Terug naar overzicht
Vorige

58 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Copywriter

Wat doet en verdient een expediteur?

Een expediteur is een sleutelfiguur in de wereld van transport en logistiek, die verantwoordelijk is voor het organiseren en coördineren van internationale transporten. We verkennen voor jou de essentie van het beroep, de vereiste opleidingen, loopbaantrajecten, benodigde vaardigheden, mogelijke specialisaties en ... het te verwachten loonpakket.
Het beroep van expediteur

Wat doet
een expediteur?

Een expediteur is verantwoordelijk voor het regelen en beheren van transporten over land, zee of door de lucht, waarbij hij/zij zorgt voor een vlotte, veilige én efficiënte doorvoer van goederen. Dit omvat het opstellen van transportdocumenten, het onderhandelen van tarieven met vervoerders, het coördineren van douaneformaliteiten en het oplossen van logistieke problemen.

Concreet betekent dat:

  • Adviseren over transportmogelijkheden: expediteurs analyseren de noden van de klant en adviseren over de meest geschikte transportwijze (wegtransport, zeevracht, luchtvracht, etcetera).
  • Transport regelen: ze boeken vracht bij transportbedrijven, onderhandelen over tarieven en regelen alle benodigde documenten.
  • Douaneformaliteiten regelen: voor internationaal transport zorgen expediteurs voor de correcte douaneformaliteiten en -documenten.
  • Zendingen traceren: ze monitoren de zendingen in real time en houden de klant op de hoogte van de status.
  • Problemen oplossen: in geval van vertragingen, schade of andere problemen, treden expediteurs op als tussenpersoon en zoeken ze naar oplossingen.

Heel vaak is de job van een expediteur internationaal. In sommige bedrijven regelt hij/zij uitsluitend het transport tot het land van bestemming. Maar soms kan de expediteur ook instaan voor het na-transport in het land van aankomst, zodat de order vanaf het schip/vliegtuig tot bij de eindklant geraakt. Hier moet hij/zij dan vaak nog een vrachtwagen of koerierdienst voor regelen.

Is de job van (m/v) expediteur helemaal iets voor jou? Check de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een expediteur
gestudeerd hebben?

Om expediteur te worden, is meestal een diploma in logistiek, transportmanagement of een gerelateerd vakgebied vereist. In België bieden verschillende hogescholen en universiteiten programma's aan op dit gebied, zoals logistiek management, supply chain management en internationale handel.

Professionals met een andere educatieve achtergrond kunnen zich weliswaar ook altijd bijscholen in een opleiding of cursus die gericht is op import en export.

illustration-books

Hoe word je
een expediteur?

Voordat men expediteur wordt, is ervaring in de logistieke sector vaak noodzakelijk. Veel expediteurs beginnen hun loopbaan in entry-level posities zoals logistiek medewerker, transportplanner of douanedeclarant, voordat ze doorgroeien naar een functie als expediteur.

Sommige werkgevers bieden interne opleidingsprogramma's aan voor expediteurs. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je je specialiseren in een bepaalde tak van de expeditie, zoals luchtvracht, zeevracht of wegtransport.

Ontdek: wat doet en verdient een douanedeclarant?

Omdat de job van expediteur vaak gelinkt is aan de haven of de luchtvaart, concentreert 75% van de vacatures zich in Vlaanderen: Antwerpen en Zeebrugge voor de havens, Zaventem voor de luchtvaart.


Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

93 vacatures beschikbaar voor expediteur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een expediteur hebben?

Als expediteur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Effectieve communicatie is cruciaal bij het onderhandelen met vervoerders en het coördineren van internationale zendingen.
Een goed begrip van internationale handelsregels, transportwetgeving en douanevoorschriften is essentieel voor een expediteur.
Expediteurs moeten complexe logistieke problemen kunnen analyseren en creatieve oplossingen kunnen bedenken.
Het managen van verschillende transporten vereist een hoog niveau van organisatie en planning.
Expediteurs moeten klantgericht zijn en in staat zijn om de behoeften van klanten te begrijpen en hierop in te spelen.
Expediteurs moeten in staat zijn om creatief te denken en oplossingen te vinden voor onverwachte problemen.
De job kan hectisch zijn met deadlines die gehaald moeten worden. Expediteurs moeten stressbestendig zijn en kunnen werken onder druk.
Meertaligheid is een groot voordeel, zeker in de internationale expeditie.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van expediteur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een expediteur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als expediteur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een expediteur?

Het gemiddelde bruto maandloon voor een expediteur in België varieert - afhankelijk van ervaring, specialisatie en talenkennis - tussen 2.500 euro en 4.000 euro.

Specialisaties zoals douane-expeditie kunnen leiden tot hogere salarissen, waarbij ervaren professionals tot 5.000 euro per maand kunnen verdienen.

Extra

Vaak ontvangen expediteurs ook verschillende extralegale voordelen bovenop hun salaris. Een van de meest voorkomende is een bedrijfswagen. Dit biedt expediteurs niet alleen een vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, maar kan ook worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals het bezoeken van klanten of het coördineren van transporten.

Andere veelvoorkomende extralegale voordelen zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld, ecocheques, een eindejaarspremie, een gsm-abonnement, enzovoort. De specifieke voordelen kunnen vanzelfsprekend variëren afhankelijk van de werkgever en de sector waarin de expediteur actief is.

Krijg jij wat je verdient? Vergelijk je loon én extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas
Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een expediteur
3.300 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Vakantiegeld
  • Ecocheques
  • Eindejaarspremie
  • Mobiele telefoon