Het was naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag die vorige week werd gehouden, dat PXL-Digital de vrouwen op een voetstuk plaatste. Iedere dag werd een topvrouw van een grote organisatie uitgenodigd voor een intiem ontbijt met een select groepje van vrouwelijke studenten.
“Het was de bedoeling om op deze manier vrouwelijk talent te boosten binnen digitale technologie en digitale business", zegt Francis Vos, departementshoofd van PXL-Digital, het vernieuwde departement aan Hogeschool PXL waarin alle opleidingen rond digitale technologie samenkomen.
"Tijdens het ontbijt konden ze al hun levensverhalen met elkaar kruisen en tips uitwisselen over onderwerpen als leiderschap en gendergelijkheid. De aandacht voor meer vrouwen in onze sector is gerechtvaardigd. Uit prognoses blijkt immers dat we tegen 2020 niet minder dan één miljoen vacatures mogen verwachten in Europa.”
“Met alleen mannelijke studenten, die vandaag de overgrote meerderheid in ons departement uitmaken, zullen we er dus niet geraken. Willen we kunnen voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt, zullen ook vrouwelijke studenten moeten aangemoedigd worden om te kiezen voor studies en carrières in digitale technologie. Dit zowel voor technische als managementfuncties.”
Lieten zich van hun beste zijde zien tijdens deze week: Martine Tempels (Telenet), Hilde Goossens (Jessa Ziekenhuis), Bieke Van Gorp (Fibricheck), Tinne Lommelen (VDAB) en Saskia Van Uffelen (Ericsson). "Zij zijn voor de studenten allemaal rolmodellen die de ICT-sector kleur geven en toonbeelden van vrouwelijk leiderschap", aldus nog Francis Vos.
"Door informeel en ongeremd met hen te kunnen spreken, kregen de studenten meer inspiratie en motivatie om ambitieuze doelstellingen voor hun eigen carrière voorop te stellen. Een geslaagd opzet dat zeker navolging verdient, zo leren ons de talrijke positieve reacties van de deelnemers. Het zijn misschien kleine stappen naar een evenwicht op de arbeidsmarkt, maar ieder beetje terreinwinst is mooi meegenomen.”
(kme)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat in ons land eigenlijk voor alle profielen geldt, telt ook in ICT: Brussel betaalt het best. Maar ook andere regio’s als Waals-Brabant of West-Vlaanderen laten zich niet onbetuigd.
Het tekort aan ICT-personeel neemt snel toe, nochtans kan een gezonde interesse al veel mogelijkheden bieden en is een diploma niet altijd een vereiste.
Hoogopgeleide IT-professionals horen bij de meest gegeerde werknemers van dit moment. Hun loon zal daarom dit jaar haast zeker stijgen...
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?
Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?
Benieuwd hoeveel je kan verdienen bij het Belgische leger en tot welke bedragen een defensieloon concreet kan oplopen? Scrol maar mee.
Een goede balans tussen werk en privé: het is een streefdoel voor veel bedrijven en werkgevers, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Bij AFAS trachten ze het daarom op een andere manier aan te pakken.
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?