Stelende collega’s blijven niet onopgemerkt
Sommige werknemers kunnen de verleiding niet weerstaan om kantoorartikelen mee te nemen naar huis. Maar de collega’s kijken mee, zeker de mannen.
Het totale verlies voor de retail door diefstal bedraagt in België 1,19 procent van de totale omzet, oftewel 927 miljoen euro. Daarvan is 29 procent diefstal door personeel. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Checkpoint Systems. Dit betekent dat in retail 0,35 procent van de omzet in de spreekwoordelijke zakken van het personeel verdwijnt, goed voor een kwart miljard euro.
België is, op twee landen na, het land met het grootste procentuele verlies door stelende medewerkers. In vergelijking met onze buurlanden: in Nederland bedraagt het verlies door personeelsdiefstal 0,21 procent, in Duitsland slechts 0,12 procent.
Een verklaring voor ons hoge percentage is er niet meteen. Diefstal is een maatschappelijk fenomeen, maar de laatste jaren is er wel een normvervaging aan de gang, oordeelt Dominique Reumers, woordvoerder van Checkpoint Systems. “Mensen stelen niet alleen omdat ze het financieel moeilijker hebben, maar ook steeds meer om hun levensstandaard te kunnen behouden”, meent Reumers.
Er wordt in ons land zeker niet alleen gestolen uit nood. “Vaak ook omdat men niet aan de verleiding kan weerstaan of omdat de gelegenheid zich voordoet. Dat geldt ook voor werknemers”, aldus de woordvoerder, die onze top drie positie ook wel wil relativeren. “Ons land doet het nog relatief goed in vergelijking met bijvoorbeeld de VS. In België is er nog een zekere vorm van loyaliteit ten opzichte van de werkgever.”
(wv)
26 november 2015Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Sommige werknemers kunnen de verleiding niet weerstaan om kantoorartikelen mee te nemen naar huis. Maar de collega’s kijken mee, zeker de mannen.
De Nederlandse juridische dienstverlener Ontslagspecialist heeft een top-10 gemaakt van de vaakst voorkomende redenen voor ontslag op staande voet ...
Tegenwoordig kan je niemand meer vertrouwen, zelfs je eigen personeel niet. Winkelpersoneel zou voor maar liefst 1.381 euro aan goederen stelen.
Werknemers met kwaadaardige bedoelingen kunnen ontmaskerd worden aan de hand van de taal die ze in e-mails gebruiken, zo blijkt.
Mannen tussen 24 en 35 jaar hebben de grootste neiging om bedrijfsgegevens te stelen. Dat wijst een studie uit waarin 150 datadiefstallen werden bestudeerd.
‘Cybercriminaliteit zal de komende jaren een steeds grotere vlucht nemen’, aldus trendwatcher Adjiedj Bakas, auteur van het boek ‘Het Einde van de Privacy’.
Een omscholing is niet noodzakelijk de sleutel tot succes. Daarom geeft jobat je enkele tips mee.
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
Geert Pauwels is directeur van VDAB Vlaams-Brabant en VDAB Brussel: “Wat VDAB doet, doen we niet alleen”