Nieuwe zorgkrachten aan boord van de digitale hogesnelheidstrein

In een wereld waarin niets stilstaat, springt ook de zorgsector op de digitale hogesnelheidstrein.

Met maar liefst acht op de tien zorgorganisaties die vandaag een kritiek tekort aan talent ervaren, zijn digitale competenties een dringende noodzaak op de werkvloer én arbeidsmarkt. Maar wat is er dan precies nodig?

Het medische landschap staat voortdurend in beweging. Naast het nijpend tekort aan zorgpersoneel, is ook de digitalisering van de gezondheidszorg een beproeving voor de sector. Zorgprofessionals worden ondergedompeld in elektronische patiëntendossiers, medische wearables, zorgdomotica en mobiele apps voor zelf- en telezorg. De digitale bal blijft ongestoord verder rollen. En uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 een goede digitale basis mist. Maar digitalisering hoeft geen boosdoener te zijn!

Sneller en beter

Digitale hulpmiddelen kunnen de krapte op de arbeidsmarkt flink ondersteunen. Bij een efficiënte uitrol maakt het de zorgprofessional alleen maar arbeidsproductiever. Een mooi voorbeeld: slimme sensoren in de bedden van de woonzorgcentra. Die waarschuwen het zorgpersoneel wanneer een bewoner beweegt of uit bed stapt. Een handig hulpmiddel waardoor de zorgkundige zich gericht met elke bewoner bezig kan houden. Of het elektronische patiëntendossier. Hierin werken verschillende zorgverleners samen om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden. Niet alleen sneller én beter, maar ook een stuk veiliger én efficiënter.

21e-eeuwse zorgvaardigheden

Digitalisering vraagt natuurlijk ook de nodige competenties en mediawijsheid van patiënten én zorgverleners. De machinisten die de trein doen rijden. Digitale vaardigheden zijn alle skills die u nodig heeft om digitale technologie in te zetten om zo de kwaliteit van de zorg te vergroten en efficiënter, makkelijker, veiliger en transparant te werken. Denk aan ICT-basisvaardigheden om de online administratie aan te vullen of het digitale inzicht om de juiste zorgtechnologie voor de patiënt te vinden. Het zijn vaardigheden waar de werknemer en werkgever een gedeelde verantwoordelijk over dragen.

Anno 2022 is er in zorgopleidingen al heel wat aandacht voor digitale competenties. Maar wat met mensen die al jaren in het vak staan? Dan zorgt digitalisering vaak voor heel wat stress. Het is dan aan de werkgever om de angst voor het digitale weg te nemen bij zorgprofessionals én een goede omkadering te bieden aan nieuwe werkkrachten.

Reik de digitale hand

Digitale hulpmiddelen zoals zorgdomotica – ja, robots! – en administratieve tools, vergemakkelijken de taken van de zorgprofessional. Maar enkel een goede uitrol van de digitale systemen zorgt voor een échte meerwaarde. Zorg daarom dat uw werknemers de kans krijgen op begeleiding in het digiproces. Implementeer een structureel beleid mét digicoach, zorg voor een vragenpunt en bouw interne training in rond digitale processen. Dat laatste kan zelfs volledig digitaal via webinars en online opleidingen. Alleen door het onderwerp stevig vast te pakken en te verankeren in uw zorginstelling, kan het een blijvend gewenst effect hebben op de werking en de werkdruk van zorgprofessionals. En daarbij ook onvermijdelijk op hun welzijn.

Kortom: enkel met de juiste omkadering kan de zorgkundige zich digitale competenties eigen maken. Zoals in elke discipline: oefening baart kunst. Zorg dus dat de motivatie én de context goed zitten en u bent al half vertrokken.

Bronnen: ldmonitor.noordhoff.nl en digivaardig in de zorg

Bent u nog op zoek naar nieuw talent in de Zorgsector?

Op 24 september en 26 november zetten wij, met ons jobthema Zorg, extra in op het vinden van gedreven collega’s die bij u aan de slag willen. Voor nieuwe zorgende handen, voor ervaren talent met een onwrikbare passie voor de zorg. Neem snel contact met ons op en wie weet verschijnt uw vacature in één van onze thema-edities, online, in de krant en in een direct mailing.

Deadlines voor inschrijvingen zijn:

  • 22/09 voor verschijning op zaterdag 24 september
  • 22/11 voor verschijning op zaterdag 26 november

Ik doe mee


Special project: werken in de Zorg

Ook Jobat EBC studio zet deze maand maar liefst 11 zorgpartners in de kijker met een rondetafelgesprek, individuele verhalen en video’s en zelfs TikTokfilmpjes!

Benieuwd naar alle special projects? 

Ontdek ze hier

Wilt u ook uw karretje aan een van onze projecten haken, bedacht & gecreëerd door EBC Studio?
Contacteer Kim Vergaelen via employerbranding@jobat.be.

Gerelateerde artikels
BLOG
Print is ook vandaag de dag onmisbaar!
Lees meer
BLOG
Verticale carrière groeimogelijkheden blijft een belangrijk criteria bij eerste job keuze bij jongeren!
Lees meer
CASE
Hoe Jobat de unieke troef van Colruyt Group in de kijker zet!
Lees meer