Zo vind je makkelijker werk als 50-plusser
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Kaatje Verloes, juridisch adviseur bij Acerta, zet uiteen wat de wet zegt over discriminatie op de werkvloer.
In België zijn er drie wetten die de bestrijding van discriminatie behandelen: de algemene antidiscriminatiewet, de antiracismewet en de wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen.
Onze wetgeving verbiedt discriminatie in diverse domeinen van het openbare leven en bepaalt de kenmerken die ze beschermt: gezondheid, huidskleur, ras, afkomst, seksuele geaardheid, een handicap, nationaliteit, geslacht, religieuze of politieke overtuiging, enzovoort.
Bij een directe discriminatie wordt iemand rechtstreeks ongunstiger behandeld dan iemand anders in een vergelijkbare situatie en kan hiervoor geen objectieve en redelijke rechtvaardiging gegeven worden. Wanneer een werkgever iemand weigert aan te nemen omdat die persoon een andere taal spreekt, dan is dit een geval van directe discriminatie.
Als een vacature vermeldt dat ze enkel mensen aanwerven tussen 18 en 25 jaar, dan gaan het om indirecte discriminatie. Op het eerste zicht lijkt dit een neutrale handelswijze, maar in se benadeelt het toch een bepaalde persoon in vergelijking met anderen en kan dit niet gerechtvaardigd worden. De mensen die niet binnen die leeftijdscategorie vallen bij de vacature worden dus indirect gediscrimineerd.
Het aanzetten tot discriminatie wordt ten slotte ook als discriminatie beschouwd.
Extra: Werknemer wil meer diversiteit op werkvloer
Het is verboden om iemand te discrimineren in het kader van de arbeidsbetrekkingen. De wet geldt op elk moment van het arbeidsproces: bij het plaatsen van de vacatures, tijdens het selectieproces, tijdens de uitvoering van het arbeidscontract of bij het einde van de professionele samenwerking.
Toch kan de werkgever in een aantal gevallen een verschillende behandeling rechtvaardigen met name wanneer het gaat om een wezenlijke en bepaalde beroepsvereiste of om een objectieve en redelijke rechtvaardiging op grond van de aard van de activiteit of van de omstandigheden waarin ze moet worden uitgevoerd.
Als twee havenarbeiders medisch ongeschikt verklaard werden voor een promotie, dan is dit onderscheid objectief gerechtvaardigd omdat de functie waarnaar zij wilden promoveren verhoogde waakzaamheid vereist, waarvoor een positieve voorafgaande gezondheidsbeoordeling verplicht was.
Lees ook: Kan ik klacht indienen tegen discriminatie?
(kv)
6 september 2016Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Volgens werknemers moeten bedrijven kandidaten met meer verschillende etnische achtergronden aantrekken.
De apartheid is inmiddels afgeschaft, maar racisme en discriminatie zijn nog niet verdwenen. Onze huidskleur blijft relevant. Ook op de werkvloer.
In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn...
Niet enkel de mediasector komt in aanraking met ongewenst gedrag, ook in andere sectoren gebeurt het meer dan verwacht.
De doorstroming van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven gaat te traag. Daarom is Saskia Van Uffelen, ceo van Bull Belux, een voorstander van quota.
Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
Niet elk Europees land staat even open voor mensen met een andere seksuele voorkeur ... Waar kun je als LGBT+ best aan het werk?
Vrouwen denken meer na over de mogelijke nadelen van een promotie dan mannen, ze zijn minder belust op macht en hogerop klimmen ...