Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Een gedetineerde als collega: het kan

Zo bereid je een geslaagd sollicitatiegesprek voor

Zeker als jobs schaars zijn, is het belangrijk jezelf tijdens een sollicitatiegesprek van je beste kant te tonen. Maar hoe doe je dat?
#

Jij weet misschien wel dat je de beste kandidaat voor de job bent, maar het komt erop aan ook de rekruteerder daarvan te overtuigen. Lastige vragen weten te beantwoorden en eindigen op een positieve noot zijn cruciaal. De rekruteerders van Robert Half laten in hun kaarten kijken en geven de perfecte voorbereiding voor een geslaagd sollicitatiegesprek mee.

Bedrijven staan steeds weer versteld van het aantal mensen dat hun kantoor binnenloopt zonder kennis van het bedrijf, de functie of zelfs maar wat ze zullen gaan zeggen.

Zorg dat je de volgende zaken weet:

  1. De exacte plaats en tijd van het gesprek, de functietitel en de volledige naam (en de correcte uitspraak ervan) van de persoon met wie je een gesprek hebt.
  2. Belangrijke informatie over het bedrijf zoals de jaaromzet, de belangrijkste activiteiten, gelieerde ondernemingen (moederbedrijf, externe accountant, enzovoort) en vestigingen.
  3. Waarom het bedrijf geïnteresseerd is in jouw kwalificaties. Bedenk voor jezelf wat jouw sterkste vaardigheden en eigenschappen zijn.
  4. Wat jouw toegevoegde waarde is voor potentiële werkgevers.
  5. Wat je moet vragen tijdens het gesprek. Een gesprek is tweerichtingsverkeer, zelf ook vragen stellen is noodzakelijk.
  6. Welke vragen je mag verwachten. Bijvoorbeeld: ‘Kan je ons wat vertellen over jezelf?’, ‘Wat weet je van ons bedrijf?’, ‘Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?’, ‘Waarom ga je weg bij jouw huidige werkgever?’ en ‘Wat is jouw huidige salaris? Wanneer is jouw volgende salarisonderhandeling?’
  

(ks) 

12 mei 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook