De kleren maken de sollicitant: 5 tips
Een sollicitatiegesprek op zich is al stresserend genoeg, het laatste wat je wil is je zorgen moeten maken over je kledij. Stijlcoach Lien Degol geeft tips!
Het boek is opgebouwd in vijf stappen die zowel het sollicitatietraject als de eerste maand op je nieuwe baan bestrijken. Het zogenaamde sollicitatiemodel van Van Kraaikamp bestrijkt het gehele sollicitatietraject en wij vroegen hem bij ieder van de vijf stappen om een tip.
Het verhaal dat je over jezelf vertelt, bestaat eigenlijk uit drie vragen.
Op ieder van deze drie vragen kan je vaak wel een antwoord geven. De vraag is alleen wát vertel je en wat níet? Er is immers zoveel te vertellen. Je moet keuzes maken, kill you darlings.
Daarom de volgende tip … Geef voor jezelf eerst antwoord op de vraag: Wat wil ik? Vervolgens geef je met het antwoord op die vraag antwoord op wie je bent en wat je wilt.
Alleen als je weet wát je wilt vertellen kun je affectief vertellen wie je bent en wat je wilt.
Eens je weet wat je wilt vertellen is er nog de vraag hoe je het vertelt. Zorg dat je concreet, praktisch en beargumenteerd vertelt wat je hebt gedaan. Dit heeft twee voordelen: je overtuigt je (hopelijk?) aanstaande werkgever met een onderbouwd verhaal én je zorgt dat de zoekmachines op Jobat of LinkedIn je weten te vinden.
Omschrijf daarom projecten en werkzaamheden die je hebt gedaan op grootte, omvang, het team, het eindresultaat en jouw rol hierin. Benoem cursussen, programma’s en software bij naam. Werkgevers willen graag zogenaamde ‘plug & play’-kandidaten met kennis van bepaalde software of programmatuur. Benoem wat je kent en kunt. Zo vind je niet alleen een baan, banen kunnen jou ook vinden.
Wanneer je alles in stelling hebt gezet om die ideale baan te vinden, zul je je CV en profiel online moeten gaan verspreiden. Ga naar buiten en kom onder de aandacht. De fase van denken is voorbij, je zult moeten gaan doen. Een erg belangrijke tip: spreid je winstkansen, het is net als in het casino.
Zorg dat je CV op jobboards - zoals jobat.be - staat, zorg dat het goed op LinkedIn staat, schrijf je in bij recruitmentbureau’s, ga online de discussie aan op diverse fora, ga praten met mensen in je netwerk, maak kenbaar dat je zoekt, drink koffie, stuur e-mails, bel en spreek.
’t Is buiten dat de job van je leven ligt, dus blijf vooral niet binnen zitten.
De allerbelangrijkste tip zit al verscholen in de naam. Sollicitatie-ge-sprek. Voer dus geen sollicitatie-monoloog en zorg dat je van het gesprek ook echt een gesprek maakt. Geef elkaar de ruimte, laat elkaar uitspreken, en stel vooral vragen. Als tip, een heel simpel ezelsbruggetje: Ik - Jij - Wij.
In het ideale sollicitatiegesprek gaat het net zoveel over jou, als over je (hopelijk?) aanstaande werkgever én over jullie. Dus jij vertelt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. De werkgever vertelt wie hij is, wat zij doen en wat zij zoeken. En vervolgens gaan jullie aftasten of jullie een potentiële match zijn. Ondertussen stel je elkaar vragen, ben je beleefd en vormt er een echt gesprek. Ik - Jij - Wij.
De simpelste tip van allemaal: doe gewoon normaal. Wees op tijd en kom niet standaard om 8:59 binnen wanneer je om 9:00 begint om vervolgens mooi om 16:55 als eerste weer te vertrekken.
Werk die eerste maand niet met je oordopjes in, maar luister naar wat er om je heen gebeurt. Zet je beste beentje voor, durf fouten te maken, bel je collega’s eens op, of loop er naar toe. Maak contact met je omgeving.
Wees niet te stil maar overschreeuw je ook niet. Absorbeer wat er om je heen gebeurt, leer de nieuwe werkplek kennen én laat de nieuwe werkplek jou ook leren kennen.
Freek stelt 5 boeken beschikbaar voor de lezers van Jobat.be. Stuur daarom een e-mail naar redactie@jobat.be en beantwoord die ene belangrijke vraag: Zou jij jezelf aannemen? Uit alle inzendingen selecteert Freek de beste 5 deelnemers, die hun boek thuis zullen ontvangen.
Succes!
(fvk)
9 oktober 2015Een sollicitatiegesprek op zich is al stresserend genoeg, het laatste wat je wil is je zorgen moeten maken over je kledij. Stijlcoach Lien Degol geeft tips!
Miguel Durão is goed met woorden. Toch had hij moeite met werk te vinden in Londen, waarna hij zijn vriendin inschakelde in zijn sollicitatievideo.
Solliciteren een spel? Dat wil je wel eens denken als je beduusd uit een interview komt. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of je de spelregels wel kent?
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Met een indrukwekkende motivatiebrief en bijhorend cv kan je recruiters overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Enkele tips!
Een bedrijf spreekt je aan, maar passen jullie wel bij elkaar? Samen met Securex schotelen we je 5 cruciale vragen voor om een goede werkgever te herkennen.
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
We hebben allemaal onze slechte gewoontes. Ze zijn vaak meer volhardend dan we zelf willen toegeven. Toch is er van af geraken geen onmogelijke taak...