Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

De 20 meest voorkomende redenen waarom we fraude plegen

Wie fraude pleegt, is vaak geen échte crimineel. Fraudeurs zijn meestal gewone burgers die onder zware financiële druk staan en gewoon een uitweg zoeken.
#

Dr. Muel Kaptein, professor aan de Rotterdam School of Management onderzocht waarom gewone burgers plots fraudeurs worden. Uit zijn onderzoek kwamen maar liefst 52 oorzaken naar boven, en wij sommen de 20 belangrijkste redenen voor je op.

1. Is het al eens voorgevallen dat je baas geen flauw benul heeft wie je bent? Als je je een nummer voelt in plaats van een individu is de kans groter dat je fraude pleegt.

2.Heb je maar een paar seconden om te beslissen? Dan heb je sneller de neiging de foute beslissing te nemen. Hoe meer tijd je hebt om na te denken, hoe groter de kans dat je je ethisch gaat gedragen.

3.Onschuldig tot het tegendeel is bewezen. En toch worden vaak onschuldige werknemers verdacht van diefstal en behandeld als een crimineel. Het gevolg: diefstal.

4.De baas deelt de bevelen uit, die je netjes uitvoert zoals gevraagd. Zelfs al moet je daarvoor iets strafbaars doen.

5.Werk je in een bedrijf waar de leiding geen controle heeft? Chaos alom! Dat geeft de werknemers het gevoel de regels aan hun laars te kunnen lappen, zonder gestraft te worden.

6. Groepsdruk is in weinig situaties een goed gegeven, en dus ook niet als het op fraude aankomt. Al zien sommigen samen de regels breken als pure kameraadschap en collegialiteit.

7.Vertelde je al eens een leugentje dat je nadien zélf ging geloven? Fraudeurs doen dat ook, zodat ze achteraf helemaal niet het gevoel hebben dat ze fout zijn.

8.Dat je van honger en te weinig slaap slecht gehumeurd kunt worden, weet iedereen. Maar wist je dat je ook minder zelfcontrole hebt? In een vlaag van zwakte bega je dan een misstap.

9.Word je aangemoedigd om hoge risico’s te nemens? Zelfs als je de gevolgen al kent, kan dat leiden tot een criminele daad.

10. Transparantie op het werk is belangrijk. Werknemers zouden zich beter aan de regels houden. Maar een belangenconflict openlijk bespreken, betekent niet meteen dat het gesjoemel zal stoppen.

11. Erbij horen, dat vinden we allemaal belangrijk. En juist dat doet ons dingen doen die we eigenlijk helemaal niet willen.

12.Een koekje eten als je op dieet bent? Ach, het is één zonder suiker! Ook bij fraude werken eufemismen bijzonder goed om het gedrag goed te praten.

13.Zeg je op alles ‘ja’? Doe je dingen die anderen van je verwachten, maar die je zelf niet zo leuk vindt? Geen goed idee! Werknemers die zichzelf als een product van hun omgeving zien, lopen meer risico om een misstap te begaan.

14.Een pen mee naar huis nemen of een blocnote stiekem wegsteken. Het lijkt onbenullig, maar het eindigt snel met meerdere diefstallen.

15.Elk jaar op skivakantie met de vrienden of maandelijks op restaurant gaan? Geld is ontzettend belangrijk en juist dat maakt mensen egoïstisch.

16. Ben je het niet eens met al die regeltjes op het werk? Dan is de kans groot dat je ze met opzet gaat breken.

17.Als er nadruk gelegd wordt op eerlijkheid en correctheid kan dat het omgekeerde effect hebben.

18.Bonussen voor de beste, niets voor de slechtste. Wanneer je duidelijk het onderscheid maakt tussen winnaars en verliezers, zal iedereen alles doen om niet te moeten verliezen.

19.Heb je altijd keurig in de lijn gelopen? Dan heb je meer kans om jezelf die ene misstap te gunnen.

20.Een strikt beleid over wat kan en wat niet, geeft mensen de ruimte om te experimenten in de grijze zone.

(dt/em) - Bron: Express Business

8 februari 2018
Anderen bekeken ook