Opslag en promotie na een jaar
De generatie die nu de werkvloer opstapt, koestert grote verwachtingen. Welke? Jobat zet ze allemaal op een rij...
Geld mag dan niet stinken, voor jongeren is het zeker niet de belangrijkste reden om aan de slag te gaan. Driekwart zegt dat zijn job meer betekent dan enkel geld verdienen. Slechts vier op de tien werkgevers hecht daar enig geloof aan. Twintig procent gaat ervan uit dat geld verdienen de enige en belangrijkste reden is waarom jongeren werken.
Jongeren hechten bij het zoeken naar een job het meeste belang aan hun loon, menen de werkgevers. Daarna volgen het evenwicht tussen werk en privé, het contact met de collega’s en het gevoel betrokkenheid te zijn bij hun werk. Carrière maken is volgens werkgevers minder van tel voor jongeren die nog maar net aan het werk zijn.
Op termijn vinden starters doorgroeimogelijkheden wel belangrijk, zelfs meer dan geld. Dat schatten werkgevers over het algemeen wél juist in. Bijna acht op de tien werkgevers geven aan dat jongeren het belangrijk vinden om door te groeien.
Er blijken echter ook wat misverstanden te bestaan tussen werkgevers en werknemers. Zo gaan werkgevers er gemakkelijk van uit dat jongeren niet of nauwelijks bereid zijn om overuren te draaien. Dat is nochtans wel degelijk het geval. Meer dan drie op vier jonge werknemers zeggen bereid te zijn om overuren te presteren, terwijl slechts een derde van de werkgevers meent dat die bereidheid er is.
Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves, merkt op dat jonge werknemers het vaak moeilijk hebben met een nine-to-five-job. “Aan de universiteit gingen ze iedere dag een paar uur naar de les. Ze hadden waanzinnig veel vrije tijd. Ze moesten misschien wel opdrachten maken, maar ze beslisten zelf wanneer. Het spreekt hen dus wel aan om af en toe wat langer te werken en op andere momenten juist een beetje vroeger naar huis te gaan.”
Dat jonge starters zich extra moeten inzetten om zich te bewijzen, is voor de werkgevers overigens een stuk vanzelfsprekender dan voor die jongeren zelf. Zij gaan er in 56 procent van de gevallen van uit dat een normale inzet volstaat. Opvallend: slechts een kwart van de werkgevers vindt dat jongeren voldoende beseffen dat ze aan het begin van hun carrière extra hard moeten werken.
Oudere werknemers blijken zich doorgaans niet neerbuigend te gedragen ten opzichte van jongere medewerkers, al verschilt de perceptie daarover wel. Terwijl slechts één op de tien werkgevers van mening is dat er soms al eens minachtend over jongeren gedaan wordt, ervaart een kwart van de jongeren dat anders.
Voor dit onderzoek bevroeg Jobat 1.500 jongeren tussen 15 en 25 jaar via een online enquête. 90 procent van de respondenten werkt als bediende, de overigen als arbeider. Daarnaast namen 174 werkgevers deel aan het onderzoek.
(mo) – Illustratie: (jvc)
17 december 2010De generatie die nu de werkvloer opstapt, koestert grote verwachtingen. Welke? Jobat zet ze allemaal op een rij...
Weten pas afgestudeerden wat hen te wachten staat? Jobat vroeg het hun en kwam tot volgend besluit...
Zijn jonge werknemers te assertief? Jobat polste bij 1.500 starters wat ze nu echt vinden van hun job, hun collega’s, hun baas.
Jobat ontdekte in zijn jongerenenquête dat jonge starters zichzelf opvallend goede puntengeven , en dat op de meest uiteenlopende domeinen.
Werkgevers denken bij stiptheid vooral aan oudere werknemers. Waarom? Jobat vroeg het ze in zijn jongerenenquête.
Isabeau vertelt over haar rol als teamleider bij een kinderdagverblijf van KU Leuven
Heb je een auto-ongeval en ben je verzekerd bij Baloise, dan bestaat de kans dat Soada Mazayeva je schadedossier ter harte neemt.
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!
Tot 31 mei geven meer dan 100 jonge medewerkers van chemie- en life sciencesbedrijven gastlessen. Zij doen dat in de eerste graad van het middelbaar onderwijs.