Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert

4 gouden tips van de headhunter: ‘Wie zichzelf niet is, overtuigt niet’

"Als je verhaal te gepolijst overkomt, wekt dat achterdocht." (Jonas Soenens, Schelstraete Delacourt Associates)
Hoe kijkt een headhunter naar je cv? Wat verwacht hij ervan? En vooral, hoe zorg je dat je een goede beurt maakt? Frank Schelstraete en Jonas Soenens van Schelstraete Delacourt Associates laten hun ervaring spreken.
Schelstraete
"Als je verhaal te gepolijst overkomt, wekt dat achterdocht." (Jonas Soenens, Schelstraete Delacourt Associates)

1. Zorg voor 2 cv’s

“Vooral meer ervaren kandidaten raad ik aan om twee cv’s te maken”, zegt Frank Schelstraete, partner bij executive search kantoor Schelstraete Delacourt Associates. “Een kort en bondig én een uitgebreid cv. Het korte cv gebruik je in het begin van het rekruteringsproces, het uitgebreide komt van pas als we je voorstellen aan een klant.”

2. Vat je carrière inspirerend samen

Een bondig cv maken, kan meer werk zijn dan je denkt. Het moet immers kort én volledig zijn. “De essentie van je carrière moet er in zitten”, legt Frank Schelstraete uit. “Een goede tip is om bovenaan dit cv een samenvatting van je loopbaan en je kwaliteiten te plaatsen.”

Bijvoorbeeld: “Ik heb tien jaar ervaring in consumentenmarketing, ben een energiek persoon, heb met succes salesteams geleid en mijn medewerkers erkenden me als een ondernemend leider die houdt van leading by example’.

“Houd er tijdens het schrijven van je cv rekening mee dat dit voor ons een bron van inspiratie kan zijn als we je voorstellen bij een werkgever”, geeft Frank Schelstraete nog mee.

3. Spreek de waarheid

Headhunters willen te alle prijze vermijden dat ze kandidaten voorstellen waarvan achteraf blijkt dat er een leugen op hun cv staat. Ze zullen zoveel mogelijk controleren dat wat jij op je cv schrijft de waarheid is.

“Als een kandidaat zegt dat hij ervoor heeft gezorgd dat zijn team beter presteerde, willen wij exact weten wat zijn aandeel daar in was, aan de hand van cijfers bijvoorbeeld. Hoe minder iemand concreet kan antwoorden, hoe groter de kans dat hij afwijkt van de waarheid”, aldus Frank Schelstraete.

Schelstraete Delacourt Associates maakt ook grondig werk van de klassieke referentiecheck. “Als dat goed gebeurt, geeft dat een prima beeld. Goed betekent dat we de kandidaat referenties vragen van een baas, iemand naast hem en iemand onder hem.”

4. Wat er ook gebeurt, relax!

Hoe bereid je je best voor op een gesprek met een headhunter? “Door in de eerste plaats te focussen op de ander en niet op jezelf”, zegt Jonas Soenens, associate partner bij Schelstraete Delacourt Associates. “Volg het nieuws over het bedrijf waarvoor je solliciteert, ken de functie waar het over gaat, lees de balans van het bedrijf …”

Uit ervaring weet Jonas Soenens dat kandidaten die minder met zichzelf bezig zijn, meestal ook meer ontspannen zijn. “Wie echt relax is, kan op elke moment van het gesprek op zichzelf terugvallen, wat overtuigend overkomt.”

Hij raadt kandidaten aan om zo spontaan mogelijk te zijn tijdens het gesprek en het oogcontact met de interviewer niet te verliezen. “Tijdens zo’n gesprek moet de relatie tussen kandidaat en interviewer kunnen groeien. Een goede voorbereiding helpt daarbij, maar overdrijf ook niet. Als je verhaal te gepolijst overkomt, wekt dat achterdocht.”

(wv) - Foto: (wm) 

4 april 2014
Anderen bekeken ook