Terug naar overzicht
Vorige

138 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Logistiek bediende

Wat doet en verdient een boekhouder?

Een boekhouder is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf, groot of klein. Deze persoon is verantwoordelijk voor het beheren en bijhouden van financiële gegevens, zoals inkomsten en uitgaven, winst en verlies, belastingen en andere financiële zaken. Hieronder gaan we dieper in op wat een boekhouder precies doet, welke vaardigheden hij/zij nodig heeft en hoe je een boekhouder kan worden in België.
beroep boekhouder

Wat doet
een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het registreren en analyseren van financiële gegevens. Dit omvat het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het maken van balansen en winst- en verliesrekeningen, het betalen van belastingen en het beheren van financiële rapporten.

Boekhouders zijn ook verantwoordelijk voor het opstellen van jaarrekeningen en het adviseren van bedrijven over hun financiële situatie en strategieën om deze te verbeteren.

CHECK: Hoe ziet een werkdag van een boekhouder er écht uit?
#

Wat moet een boekhouder
gestudeerd hebben?

Om boekhouder te worden, is een diploma in boekhouden, accountancy of financiën nodig. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar in België, waaronder bachelor- en masteropleidingen in accountancy en financiën aan universiteiten en hogescholen, alsook professionele opleidingen bij gespecialiseerde instellingen.

Het is ook mogelijk om een boekhoudkundig certificaat te behalen door middel van specifieke cursussen en examens.

illustration-books

Hoe word je
een boekhouder?

Om als boekhouder te kunnen werken, is het meestal vereist om eerst ervaring op te doen in boekhouding, financiën of gerelateerde gebieden. Dit kan bijvoorbeeld door te werken als assistent-boekhouder, administratief medewerker of financieel analist. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je doorgroeien naar een boekhoudkundige functie.

Om boekhouder te worden zijn er verschillende opleidingen en trajecten die je kunt volgen. De meest gangbare manier om een carrière als boekhouder te beginnen, is door een opleiding boekhouding te volgen. In België zijn er verschillende opties voor deze opleidingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bacheloropleiding boekhouding of accountancy aan een hogeschool of universiteit, of een graduaatsopleiding boekhouden volgen aan een hogeschool.

Het is ook mogelijk om als zij-instromer een carrière als boekhouder te beginnen. In dit geval is het vaak handig om relevante werkervaring op te doen in de administratie of financiële sector voordat je begint aan een opleiding boekhouding.

cijfers en financiën

Er zijn geen specifieke functies die je moet hebben bekleed voordat je een carrière als boekhouder kunt beginnen. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met cijfers en financiën, en dat je in staat bent om nauwkeurig en gestructureerd te werken.

Om boekhouder te worden, moet je ook op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving op het gebied van financiële verslaglegging en belastingen. Het volgen van cursussen of bijscholing op dit gebied kan daarom nuttig zijn om je kennis op peil te houden en je te blijven ontwikkelen in je vakgebied.

Al met al zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen om een carrière als boekhouder te beginnen. Het belangrijkste is dat je beschikt over de juiste vaardigheden en kennis om deze functie succesvol uit te kunnen voeren.


Job-alert: jobs op maat in jouw mail
illustration

1606 vacatures beschikbaar voor boekhouder

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een boekhouder hebben?

Als boekhouder moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Als boekhouder moet je in staat zijn om financiële gegevens te analyseren en te interpreteren om zo belangrijke inzichten te krijgen over de financiële gezondheid van een bedrijf. Dit vereist een sterk analytisch vermogen en kritisch denken.
Boekhouding vereist een hoge mate van nauwkeurigheid en precisie. Het is belangrijk om alle financiële gegevens correct in te voeren en ervoor te zorgen dat alle boekhoudkundige documenten en rapporten accuraat zijn.
Als boekhouder moet je georganiseerd en gestructureerd kunnen werken om ervoor te zorgen dat alle financiële gegevens correct en tijdig worden verwerkt. Het is belangrijk om systematisch te werk te gaan en ervoor te zorgen dat er geen belangrijke details over het hoofd worden gezien.
Als boekhouder moet je kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden binnen een bedrijf, zoals managers, klanten en leveranciers. Het is belangrijk om duidelijk te kunnen communiceren over financiële zaken en advies te kunnen geven over strategische beslissingen.
Als boekhouder moet je bekend zijn met verschillende boekhoudprogramma's en software om financiële gegevens te verwerken en te analyseren. Kennis van programma's zoals Excel en boekhoudsoftware zoals Sage of Exact is essentieel.
Boekhouders moeten op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving rondom financiële verslaggeving en boekhouding. Dit omvat kennis van bijvoorbeeld de jaarrekeningwetgeving, btw-wetgeving en belastingwetgeving.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van boekhouder?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een boekhouder. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als boekhouder verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een boekhouder?

In België ligt het gemiddelde bruto maandsalaris van een boekhouder tussen de 2.200 euro en 3.500 euro, afhankelijk van ervaring en regio.

Het salaris van een boekhouder die gespecialiseerd is in een bepaald gebied kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring, de locatie en de grootte van het bedrijf waarvoor ze werken. Over het algemeen verdienen gespecialiseerde boekhouders echter meer dan boekhouders zonder specialisatie.

Extra

Het is echter belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts een indicatie zijn en dat het salaris van een boekhouder kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om te onderhandelen over een salaris dat past bij je ervaring en vaardigheden, en om te blijven streven naar professionele ontwikkeling en groei.

Wat extralegale voordelen betreft mogen boekhouders tenslotte niet klagen, gemiddeld krijgen zij er meer dan 6 verschillende, aldus gegevens uit het Jobat Salariskompas. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding (83%), een eindejaarspremie (77%) of 13de maand (70%), een hospitalisatieverzekering (70%), een pensioenplan of groepsverzekering (67%), de mogelijkheid tot thuiswerken (64%) en/of een laptop (53%).

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen
Gemiddelde brutosalaris van een boekhouder
2.850 /maand
Minimum €2.200
Maximum €3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Maaltijdvergoeding
  • Eindejaarspremie
  • 13e maand
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Thuiswerk
  • Laptop