Terug naar overzicht
Vorige

36 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Schilder

Wat doet en verdient een netwerkbeheerder?

Een netwerkbeheerder speelt een vitale rol in het beheer en onderhoud van de netwerkinfrastructuur van een organisatie. Hoe? Dankzij welke opleiding(en), vaardigheden en specialisaties? En welk salaris krijgt een netwerkbeheerder gemiddeld betaald voor zijn/haar werk? We lijsten het voor je op...
Het beroep van netwerkbeheerder

Wat doet
een netwerkbeheerder?

Een netwerkbeheerder (m/v) is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van computernetwerken binnen een organisatie. Dit omvat het installeren, configureren, onderhouden en monitoren van hardware en software die nodig zijn voor een efficiënte en veilige netwerkwerking.

Netwerkbeheerders zorgen ervoor dat alle systemen en netwerken optimaal functioneren en staan klaar om problemen op te lossen zodra deze zich voordoen. Hun taken kunnen variëren van het opzetten van netwerken, het beheren van netwerkbeveiliging, het monitoren van netwerkprestaties tot het bieden van technische ondersteuning aan gebruikers.

Hij/zij is met andere woorden de architect én onderhoudsploeg van alle netwerken binnen een organisatie. Denk hierbij aan computers, servers, routers, firewalls en andere apparatuur die met elkaar verbonden zijn.

Als (m/v) netwerkbeheerder aan de slag? Go for happy, het kan bij deze werkgevers!
#

Wat moet een netwerkbeheerder
gestudeerd hebben?

Om netwerkbeheerder te worden, zijn er in België verschillende opleidingsmogelijkheden, op diverse niveaus, die je de nodige kennis en vaardigheden kunnen bijbrengen.

Daarnaast kunnen certificeringen zoals Cisco Certified Network Associate (CCNA) of CompTIA Network+ waardevolle aanvullingen zijn op je diploma.

Sowieso is en blijft het belangrijk om continue bijscholing te volgen, aangezien de technologie in deze sector snel evolueert.

 
 

illustration-books

Hoe word je
een netwerkbeheerder?

Er is geen specifiek carrièrepad om netwerkbeheerder te worden. Sowieso is het wél nuttig om vooraf enige ervaring op te doen in de IT-sector. Veel netwerkbeheerders beginnen als helpdeskmedewerker, IT-support of systeembeheerder. Deze functies bieden de nodige ervaring en kennis om door te groeien naar een netwerkbeheerdersrol.

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om rechtstreeks aan de slag te gaan als netwerkbeheerder, als je over de juiste opleiding beschikt.

Relevante stageplaatsen tijdens je studie kunnen altijd een goede springplank zijn naar een carrière in netwerkbeheer.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

3 vacatures beschikbaar voor netwerkbeheerder

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een netwerkbeheerder hebben?

Als netwerkbeheerder moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Diepgaande kennis van netwerkprotocollen, -standaarden en -architecturen.
Het vermogen om snel en efficiƫnt netwerkproblemen te diagnosticeren en op te lossen.
Het kunnen communiceren van technische informatie naar niet-technische gebruikers.
Kennis van netwerkbeveiliging en de nieuwste cyberbeveiligingspraktijken.
Het hoofd koel kunnen houden en effectief kunnen handelen in stressvolle situaties.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van netwerkbeheerder?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een netwerkbeheerder. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als netwerkbeheerder verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een netwerkbeheerder?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een netwerkbeheerder ligt in België tussen 3.000 euro en 4.500 euro, afhankelijk van ervaring en locatie.

  • Junior netwerkbeheerders starten doorgaans met een salaris rond 2.500 euro à 3.000 euro.
  • Senior netwerkbeheerders en specialisten zoals cloud-netwerkbeheerders of beveiligingsexperts verdienen gemiddeld tot 5.500 euro per maand.
  • Netwerkarchitecten behoren veelal tot de best betaalde professionals binnen het netwerkbeheer, met een gemiddeld bruto maandsalaris tussen 4.500 euro en 6.000 euro.

Extra

Naast hun maandloon kunnen netwerkbeheerders in België over het algemeen ook rekenen op een reeks extralegale voordelen, die sowieso bijdragen aan het totale compensatiepakket. Meestal zijn dit: een bedrijfswagen (met tankkaart of laadpas), maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, een internet- en telefoonabonnement, een laptop en andere IT-apparatuur (zoals een smartphone of tablet), en een thuiswerkvergoeding (voor de inrichting van een thuiskantoor, onder andere).

Naast de wettelijke vakantiedagen bieden sommige bedrijven hun netwerkbeheerders extra betaalde verlofdagen of ADV-dagen aan. En vaak krijgen zij tenslotte ook prestatiegerelateerde bonussen, die kunnen variëren afhankelijk van het behalen van bepaalde doelen of KPI's.

Word jij beloond zoals het hoort? Bereken hoeveel jij waard bent, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een netwerkbeheerder
ā‚¬ 4.000 /maand
Minimum ā‚¬3.000
Maximum ā‚¬6.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Internet
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Thuiswerk
  • Bonus/commissie