7 miljardairs die heel gewoon zijn gebleven
Wat zou jij doen met een miljard euro? Deze spaarzame miljardairs houden er ondanks hun financiële rijkdom toch een eerder 'bescheiden' levensstijl op na.
Zo’n 80 miljard is hij waard, een fortuin dat hij opbouwde door goede investeringen (Coca Cola, Procter & Gamble, IBM …) en weinig overdreven luxueuze uitspattingen. Zo woont Buffett nog steeds in hetzelfde huis dat hij kocht in 1958 en rijdt hij voor miljardairgewoontes met een vrij sobere wagen.
Oké, een Cadillac is nu ook weer niet de doorsnee gezinswagen, maar het is een redelijk ingetogen keuze in vergelijking met miljardairs met de meest waanzinnige autocollecties. Hij reed ook 8 jaar rond met die Cadillac alvorens hij een nieuwe Cadillac XTS kocht (40.000 euro). Voor de aankoop van de nieuwe wagen stuurde hij zijn dochter naar de autodealer, omdat hij vreesde dat hij door zijn naam en fortuin geen goede deal zou krijgen.
De miljardair geeft sowieso al niet veel geld uit aan een gevarieerde garderobe met zijn grijze T-shirts en hoodies, maar de man van 40 miljard bespaart ook op andere vlakken, namelijk transport. Zo zou hij niet rondtuffen met een Ferrari of Rolls Royce, maar met een Volkswagen Golf GTI. Ja, nieuw is dat een auto van om en bij de 25.000 euro.
Wijlen de oprichter van Ikea leefde altijd ‘zuinig’, de levensstijl die zijn winkels nog steeds promoten. Zelf was hij zo’n 3 miljard waard, maar toch vloog hij steeds economy class met lagekostenluchtvaartmaatschappijen, nam hij het openbaar vervoer, winkelde hij regelmatig op rommelmarkten en woonde hij in een bescheiden huis met zelf in elkaar gestoken Ikea meubilair.
75 miljard staat er op zijn rekening, maar Gates leeft niet belachelijk breed. Hij geeft enorme bedragen aan goede doelen en aan de Bill and Melinda Gates Foundation, waarvan de inkomsten ook naar goede doelen gaan (vooral onderwijs).
De oprichter van Microsoft kan ongetwijfeld wel enkele dure speeltjes voor zichzelf kopen, maar hij onthulde ooit op een feestje dat het horloge dat hij droeg amper 10 dollar (8 euro) waard was en dat hij nog altijd zelf de afwas doet. Ook vloog hij jaren enkel in economy class, al heeft hij ondertussen wel zijn eigen privévliegtuig.
Met zijn 70 miljard is hij de tweede rijkste persoon op de wereld, maar de oprichter van Zara heeft het niet naar zijn hoofd laten stijgen. Hij staat erom bekend nog steeds in de cafetaria van het bedrijf te komen eten samen met zijn personeel. Verder is hij niet de fervente jet-setter en zelfs geen regelmatig geziene gast op gala’s. Nee, Ortega houdt zich liever bezig met het grootbrengen van zijn kippen en gaat zelden op reis.
Cheriton is een succesvolle investeerder in vele bedrijven, waaronder Google, en verdiende daar zo’n 3 miljard mee. Toch woont hij al jaren in hetzelfde huis, vult hij zijn tijd met lesgeven en fietsen, en rijdt hij rond met een Honda en een VW-busje. Hij knipt zelfs zijn eigen haar en probeert zo simpel mogelijk te leven.
De voorzitter van Wipro, een technologiebedrijf, verdiende al zo’n 15 miljard, maar leeft duidelijk energiezuinig en probeert verspilling tegen te gaan. Zo staat hij erop dat iedereen de lichten uitdoet als ze hun kantoren verlaten en wordt er van hem gezegd dat hij zelf het aantal rollen wc-papier natelt dat het personeel opgebruikt heeft. Misschien een beetje obsessief, maar hij is duidelijk begaan met waar zijn geld heengaat.
Hun koperen centjes moeten ze niet tellen, maar het siert hen dat ze op bepaalde vlakken ‘gewoon’ zijn gebleven en hun fortuin slim spenderen in plaats van het door ramen en deuren te gooien. Ze gunnen zichzelf hier en daar wel een extravagant speeltje en doen investeringen die ons doen duizelen, maar leven ook nog volgens de leuze: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.”
(sjv) - Bron: AOL
17 april 2019Wat zou jij doen met een miljard euro? Deze spaarzame miljardairs houden er ondanks hun financiële rijkdom toch een eerder 'bescheiden' levensstijl op na.
Enkel eigenschappen die je kan fine-tunen om meer jezelf te zijn.
Bijna niemand staat bij de start van zijn carrière meteen aan de top. Heel wat succesvolle ceo's zijn dan ook onderaan de ladder begonnen. Hun eerste jobs?
De volgende 10 beroemdheden waren op een bepaald moment in hun leven niet alleen arm, ze hadden ook een tijd geen dak boven hun hoofd.
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
Lijkt een carrièreswitch in een andere sector voor jou een mission impossible? Met het juiste actieplan ligt die nieuwe toekomst helemaal voor je open...
Veel bedrijven zetten stevig in op verandering. Maar niet iedereen staat te springen voor een nieuwe tool of een andere manier van werken dan ze gewoon zijn...
Liantis waardeert en stimuleert duurzaam ondernemerschap proactief. Net daarin maakt Liantis het verschil.
Yasmien en Stijn zijn Onderhoudscoördinatoren Bouwkunde bij Aquafin: “Dit is vrijheid in loondienst”