Een pauze nodig? De herfst is hét ideale moment
Zit je met een somber gevoel tijdens de herfst? Je bent niet alleen. Dit is de ideale periode om je eigen leven bij te benen...
De Europese vakantie laat die werknemers toe om in het eerste jaar van tewerkstelling toch betaalde vakantie te nemen.
Meer uitleg aan de hand van 5 vragen.
Dankzij de Europese vakantie (ook aanvullende vakantie genoemd) kunnen werknemers die in het vakantiejaar geen of onvoldoende vakantierechten hebben opgebouwd, aanvullende vakantie vragen: zo kunnen zij effectief vakantie nemen in de loop van hetzelfde kalenderjaar als dat waarin ze prestaties hebben geleverd.
Het aantal vakantiedagen wordt in ons land in principe bepaald op basis van de prestaties van het jaar voordien. Zonder al te veel te raken aan die basisprincipes van het Belgische jaarlijkse vakantiestelsel laat de Europese vakantie bijkomende betaalde vakantie toe aan het begin van de loopbaan of bij activiteitshervatting na bijvoorbeeld tijdskrediet of ouderschapsverlof.
De Europese vakantie laat iedere werknemer toe om in het eerste jaar van tewerkstelling toch betaalde vakantie op te nemen. De werknemer heeft tijdens de aanvullende vakantie recht op zijn normaal loon.
Het recht op aanvullende vakantie is facultatief. De werknemer hoeft het niet op te nemen. Zoals gewone vakantiedagen is dit verlofstelsel niet overdraagbaar.
Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
Doordat in ons land het recht op vakantie bepaald wordt op basis van de prestaties van het jaar voordien (het zogeheten vakantiedienstjaar), zijn heel wat werknemers benadeeld: schoolverlaters, werknemers die overstappen van de overheidssector naar de privé, werklozen die terug beginnen werken, werknemers die terugkeren na voltijds tijdskrediet of ouderschapsverlof, …
Dankzij de Europese vakantie krijgen werknemers bij een aanvatting of hervatting van hun loopbaan gedurende het arbeidsjaar per periode van 3 maanden een week aanvullende vakantie.
Hiertoe moet er minimaal een aanloopperiode van 3 maanden gepresteerd worden. Een werknemer kan slechts een beroep doen op deze aanvullende vakantie na uitputting van de vakantiedagen die werden opgebouwd op basis van de huidige vakantiereglementering.
Er zijn dus 3 voorwaarden verbonden aan het aanvullend recht op vakantiedagen:
Als bediende heb je na je aanloopperiode van 3 maand recht op 1 week aanvullende vakantie, afhankelijk van je werkregime. Daarna komt er per 3 gewerkte maanden telkens een week extra aanvullende vakantie bovenop. Het totaal aantal toegekende aanvullende vakantiedagen verminder je dan met de gewone vakantiedagen die berekend werden op de gewerkte periodes van het vorige jaar.
Als arbeider worden je aanvullende vakantiedagen berekend op basis van het totaal aantal arbeidsdagen en gelijkgestelde inactiviteitsdagen (ziekte, geboorteverlof, economische werkloosheid, …) van datzelfde jaar. Ook hiervan wordt het totaal aantal toegekende aanvullende vakantiedagen verminderd met de jaarlijkse vakantiedagen.
CHECK: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
Dankzij de Europese vakantie krijgen werknemers bij een aanvatting of hervatting van hun loopbaan aanvullende vakantie gedurende het arbeidsjaar.
Onder aanvatten van een activiteit wordt begrepen: “iedere activiteit van een werknemer die niet onderworpen is geweest aan de vakantiereglementering voor werknemers tijdens het vakantiedienstjaar”.
Het kan gaan over de volgende situaties:
De aanvatting van een activiteit loopt tot het einde van het jaar dat volgt op het jaar tijdens hetwelk deze aanvatting heeft plaatsgevonden.
Het hervatten van een activiteit heeft betrekking op situaties waarbij iemand reeds activiteiten als werknemer heeft uitgeoefend, maar deze op een bepaald ogenblik heeft onderbroken. In het KB wordt limitatief opgesomd wat als hervatting kan worden begrepen:
Ook het volgende wordt als hervatten van een activiteit beschouwd: de deeltijdse werknemer die tijdens het vakantiejaar...
De hervatting van een activiteit loopt tot het einde van het jaar dat volgt op het jaar tijdens hetwelk deze hervatting heeft plaatsgevonden.
Tijdens de Europese vakantie hebben de betrokken werknemers recht op hun normaal loon.
De werkgever of vakantiekas (bij arbeiders) betaalt aan de werknemer een bedrag gelijk aan zijn normaal loon voor de dagen aanvullende vakantie. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met variabel loon. Ploegenpremies etc. worden dus niet in rekening genomen.
Dit vakantiegeld wordt beschouwd als een vervroegde uitbetaling van een deel van het normaal opgebouwde recht op vakantiegeld, het is m.a.w. een voorschot op het dubbel vakantiegeld.
Het aanvullend vakantiegeld wordt dus in mindering gebracht van latere uitbetalingen van het dubbel vakantiegeld. De werkgever brengt het in mindering van het dubbel vakantiegeld dat de bediende het volgende jaar moet krijgen of van het vertrekvakantiegeld als de bediende uit dienst gaat of zijn arbeidsduur vermindert. De werknemer financiert zijn aanvullende vakantie dus zelf. Dezelfde werkwijze geldt voor de vakantiekas bij arbeiders.
Extra: Bereken je vakantiegeld!
In ons land kan de opgebouwde vakantie pas genomen worden het jaar na de geleverde prestaties. Dit is in strijd met de Europese arbeidstijdenrichtlijn. Die stelt dat een werknemer elk jaar recht moet hebben op minstens 4 weken betaalde vakantie, ook wie geen volledig jaar heeft gewerkt. Om hieraan tegemoet te komen werkte ons land het systeem van Europese of aanvullende vakantie uit.
Een schoolverlater start voltijds (5 dagen per week) met zijn eerste job op 1 juli 2022. Hij zal ook in 2023 een volledig jaar voltijds werken.
2022
In 2022 heeft hij geen wettelijke vakantie. Hij heeft immers niet gewerkt in het vakantiedienstjaar 2021. Hij kan maximaal 10 dagen Europese vakantie opbouwen rekening houdend met de opbouwregels van aanvullende vakantie. Hij is niet verplicht de aanvullende vakantie op te nemen. Aanvullende vakantie is een facultatief recht.
2023
In 2023 heeft hij 10 wettelijke vakantiedagen. Hij heeft immers slechts 6 maanden gewerkt in het vakantiedienstjaar 2022 waardoor geen voldoende vakantiedagen opgebouwd werden. Hij heeft dus geen 4 weken vakantie.
In 2023 kan hij maximaal 10 dagen Europese vakantie opbouwen.
Lees ook: Heb jij recht op jeugdverlof of Europees verlof?
(mr/lm) – Met dank aan SD Worx - Bron: Securex
21 januari 2022Zit je met een somber gevoel tijdens de herfst? Je bent niet alleen. Dit is de ideale periode om je eigen leven bij te benen...
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Voor velen is de vakantie een moment om even op adem te komen. Hoeveel vakantiedagen heb jij nodig om er op het werk weer helemaal tegenaan te kunnen gaan?
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
Velen denken dat vakantie nemen slecht overkomt en je carrière negatief kan beïnvloeden. Klopt niet: vakantie kan de kans op promotie net verhogen.
Is het gezond om door te werken tijdens je vakantie? Volgens recente cijfers werkt 40 procent van de Nederlandse werknemers in de zomer gewoon door ...
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?
Een ontplofte mailbox, ongeduldige collega’s, ... Niemand houdt ervan om na een vakantie terug naar kantoor te gaan. Hoe vermijd je die postvakantiedip?