Een op twee staakt mee
Een op de twee werknemers heeft al eens gestaakt. Vier op de tien zouden het opnieuw doen. Dat blijkt uit een enquête van Jobat bij 3.870 werknemers.
Het openbaar vervoer, de post of andere werkorganisaties die plots het werk neerleggen en staken: het kan allemaal. Zij doen dit steeds met een grondige reden. Staken is immers hun manier om hun ongenoegen te uiten en veranderingen te eisen, meestal georganiseerd via de vakbonden.
Maar welke impact heeft staken op je loon? Ben je dan beschermd tegen ontslag? En wat zijn je rechten... én plichten? Een overzicht vind je hieronder.
Een op de twee werknemers heeft al eens gestaakt. Vier op de tien zouden het opnieuw doen. Dat blijkt uit een enquête van Jobat bij 3.870 werknemers.
Wordt er te vlug gestaakt? Jobat trok op onderzoek.
Op welke manier zijn werknemers door de wet beschermd als ze besluiten te staken? En welke rechten en plichten hebben de werkgevers?
Welke impact heeft staken op ons loon als we niet op het werk geraken door een staking? Jobat vertelt je er alles over.
Een staking creëert vaak onduidelijkheid en onzekerheid bij werknemers én werkgevers. Wat zijn de rechten en plichten waar iedereen zich aan moeten houden?
Of een staking - behalve hinder voor de gewone man in de straat - altijd het gewenste effect heeft, is nog maar de vraag. Er bestaan ook alternatieven.
Niet elk sociaal conflict leidt tot het neerleggen van het werk. Guy Daneel, hoofdsecretaris van ACV Metea Brabant, legt uit welke stappen voorafgaan.
'Natuurlijk vind ik het onverantwoord dat vakbondsleiders een pas onderhandeld en wankel akkoord onder vuur nemen', aldus professor Anseel. Zijn mening?
Heeft staken voor loon en arbeidsvoorwaarden nog zin? Jobat vroeg het aan professor arbeidsrecht Othmar Vanachter.
Tijdelijke werkloosheid voor bedienden werd ingevoerd voor bepaalde duur en werd telkens verlengd, de laatste maal tot 31 december 2011. En wat met 2012?