6 slimme tips voor het schrijven van vacatureteksten

Je kent het ongetwijfeld. In een krappe arbeidsmarkt wordt het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden én te verleiden.

Maar hoe bereikt u die felbegeerde doelgroep, en hoe overtuigt u hen? Jobat helpt u op weg met deze handige leidraad voor het schrijven van wervende vacatures.

1. Gebruik de juiste functietitel

Het lijkt als een open deur intrappen, maar dat is het niet. Wie een nieuwe job zoekt, begint vaak bij Google of een andere zoekmachine. Het is dus belangrijk om een functietitel te kiezen die overeenkomt met de zoektermen waarop uw doelgroep zoekt. Ga zo concreet mogelijk, en vermijd zogenaamde ‘hippe en trendy’ functietitels zoals bijvoorbeeld ‘Digital Overlord’ of ‘Retail Jedi’ als u eigenlijk op zoek bent naar een Webmaster of Winkelbediende. Hebt u geen idee waar uw doelgroep op zoekt? Laat u inspireren door de KeywordPlanner van Google. Verwerk alle relevante zoektermen (en synoniemen daarvan) in uw tekst.

2. Geef de lezer overzicht

Niemand leest, iedereen scant op het internet. En dat is bij vacatures niet anders. Vacatures zijn bij voorkeur kort, krachtig, to the point en SEO-proof (voor lezer Google dus). Gebruik zoveel mogelijk opsommingstekens (zoals in de functieomschrijving), plaats belangrijke informatie in iedere alinea vooraan en gebruik duidelijke tussenkopjes in bold. Begin bijvoorbeeld eens met ‘Als boekhouder ziet je dag er zo uit’ boven de functieomschrijving, of ‘Voor deze functie verwachten we van jou…’ boven de functie-eisen, of ‘Dit krijg je terug voor al jouw energie’ bij de arbeidsvoorwaarden.

3. Begin met een duidelijke functieomschrijving

Het draait om de kandidaat, niet om u. En die wil zo snel mogelijk antwoord op de vraag ‘what’s in it for me?’ Speel daarop in met het belangrijkste nieuws: de exacte functieomschrijving. Wees zo duidelijk mogelijk en vermijd omslachtig of vaag taalgebruik. Tip: verwerk de functieomschrijving in de meta description zo wordt ook deze informatie (of toch de eerste 155 tekens) door Google meegenomen in de overzichtspagina van de zoekresultaten. De klassieke bedrijfsomschrijving waarin u vertelt hoe fantastisch u bent als werkgever, wat de jaarlijkse omzet is en hoeveel awards u al gewonnen hebt kunt u meegeven, maar houd dit voor het einde.

4. Weet op voorhand welk profiel je wil aantrekken

Weet wat u wilt, waarom u dat wilt, en durf dat ook uit te spreken. Op die manier is het voor de lezer glashelder of hij/zij voldoet aan de vooropgestelde eisen en vermijdt u verloren energie voor beide partijen. Stel op voorhand een lijstje van 5 strenge criteria voorop waaraan de kandidaat absoluut moet voldoen, maar hou het realistisch. Durf ook te zeggen waar u vooral niet naar op zoek bent. Zo vermijdt u dat mensen denken ‘ik voldoe aan het profiel’ terwijl ze dan niet zijn, en omgekeerd. Gebruik bij voorkeur opsommingstekens en schrijf actief in plaats van passief.

5. Speel het spel van verleiding, maar wees eerlijk

Bedrijven hangen soms een beeld op bij de aanwerving die niet strookt met de realiteit. Gevolg: de helft van de starters wil na zes maanden al van werk veranderen. Bespaar uzelf de tijd en energie en wees authentiek en eerlijk. Vertel waar het bedrijf voor staat, wat van hem/haar verwacht wordt en in wat voor omgeving iemand terechtkomt. Laat de werkplek en/of collega’s ook even zien en toon succesverhalen. Neem bijvoorbeeld eens een filmpje op waarbij een collega vertelt hoe het is om als verpleegkundige te werken voor een specifiek ziekenhuis. U hebt meteen het onderscheidende karakter van uw onderneming extra in de verf gezet.

6. Maak de call to action écht uitnodigend

Call to action letterlijk vertaald: uitnodigen om te handelen. In dit geval: solliciteren voor de vacature die je met zorg opgesteld hebt. Wees creatief en gebruik uw charmes of humor om uw doelgroep over de streep te halen. Want niks is zo demotiverend als af te sluiten met ‘Interesse? Solliciteer vóór …’ Prikkel uw lezer een laatste keer en geef hem het gevoel dat het leuk werken is bij jullie.


Hulp nodig in het verleiden en verrassen van talenten?

Jobat combineert de kracht van toonaangevende media met slimme data en lokale expertise. Met deze unieke mix zijn we dé partner voor performante rekruteringsoplossingen.

Ontdek al onze oplossingen
Gerelateerde artikels
CASE
De zoektocht van Teleperformance naar Customer Service professionals in Griekenland
Lees meer
EMPLOYER MARKETING
EBC Studio brengt inspirerende bedrijven uit dezelfde sectoren samen
Lees meer
BLOG
Verticale carrière groeimogelijkheden blijft een belangrijk criteria bij eerste job keuze bij jongeren!
Lees meer