Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Volgens een onderzoek van hr-recruiter Robert Half blijkt dat 65% van de werknemers op regelmatige basis een evaluatiegesprek krijgt met zijn of haar leidinggevende. Hiervan vindt 2 op 3 werknemers (65%) dat er maar bitter weinig gedaan wordt met de feedback die zij aan hun baas geven. 1 op 4 werknemers vindt dan weer dat de leidinggevende het gesprek helemaal verkeerd aanpakt.
Door je goed voor te bereiden en de juiste vragen te stellen, kun je heel wat te weten komen over jouw professionele manier van werken. Zo kun je het evaluatiegesprek gebruiken in jouw voordeel: door opbouwende kritiek ter harte te nemen en aandacht te geven aan belangrijke aandachtspunten kun je dankzij dit gesprek een nog betere versie van jezelf worden.
Een evaluatiegesprek is geen onemanshow maar tweerichtingsverkeer: gebruik de tijd die je krijgt dus om jouw visie op de gang van zaken te geven. Geef voorbeelden van situaties of projecten waar het volgens jou nog beter of efficiënter kan en laat weten hoe jij je hierbij voelt. Dit bewijst alvast dat je betrokken bent bij het bedrijf en dat je er alles wil aan doen om de vastgelegde doelen te bereiken.
Lees ook: Iemand die de targets haalt, is niet per se een betere werknemer
Gebruik het evaluatiegesprek om jouw inzet en successen in de kijker te zetten. Vermeld – al dan niet terloops – welke nieuwe vaardigheden je ondertussen hebt aangeleerd en welke successen je hebt behaald. Onderschat jezelf niet maar geef de feiten feitelijk weer.
E-gids: Praktische tips voor een positief evaluatiegesprek
Probeer zo veel mogelijk in te schatten welke vragen je leidinggevende zal stellen. Is er een bepaald project dat niet zo goed afliep en dat hij of zij ter sprake zou kunnen brengen? Waren er vragen over jouw rol/jobfunctie in het bedrijf of zijn er in tussentijd opmerkingen of klachten geweest over jouw manier van werken?
Ga ervan uit dat er misschien wel vervelende vragen gesteld kunnen worden. Toch hoeft dat niet per se zo negatief te zijn. Het evaluatiegesprek biedt jou de kans om – indien nodig – jouw kant van het verhaal te verduidelijken. Wees eerlijk en stel zelf ook vragen over onderwerpen die jou bezighouden. Dit gesprek is ook het ideale moment om je ambities - nu en in de toekomst - concreet uit te spreken.
VIDEO: Een motiverend functioneringsgesprek: met feedback die wél werkt
Probeer niet te emotioneel te reageren op vragen of opmerkingen maar blijf professioneel. Krijg je een verbale bolwassing of negatieve opmerking? Probeer dan rustig te blijven: geef je fouten toe en stel een oplossing voor om het in de toekomst beter te doen. Krijg je een pluim of een schouderklopje? Bedank je leidinggevende hiervoor en ga rustig verder met het gesprek.
Wil je graag van de gelegenheid gebruik maken om opslag te vragen? Wacht dan eerst het volledige gesprek af en probeer aan te voelen of het wel het juiste moment is om dé vraag te stellen. Succes!
EXTRA: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(fd) - Bron: Robert Half
28 december 2022Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek? En hoe bereid je je voor?
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Of het nu een evaluatie-, functionering- of planningsgesprek is: ziehier enkele tips, voor beide kanten van de tafel...
Het begin van het jaar staat in veel bedrijven garant voor evaluatie- of functioneringsgesprekken. Soms komt daar ook kritiek bij kijken. Hoe ga je daar mee om?
Wie hard werkt en de targets haalt, zal waarschijnlijk bij de baas wel in de bovenste lade liggen. Maar maakt dat van hem of haar ook een betere werknemer?
Bij veel werknemers breekt bij het woord ‘evaluatie’ spontaan het angstzweet uit. Hoe gaan ze bij UZ Leuven om met evaluaties?
Zijn functioneringsgesprekken in jouw organisatie een verplicht nummer of leiden ze tot een constructief en motiverend gesprek? Enkele tips ...
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?