Pas afgestudeerd! Mag je dan nog werken als jobstudent?
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Als pas afgestudeerde kan je recht hebben op een inschakelingsuitkering. Hoeveel deze bedraagt, hangt af van je leeftijd en je gezinssituatie. Je ontvangt niet direct een inschakelingsuitkering, je moet hier even op wachten. Hoelang, dat vertellen we je graag hieronder.
En wat moet je doen als je wachttijd voorbij is? Kan je al werken tijdens je beroepsinschakelingstijd? Ook op al deze vragen vind je een antwoord in dit dossier...
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?
Als je na je studies niet meteen een job vindt, ontvang je nog niet direct een werkloosheidsuitkering. Je moet eerst een beroepsinschakelingstijd doorlopen.
Wanneer je afgestudeerd bent is het verstandig om je zo snel mogelijk te laten inschrijven als werkzoekende bij VDAB of Actiris. Waarom precies?
Heeft het volgen van een opleiding tijdens die beroepsinschakelingstijd invloed op de duur ervan?
Heb je na je beroepsinschakelingstijd (12 maanden) nog geen job gevonden, dan krijg je een inschakelingsuitkering van VDAB of Actiris.
Je bent afgestudeerd en ontvangt het Groeipakket of kinderbijslag; maar hoelang nog? Kan je het vervolgens combineren met je laatste vakantiejob in de zomer?
Als schoolverlater moet je je, tijdens je zoektocht naar een job, inschrijven als werkzoekende...
Een werkloosheidsuitkering en een inschakelingsuitkering lijken misschien erg op elkaar, maar zijn fundamenteel wel degelijk verschillend.
Moet je actief naar werk zoeken of mag je rustig wachten uit je uitkering?
Er is heel wat veranderd voor werkgevers en werknemers. De impact van de nieuwe, duurdere opzegregeling is nog onvoldoende bekend.