Hoe je werkomgeving je gezondheid bepaalt
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
Het begint met een comfortabele bureaustoel. Het ideale exemplaar ondersteunt je onderrug, is in de hoogte verstelbaar en heeft steuntjes voor je armen. Als je neerzit, steun je best met je schouders tegen de rugleuning. Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover.
Let er ook op dat je voeten volledig op de grond kunnen rusten en dat je knieën lager zijn dan je heupen. Laat bovendien wat ruimte tussen het zitgedeelte van je bureaustoel en je knie. Past je vuist tussen je stoel en je knieholte? Dan heb je voldoende ruimte.
Zet alle overbodige spullen aan de kant, ook onder je bureau, en creëer voldoende ruimte voor je benen. Zorg dat je plaats hebt om je toetsenbord recht voor je op ellebooghoogte te positioneren, je computermuis zet je er zo dicht mogelijk naast. Wanneer je aan het werk bent, beweeg je je muis trouwens best vanuit je voorarm en niet vanuit je pols.
Ruim je werkplek op en... krijg promotie
Zet je toetsenbord op ongeveer 15 centimeter van de tafelrand. Laat je polsen niet liggen tijdens het typen want dan komt er te veel gewicht op. Typ liever met je handen zwevend boven het klavier en steun tussendoor op een zacht oppervlak zoals een polssteun.
Lees ook: Hoe het toetsenbord het verschil wil maken
Optimaal is als je ogen op dezelfde hoogte staan als de bovenrand van je computerscherm. Op die manier kijk je recht vooruit, en dat is beter voor je nek. Trek je schouders niet op maar laat deze ontspannen naar beneden hangen. De monitor staat op ideale afstand als je hem met gestrekte armen kan aanraken.
Ontdek: Hoe zit je gezond achter je pc?
Blaas regelmatig eens uit en ga even weg van achter de computer. Dat is van belang wanneer je lang moet stilzitten. Zet ook een fles water naast je pc waar je regelmatig van drinkt, zodat je af en toe naar het toilet moet. Op die manier heb je extra beweging. Wanneer je van thuis uit werkt, kan je bijvoorbeeld ook huishoudelijke taakjes doen tijdens je pauzes, zoals de vaatwasser uitladen.
Idealiter sta je iedere 30 minuten even recht om te bewegen. Beweging is namelijk één van de belangrijkste remedies om fysieke klachten zoals nek- en rugpijn te voorkomen.
CHECK: Hoe ergonomisch is jouw werkplek?
(ks/lm) - Bron: Vlaams Instituut Gezond leven
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Zeker in het tijdperk van het hybride werken is een ergonomische en gezonde werkplek cruciaal. Sommige bedrijven zetten dit hoog op de agenda.
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Rugpijn en nekpijn: herken jij het? Dan wordt het hoog tijd voor lichaamsoefeningen. Gebrek aan tijd? Dan zijn deze 5 stretchoefeningen ideaal!
Werkplekken zijn steeds meer gericht op de mens en zijn gezondheid. Al zijn er nog aandachtspunten.
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten...
Belgische werknemers hebben vooral lichamelijke klachten. Meer dan de helft van de werkgerelateerde klachten blijkt te wijten aan lichamelijke issues.
Omdat de laptop overheerst, hebben bureauwerkers in theorie geen extern toetsenbord of muis meer nodig. Maar daar proberen fabrikanten een mouw aan te passen.