Go for happy
Vorige

1 van 720

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

330.000 werknemers vertonen symptomen van burn-out

Overwerk_burnout
Van alle werknemers in ons land heeft zowat 36 procent af te rekenen met werkstressklachten. Bij ruim een op de acht is er sprake van burn-outsymptomen.

De cijfers komen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), dat sinds 2004 peilt hoe werkbaar ons werk is via een bevraging bij zowat 9.000 werknemers. Omgerekend gaat het om circa 895.000 werknemers die met problematische werkstress geconfronteerd worden, waarvan ongeveer 330.000 werknemers zelfs een verhoogd burn-outrisico lopen.

CHECK: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever

Mensen met een functie in het onderwijs of een zorgfunctie (en meer bepaald 16,8 procent van hen) vertonen in verhouding het vaakst een verhoogd burn-outrisico, blijkt uit hun recent rapport. Nieuw is dat niet, ook in het vorige onderzoek uit 2019 bijvoorbeeld lagen de percentages rond werkstress en burn-out hoog.

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Toch is er volgens de SERV ook goed nieuws: de cijfers van hun werkbaarheidsmeting evolueren voorzichtig positief. De organisatie ziet vooral verbetering in de mate waarin werknemers autonoom kunnen werken, meer afwisselend werk hebben en kunnen rekenen op betere ondersteuning door hun leidinggevende. Dat heeft een gunstig effect op onder meer hun motivatie.

Ook werkdruk en werkstress verminderen tegenover het onderzoek van 2019, al blijft het nog een aandachtspunt.

Lees ook: En hoe zit het met jouw werkdruk?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

29 november 2023
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook