9 op de 10 zorgverleners is tevreden: ‘Aandachtspunt is emotionele uitputting’
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
Trixxo is een groep van ondernemingen met een aanbod van diverse diensten in de thuiszorg, zoals poetsen, strijken, wassen, koken of boodschappen doen. Heel recent is daar de tak van de zorg bijgekomen. Trixxo Care, zoals de afdeling heet, lanceert een aanbod dat vooral is gericht op ouderen, zodat zij dankzij de ondersteuning van een zorgverstrekker, langer thuis kunnen blijven wonen en dus niet naar een rustoord of serviceflat moeten verhuizen.
Deze business-unit Trixxo Care is erg ambitieus en wil in de nabije toekomst honderden nieuwe zorg- en verpleegkundigen aanwerven om zorgtaken uit te voeren. “Als werkgever is het dan uiterst belangrijk om exact te weten wat onze toekomstige werknemers willen, zodat wij hen een passende jobinhoud kunnen voorschotelen”, zegt Frank Vols, Business Development Manager van Trixxo Care. “Net zoals in andere sectoren is het vandaag als werkgever essentieel om niet alleen te kijken naar technische competenties, maar ook oog te hebben voor de wensen van ieder talent en voor de werkomgeving waarin zij willen functioneren. Werkgevers die de juiste mix kunnen aanbieden, zullen de beste krachten aantrekken en dus ook hun product op een hoog kwaliteitsniveau kunnen presenteren.”
Zodoende organiseerde de onderneming een bevraging bij meer dan 200 toekomstige verpleegkundigen van PXL Healthcare. “Daaruit blijkt dat 4 op 10 studenten als eerste keuze opteren voor een beroepspad in de ziekenhuissector”, aldus Frank Vols. “Dit onmiddellijk gevolgd door de thuiszorg, waar 3,9 op 10 spontaan voor kiest. Een kwart van alle ondervraagden heeft een voorkeur voor de ouderenzorg.” Op dit ogenblik kiest 75% van de studenten voor een statuut in loondienst, terwijl dus 1 op 4 als zelfstandige in de zorgsector wil werken.
“De enquête leert bovendien dat verpleegkundigen in hun toekomstige werkomgeving zeer veel belang hechten aan de patiënt”, aldus nog Frank Vols. “Maar liefst 96% geeft aan dat ze voldoende tijd willen hebben om de zorg voor hun patiënten professioneel uit te voeren. Dit niet alleen voor de medische taken, maar ook voor andere noden en behoeften, zoals een goed gesprek (89%). Opvallend is dat op nummer twee van belangrijkheid een collegiale werksfeer staat (94%). Naast de patiënten volgen dus de collega’s als cruciale focus. Opleiding en bijscholing is voor 88% van de bevraagden zeer belangrijk. Mee zijn in het beroep en op de hoogte blijven van professionele ontwikkelingen, staat in de top 3. Als verpleegkundige willen ze ook zelf voldoende verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ruimte om zelf en met collega’s de taken te regelen en te organiseren, is zeker een aandachtspunt.”
Misschien verrassend is dat flexibiliteit niet tot de belangrijkste aandachtpunten behoort. “Vrij zijn in het weekend is niet echt aan de orde”, weet Vols. “De mogelijkheid tot deeltijds werken is belangrijk voor 1 op 2. Als het even kan wil 70% wel een uurrooster dat aansluit met de privésituatie.”
Specifiek gevraagd naar wat toekomstige verpleegkundigen verwachten van hun werkgever, komt opnieuw de sfeer onder collega’s aan bod. “Het wordt als de taak van de werkgever beschouwd om een hecht team in stelling te brengen en te zorgen voor de cohesie en fijne ambiance op het werk”, analyseert Vols.
“Collega’s die voor mekaar inspringen, die rekening houden met elkaar en in overleg beslissingen nemen: dat is wat de nieuwe generatie werknemers wenst. De werkgever zelf moet eveneens een luisterend oor bieden.” Scoren ook hoog: ruimte voor initiatief en een goed georganiseerde administratie. Verder moet de organisatie financieel gezond zijn (92%), een sterke ICT-backbone hebben (84%) en digitale toepassingen faciliteren (83%). “Opvallend is dat 6 op 10 geen probleem heeft met welomschreven doelstellingen”, aldus nog Vols.
Gepolst naar de financiële vergoeding, liggen de verwachtingen uiteen. “Bijna de helft van de studenten verwacht - netto op de rekening - een bedrag tussen de 1.501 en 1.750 euro per maand. Ongeveer een kwart denkt tussen de 1.251 en 1.500 euro te verdienen en evenveel toekomstige verpleegkundigen rekent op een loon tussen 1.751 en 2.000 euro per maand. Als extralegale voordelen staat op nummer één de hospitalisatieverzekering (40%). Op twee staat de bedrijfswagen (18%), gevolgd door de maaltijdcheques en dan ‘het cafetariaplan’ dat de werknemer zelf kan samenstellen op zijn maat (14%).”
Luc Jeurissen, CEO van Trixxo-groep, gaat met deze gegevens aan de slag. “Als nieuwe speler in deze dienstverlening zullen we uiteraard maximaal inspelen op de wensen van toekomstige werknemers”, zegt hij. “We gebruiken deze bevindingen als leidraad om ons als werkgever te onderscheiden. Daarbij mikken we niet alleen op afgestudeerden, maar ook op iets oudere werknemers die hun carrière een nieuwe wending willen geven. Zij willen nog meer dan anderen, een gerichte keuze maken voor een bepaalde werkgever. Het is aan ons om op die behoeften een maatgericht antwoord te bieden.”
Vanuit PXL Healthcare, dat actief meewerkte aan het onderzoek, wordt gewaardeerd dat toekomstige werkgevers polsen naar de wensen van hun mensen. “Werkgevers hebben er alle belang bij om naast tevreden cliënten, hun medewerkers gepassioneerd te houden om kwalitatief hoogstaande zorg aan te bieden”, zegt Roald Nelissen, departementshoofd van PXL Healthcare.
“Een hulpverlener met goesting, of dit nu gaat over een verpleegkundige, vroedvrouw, ergotherapeut of andere paramedicus, zal meer doen dan standaard van hem of haar wordt verwacht. Dit zal leiden tot een continue innovatie van het beroep, waar iedereen wel bij zal varen. In functie van het retentiebeleid van medewerkers houdt de werkgever dan ook best rekening met doelstellingen en ambities van de zorgverlener om een sterk en stabiel team uit te bouwen.”
(km)
7 juli 2017Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
Vorige week vond overal in Vlaanderen de Dag van Zorg plaats. Er werd in veel instellingen stilgestaan bij de personeelsproblematiek.
Rozemarijn Bakker deed haar stage als verpleegkundige in Campus Gasthuisberg van UZ Leuven. Een gemiddelde stagedag zag er voor haar zo uit …
Na een omscholing tot verpleegkundige en enkele omzwervingen in de psychiatrie en de thuiszorg is voor Sarah Wegge de cirkel rond.
Kim Symons (23) uit Wommelgem werkt als verpleegkundige. Jobat vroeg naar haar netto maandloon en kreeg volgend antwoord ...
Werk waar een geurtje aan hangt? Grote kans dat je 'm terugvindt in onze lijst van '10 vuilste jobs'. Van vuilnisman tot pornoacteur, ontdek de lijst hier.
Een aanvullend pensioen kan een oplossing zijn om een hoger maandelijks bedrag te krijgen. Toch blijkt dat niet iedereen daar optimaal gebruik van maakt...
Hoe evolueren de rol van een supply chain director, de benodigde vaardigheden, supply chain management én het salaris?
We vroegen aan Amber (40) uit Oostakker hoeveel zij verdient…