Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Schermwerkers zijn slechts 2,8 uren productief

Laat jij je wel eens afleiden op het werk? Je bent niet alleen. Tja, of de mens op de wereld gezet is om 8 uur per dag achter een beeldscherm door te brengen, valt te betwijfelen. Want hoewel pc’s de efficiëntie van ons werk sterk opdrijven, blijken er toch enkele nadelen aan verbonden.

14 uur en 8 minuten per week spenderen we aan ons takenpakket

Wanneer je meetings, calls en het checken en beantwoorden van e-mails en chatberichten op de smartphone achterwege laat, rest een kenniswerker ongeveer 5 uur per werkdag om zich nuttig achter zijn of haar beeldscherm bezig te houden. Voldoende tijd om alle puntjes van een to-dolijst af te vinken, zou je denken. Moest het niet zijn dat deze schermtijd allesbehalve productief benut wordt. Of slechts een deel ervan: kenniswerkers besteden amper 2 uur en 48 minuten per dag aan hun takenpakket.

Hoe ze de rest van de werkdag doorbrengen? Hun aandacht verdelen ze over eerder ‘neutrale’ activiteiten (1 uur en 6 minuten) en zogenaamde ‘afleidende’ activiteiten (1 uur en 12 minuten). Meer dan een vijfde van de tijd zitten ze op sociale media, gebruiken ze voor entertainment of brengen ze door op nieuwswebsites.

26% van ons werk halen we thuis in

Afleiding en tijdverspilling op de werkvloer zorgen ervoor dat we thuis flink moeten doorwerken. We nemen maar liefst 26% van ons takenpakket mee naar huis. Door deze inefficiëntie beginnen we vroeger aan onze werkdag, stoppen we later en werken we zelfs tijdens het weekend. Ongeveer een derde van de werknemers in loondienst (33%) moet in het weekend werk inhalen. 40% van de mensen werkt zelfs na 22u ‘s avonds op de computer of laptop.

Waardoor we misschien zelfs te veel werken, omdat het moeilijk bij te houden is hoeveel tijd we nu daadwerkelijk aan onze job besteden. Door de vervagende grenzen tussen werk- en privéleven, verhoogt het risico op geestelijke klachten, gaande van burn-out, bore-out en depressie tot angststoornissen en slechter presteren. Hierdoor neemt op zijn beurt het ziekteverzuim in de ondernemingen toe. Wanneer we een goede work-lifebalans verliezen, zijn er meerdere verliezers.

Lees ook: 5 tips om je work-life balans te vervangen door een work-life blend

Beeldschermwerken nefast voor lichaam en geest?

We kunnen er niet omheen: schermen nemen onze leefwereld over, op en naast de werkvloer. Urenlang naar een scherm staren kan een negatieve impact op je mentale en fysieke gezondheid hebben. Te beginnen met je ogen. Oogspieren raken vermoeid door het kijken op een korte afstand. Zo kan je last krijgen van vermoeide, branderige, droge of tranende ogen, hoofdpijn, dubbelzien en wazig zien. Te hard focussen op een voorwerp dichtbij maakt dat ogen bijziend worden. De kans dat je op termijn misschien wel een bril nodig hebt (mocht je die nog niet dragen), is niet uitgesloten.

Andere vaak voorkomende klachten bij beeldschermwerkers zijn hinder ter hoogte van de schouders, armen, polsen en handen. Door een eenzijdige houding achter een bureau en beeldscherm, waarbij we ook nog eens onderuitgezakt zitten, krijgen we stress, nek- en rugklachten en overbelastingsletsels van de bovenste ledematen. Mentaal worden het werkgeheugen, aandachtsniveau en concentratievermogen zwaar op de proef gesteld.

Bescherm je tegen het scherm

Bescherm je tegen het scherm

Ons brein en lichaam staan meer dan ooit onder druk, met gevreesde gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. De combinatie van hyperconnectiviteit, ‘infobesitas’ (informatieovervloed), een slechte houding en het samensmelten van werk- en privéleven kan uitmonden in negatieve stress en een heleboel fysieke klachten. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kan ondernemen om jezelf te beschermen:
  • Stel je bureaustoel, werktafel en beeldscherm goed in;
  • Schakel sociale media en afleidende websites uit;
  • Nood aan een break? Haal een frisse neus en begin met nieuwe energie aan de volgende taak;
  • Zorg voor voldoende verlichting en verluchting;
  • Varieer je werk en gebruik een taakverdeling om afwisseling te brengen in het werk.

Lees ook: Hoe zit je gezond achter je pc?

Maak ook voor jezelf uit of thuiswerken werkt of niet. Misschien ben je in een huiselijke sfeer sneller afgeleid, of kan je er net beter doorwerken. Bewaak in ieder geval goed je grenzen en registreer voor jezelf je werktijden. Op die manier behoud je een mooi evenwicht.

(mr)

27 januari 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook