Hoeveel opleiding volgde jij dit jaar?
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Om recht te hebben op het Vlaams opleidingsverlof (VOV) moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:
Aanvullende informatie en vereisten vind je via de website van de overheid. Let wel: als je in Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest werkt, dan heb je géén recht op VOV. De regeling van het betaald educatief verlof (BEV) is dan namelijk van toepassing.
11 soorten verlof: welke past bij jou?
In totaal krijg je maximaal 125 verlofuren per schooljaar die je kan inzetten om je voor te bereiden op examens, om op tijd te kunnen vertrekken naar de les, stage te doen, enzovoort. Het concrete aantal uren wordt bepaald door je tewerkstelling en de specifieke opleiding. Ben je halftijds aan de slag? Dan krijg je 62,5 uren vormingsverlof. Werk je 4/5de? Dan heb je recht op 93,75 uren opleidingsverlof. Je moet samen met je werkgever in onderling overleg bepalen wanneer het opleidingsverlof precies ingepland wordt.
Tijdens die verlofperiode heb je trouwens recht op je normale loon. Maar dat loon is wel onderhevig aan een vast loonplafond van 3500 euro bruto. Verdien je meer dan dat? Dan heeft de werkgever het recht om het bruto-uurloon op je opgenomen uren te beperken.
Uiteraard ben je als werknemer beschermd tegen ontslag vanaf je aanvraag van het opleidingsverlof tot wanneer de opleiding stopt. Deze bescherming geldt wel enkel voor redenen die te maken hebben met het VOV.
Lees ook: Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?
Hoe je je verlof moet aanvragen, is afhankelijk van je opleidingskeuze. Als je opleiding in de opleidingsdatabank staat, overloop je deze stappen:
CHECK: Alles wat je moet weten over het opleidingsverlof
(ZINNIG / lm) - Bronnen: Vlaanderen.be / ACV
20 april 2024De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
4 op de 10 werkgevers kent extra verlof toe bovenop wettelijk verlof. Hoe zit dat precies?
De overheid promoot de combinatie van werken en studeren, hogescholen en universiteiten voorzien speciale formules om een job en met studies te verzoenen.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.
Steeds meer Vlamingen combineren hun job met een studie in het hoger onderwijs. De reden? Hun kans op promotie verhogen. Of dromen najagen.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Ben je van plan om binnenkort een opleiding te starten buiten de werkuren? De combinatie van werk en studie is niet altijd evident.