Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

4 tips voor een gezonde werkplek

Wist je dat de gezondheid van werknemers de grootste impact op hun prestaties heeft? Dat blijkt uit onderzoek door de Finse professor Juhani Ilmarinen. Walters People polste daarom bij meer dan 1.000 werknemers en leidinggevenden naar gezonde gewoonten op het werk.
#

Het belang van een goede gezondheid valt niet te onderschatten. Met een invloed van 39% op het werkvermogen is het zelfs belangrijker dan factoren die met de job zelf te maken hebben, zoals de inhoud en de organisatie van het werk, (33%) en de vaardigheden van de werknemer (13%). De respondenten lijken dat te beseffen: twee derde eet minstens 3 werkdagen een gezonde lunch, zoals een slaatje of soep. Bijna de helft van de leidinggevenden moedigt een gezonde lunch ook aan. Toch zou 1 op de 10 respondenten nooit een gezonde lunch nemen.

Özlem Simsek, director van Walters People België, heeft vier tips voor een goede gezondheid op de werkvloer …

1. Breng zelf een (gezonde!) lunch mee

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vooral zelf voor hun lunch zorgen. “65% van alle respondenten brengt een eigen maaltijd naar het werk”, vertelt Özlem Simsek, director van Walters People België. “Ze maken hun lunch gezonder door vaker een slaatje of soep van thuis mee te brengen. Maar ook werkgevers kunnen hier een rol spelen door fruitmanden of soep aan te bieden.”

2. Kies voor gezonde maaltijden en tussendoortjes

Wist je dat leidinggevenden minder vaak een eigen lunch meebrengen? Zij eten meer dan gemiddeld buitenshuis of in het bedrijfsrestaurant (25%) en laten gemakkelijker eten leveren (8%). “Zij lijken, net als oudere werknemers, door de drukke combinatie van werk en privéleven de lunch liever uit te besteden”, legt Özlem Simsek uit.

“Vele werkgevers voorzien in een uitstekend bedrijfsrestaurant. Dan valt die keuze zeker te begrijpen. Wanneer het lekkere en gezonde maaltijden serveert, geeft de werkgever een krachtig signaal rond gezonde voeding aan alle werknemers.”

3. Bewegen, bewegen, bewegen!

Terwijl 49% van de managers aangeeft gezonde lunches aan te moedigen, ligt dat aantal bij sport lager. Meer dan 9 op de 10 respondenten doet dan ook aan geen enkele vorm van sport tijdens de werkuren.

Özlem Simsek: “Lichaamsbeweging laat zich duidelijk minder gemakkelijk naar de werkplek vertalen. Je kan nochtans eenvoudig beginnen door de trap te nemen of regelmatig even in je bureau rond te stappen. Sommige werkgevers gaan nog verder: zij bieden flexibele lunchtijden of een korting op een sportabonnement aan.”

4. Laat je informeren over gezondheid

Opvallend is tenslotte het feit dat leidinggevenden verklaren gezonde lunches (49%) of sport (32%) aan te moedigen, maar dat de boodschap niet altijd lijkt door te komen bij hun werknemers.

“Managers hebben er dus baat bij zo expliciet en duidelijk mogelijk over hun gezondheidsbeleid te communiceren”, vertelt Özlem Simsek. “De aandacht voor de gezondheid van werknemers vormt echt de sluitsteen van een sterk HR-beleid.”

(ss) - Bron: Walters People 

16 augustus 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook