarop de werkneemster naar de rechter stapte.
Deze ontbond de arbeidsovereenkomst met een ontslagvergoeding van 12.000 euro. Het ingenieursbureau was hier niet mee akkoord en ging in beroep. Het Hof toonde echter begrip voor het feit dat de werkneemster zich na de diefstalbeschuldiging onvoldoende goed voelde om te werken en oordeelde dat de werkgever de zaak alleen maar had laten escaleren. De eerste uitspraak bleef bijgevolg geldig en de werkneemster ontving 12.000 euro. Pech dus voor de werkgever in dit geval!
Bron: Intermediair.nl
17 juli 2017‘Opgelet! De toekenning van een loonsverhoging via de betaling van een kostenvergoeding komt neer op sociale fraude’, waarschuwt advocaat Stijn Demeestere.
Of je werkgever verplicht is (een deel van) de kosten verbonden aan je woon-werkverkeer ten laste te nemen, hangt af van de wijze waarop je je verplaatst.
De seksindustrie maakt meer en meer zijn intrede op de doorsnee werkplek. Van plan samen met collega’s een stripclub bezoeken? Laat je werkgever ervoor betalen!
“Wat kan ik als professionele onkosten binnenbrengen bij mijn werkgever?”
Bijna de helft van de werknemers slaagt er maar niet in om onkosten terugbetaald te krijgen van hun werkgever. Zo blijkt uit onderzoek van Capital One ...
Wat je functie ook is, binnen Zorggroep UPC Duffel wordt je mening serieus genomen. Dat merken verpleegkundige Allen en sociotherapeut Katrien elke dag.
Zou jij je vandaag nog altijd kandidaat stellen voor de job die je nu uitoefent?
Belgische bedrijven geven meer prioriteit aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. En steeds meer van hen voorzien er ook een apart budget voor.
Verdien je in een bepaalde Vlaamse provincie meer of minder dan in een andere? Ja, zo blijkt! Zo ziet een loonbrief uit Limburg er uit...