Hoeveel verdien je in chemie, farma en energie?
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Chemie en farma zit bijna duizend euro hoger dan het brutoloon van 4.318 euro voor de gemiddelde Belgische werknemer. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat. Natuurlijk gaat het om gemiddelde lonen en is de chemie- en farmasector zeer divers met bedrijven die sterk variëren in omvang en aard van activiteiten. Maar toch.
Een eerste verklaring is dat de sector chemie en farma vaak een erg specifieke opleiding vergt, zeker als je dat vergelijkt met heel wat andere sectoren. Mede door de toenemende complexiteit en digitalisering ligt inzake opleiding de lat steeds hoger.
Die opleiding situeert zich in diverse richtingen. Het gaat dan onder meer om professionele bachelors uit studierichtingen als elektromechanica, biotechnologie en chemie, met specialisatie in procestechnologie. Bij masteropleidingen zijn vooral ingenieurs en wetenschappers in trek, zowel voor productiefuncties als in onderzoek en ontwikkeling. Maar ook afgestudeerden uit TSO-opleidingen zijn erg in trek in de sector.
Aan de slag in chemie en farma: wat moet je kunnen?
Bij chemie en farma gaat het vaak om grote werkgevers, vaak multinationals. Hoe groter de werkgever, hoe hoger het gemiddeld loon.
Ons land is ook best toonaangevend in farma, biotech en chemie. Buitenlandse bedrijven willen hier investeren, in veel gevallen ook (of net) omwille van het hoogopgeleid personeel. Voor hen is het cruciaal om medewerkers met essentiële kennis en competenties te blijven aantrekken en dat doen ze dan ook best met een interessant loonaanbod, naast andere elementen zoals jobinhoud of work life balance.
Interesse in een job in de sector van chemie en farma? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Een andere reden is de aard van specialisatie. Want hier: hoe gespecialiseerder, hoe hoger het loon. Chemie en farma is ook erg gereglementeerd met hoge eisen en standaarden op het vlak van veiligheid en hygiëne.
CHECK: Wie is meest gevraagd in chemie en farma?
Bovendien speelt ook het feit dat bedrijven vaak de klok rond (moeten) draaien. En shiftwerk betekent doorgaans ook een hoger loon. Zeker in de chemiesector, waar de procesinstallaties dag en nacht draaien, dienen medewerkers ook volcontinu ingeschakeld te worden in een ploegensysteem met nacht- en weekendwerk.
Ontdek: Wie wil er werken in chemie en farma?
(William Visterin)
13 december 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Sta je aan de start van je carrière of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven? Mogelijk is werken in chemie, kunststoffen, farma en biotech een goed idee.
Op woensdagavond 22 maart 2023 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in de chemie- of farmasector.
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Dit zijn de 25 meest gevraagde jobprofielen in de chemie- en farmasector. Van sectorspecifieke jobs als de operator chemie tot customer service.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Laborant duikt diverse malen op in de lijst van knelpuntberoepen. Van R&D en controle tot zorg: de ene laborant is duidelijk de andere niet...
Sectoren als chemie en farma zitten in de lift. Wat moet je kunnen, en wat zijn veelgevraagde jobs? Heel wat, zo blijkt...
De sector van chemie en farma had nog nooit zoveel vacatures. Maar de meeste van die openstaande jobs zijn bestemd voor talent uit het TSO.