Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 225

Volgende
Volgend artikel:

Zo haal jij het meeste uit je vakantiedagen in 2025

Zo haal jij het meeste uit je vakantiedagen in 2025

vakantiedagen 2025
Is jouw goede voornemen om volgend jaar meer uit je vakantiedagen te halen? Goed nieuws: door je vakantie slim en goed in te plannen, kun je minstens dubbel zo lang genieten van je welverdiend verlof!

Met dank aan de feestdagen

Een voltijds werknemer heeft per jaar gemiddeld zo’n 4 weken vakantie. Op zich niet zo slecht, zeker niet als je vergelijkt met bijvoorbeeld China (5 verlofdagen per jaar in de eerste 10 werkjaren bij het bedrijf), Thailand (6 verlofdagen) of Hongarije (15 verlofdagen).

Toch mag het altijd wel wat meer zijn natuurlijk. Je hoeft daarvoor niet per se te emigreren naar Zweden (25 verlofdagen!), Finland of Brazilië (allebei 30 verlofdagen!): ook wie in België blijft, kan door slim te puzzelen het onderste uit de kan halen. Vooral de feestdagen zijn een handige kapstok om extra vakantiedagen aan vast te hangen.

Check: De 10 officiële feestdagen van 2025

Dit zijn de mogelijkheden... én dus 7 kansen om te grijpen!

Optie 1: Begin het nieuwe jaar… met vakantie

1 januari 2025 - de eerste dag van het nieuwe jaar - is deze keer een woensdag. Door donderdag 2 en vrijdag 3 januari te “overbruggen” zorg je ervoor dat je met 2 verlofdagen maar liefst 5 opeenvolgende dagen thuis bent. Ideaal om het nieuwe jaar goed uitgerust te beginnen!

Optie 2: Niet alleen eieren met Pasen

Zoals elk jaar valt Pasen op een zondag. Paasmaandag - what’s in a name - valt dan weer op een maandag. Verras jezelf met een aangenaam paascadeau en neem verlof op 22, 23, 24 en 25 april: zo kun je de volle 9 dagen (week + weekend voor & na) genieten van de frisse lentezon. Ook ideaal om af te kicken of te detoxen van al die chocolade eitjes…

Extra: 7 tips om je batterijen weer op te laden

Tip: Deze formule is behoorlijk populair bij werknemers, wacht dus vooral niet te lang om deze verlofperiode aan te vragen op het werk. Voor je het weet, ben je te laat… en zijn het vijgen na Pasen.

Optie 3: Vergeet-mei-niet

Mei is de ideale maand om in ideale omstandigheden extra verlof te nemen. Je krijgt in die periode niet alleen je vakantiegeld uitbetaald, er zijn ook 2 feestdagen die je gemakkelijk kunt uitrekken. Zo kun je de Dag van de Arbeid (woensdag 1 mei) verlengen door de 2 daaropvolgende dagen verlof te nemen. Hierdoor kun je 5 dagen na elkaar nagenieten van het concept “Dag van de Arbeid”.

Ook Hemelvaartsdag (O.H. Hemelvaart) op donderdag 29 mei kun je op die manier verlengen: door vrijdag 30 vrijaf te nemen, kun je 4 dagen lang uitrusten of zelfs een kort reisje boeken.

Optie 4: Laat in juni de zomer maar komen!

Als jij dat wil, kan Pinkstermaandag op 9 juni het startschot zijn van een 9 dagen durende vakantie. Neem gewoon betaald verlof op 10, 11, 12 en 13 juni en gebruik je vrije tijd om bijvoorbeeld je plannen voor de komende zomer te actualiseren. 9 dagen vakantie door 4 dagen verlof op te nemen? Sommige dromen komen alsnog uit…

Ontdek: Hoeveel vakantiedagen zijn er nodig om weer vol op te laden?

Optie 5: De hemelse maand augustus

O.L.V. Hemelvaart is anno 2025 een vrijdag. Je kunt dus sowieso al genieten van een verlengd weekendje. Mag de zomervreugde wat langer blijven duren? Neem dan een dagje verlof voor of na dat verlengd weekend en krijg minstens 4 dagen verlof voor de prijs van 1.

Optie 6: Grijp je kans in november

Allerheiligen en Allerzielen vallen in 2025 dan wel in een weekend (respectievelijk zaterdag 1 en zondag 2 november), er is nog een interessante datum waar je gebruik van kunt maken. Aangezien Wapenstilstand (11 november) in 2025 een dinsdag is, zou het een gemiste kans kunnen zijn mocht je maandag 10 november geen verlof nemen. Door deze slimme zet krijg je een verlengd weekend van 4 dagen.

De ideale vakantie? Die hangt van jouw stresstype af

Optie 7: gun jezelf een verlofdag cadeau in de feestmaand december

Wie zijn of haar agenda erbij neemt, ziet eind december 2025 heel wat lege vakjes die bijna smeken om ingekleurd te worden. Aangezien Kerstmis een woensdag is, krijg je de kans om met amper 2 verlofdagen (22 en 23 december) maar liefst een volledige week thuis te kunnen zijn - in geval je op kerstavond of tweede kerstdag niet moet werken natuurlijk.

Ook op Oudjaar (woensdag 31 december) en het daaropvolgende Nieuwjaar (1 januari 2026) kun je hetzelfde plan uitwerken. Neem dus gerust verlof op maandag 29 december, dinsdag 30 december en vrijdag 2 januari 2026 en krijg de allerlaatste week zomaar vrijaf. Laat dit het goede moment zijn om nieuwe voornemens uit te werken of om te brainstormen over je vakantieplannen in 2026.

Nood aan nóg meer vakantiedagen in 2025? Dan kan onbetaald verlof, het recupereren van overuren, loopbaanonderbreking of zelfs het kopen van extra verlof via het cafetariaplan een interessante denkpiste zijn.

Vakantie FAQ: Alle feiten op een rij

(fd)

10 december 2024
Anderen bekeken ook