Hoe ontmasker je leugens in een e-mail?
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!
Rekruteerders en werkgevers zijn erop getraind om de juiste vragen te stellen en prikken makkelijk door leugens heen. Als je leugen uitkomt, kan je de job wel vergeten. De slechte indruk die je bij dit bedrijf hebt achtergelaten, kan je onmogelijk terug herstellen. Zonde, want misschien komt er in hetzelfde bedrijf nog een vacature vrij waarbij je wel aan de functie-eisen voldoet. En de wereld is klein: door flagrante leugens kom je bij bevriende managers ook niet meer aan de bak.
Cv's controleren op leugens is dankzij de sociale media veel eenvoudiger dan vroeger. Je zou dus vermoeden dat mensen nu minder durven te liegen over hun opleidingen en werkervaring dan vroeger.
Arjan Zuidgeest, directeur van het Nederlandse CV Veritas, dat voor bedrijven cv's van sollicitanten controleert, beaamt dat leugens sneller worden opgespoord dankzij internet en sociale media. Maar de meeste sollicitanten zijn volgens hem ook weer niet zo naïef dat ze tegenstrijdige cv's laten rondslingeren op het web. “Op LinkedIn houden veel mensen hun profiel beknopt en algemeen, maar het cv aan de werkgever bij wie ze solliciteren pimpen ze vervolgens sterk op. Of erger dan dat."
CV Veritas stuit gemiddeld in een op de drie aangemelde cv's op onwaarheden. Verificatiebureau 'Een Streepje Voor' bespeurt zelfs in iets meer dan de helft van de onderzochte cv's fouten. “Soms worden er niet met opzet fouten gemaakt”, zegt directeur Karina Ahles. “Sollicitanten weten bijvoorbeeld niet meer precies tot wanneer ze ergens gewerkt hebben als ze twintig jaar werk reconstrueren. Maar vaak gaan ze opzettelijk over de schreef om zich beter voor te doen.”
Ahles kan zich nog steeds verbazen over de heersende moraal. “Als ik op feestjes vertel wat voor werk ik doe, beginnen veel mensen te lachen en komen ze vaak met voorbeelden van valse informatie. ‘Een beetje liegen is heel normaal. Dat doet iedereen toch?’, zeggen ze dan.”
1. Je tewerkstellingsperiode bij één werkgever langer maken
Wanneer je ergens minder dan een jaar hebt gewerkt, geeft dit geen goede indruk. Maar dit verdoezelen door vals te spelen met data is geen oplossing. Dat kan makkelijk gecheckt worden door referenties op te bellen, of misschien is je LinkedIn- en Facebook-profiel niet synchroon met dat aangepast cv?
2. Verwezenlijkingen verzinnen
Er is een verschil tussen verwezenlijkingen en vaardigheden een beetje mooier voorstellen, en flagrant liegen. Wanneer je niet weet hoe je jezelf een beetje ophemelt zonder de waarheid al te veel geweld aan te doen, doe het dan niet, want de kans dat je door de mand valt en het te veel opvalt, is dan groot.
Liegen op je cv stopt niet eenmaal je aangenomen bent. Je moet de rest van je carrière de schijn ophouden, als je liegt over fundamentele dingen, hou je dat gewoon niet vol.
3. Jobtitels overdrijven
Iemand met louter een coördinerende taak noemt zich bijvoorbeeld een manager. Dit is gemakkelijk te controleren: de rekruteerder moet gewoon een telefoontje plegen naar je vorige werkgever. Maar het moet gezegd dat niet veel rekruteerders daadwerkelijk cv’s checken. Ook al val je niet door de mand op het sollicitatiegesprek, later kan het ook nog voorvallen dat er iets van jou verwacht wordt dat je nog nooit hebt gedaan of te moeilijk voor je is. Dan ontstaat er een vertrouwensbreuk, en dat is het ergste wat er is.
4. Diploma’s verzinnen
Oké, werkgevers hechten dikwijls te veel belang aan diploma’s en andere papiertjes, maar dat is geen reden om je opleidingsniveau te overdrijven of diploma’s te verzinnen. Zo’n leugen kan je je job kosten, dat risico is het toch niet waard? Kijk maar naar Ellen Joncheere, kandidaat-ceo van de NMBS: nadat verwarring was gerezen over haar cv is haar reputatie voorgoed bezoedeld.
5. ‘Gaten’ in tewerkstellingsperiodes verdoezelen
Fictieve jobs verzinnen of geen uitleg geven over een ‘gat’ in je cv doe je beter niet. Weinig mensen kunnen zeggen dat ze heel hun leven onafgebroken gewerkt hebben. Als je tijd hebt genomen om je kinderen op te voeden, terug bent gaan studeren of loopbaanbegeleiding hebt gevolgd, dan vermeld je dit best gewoon eerlijk. Geen enkele werkgever zal je zo’n ‘uitstapje’ kwalijk nemen.
Als je denkt dat je door de waarheid te vertellen niet zal worden aangenomen, dan heb je het meestal mis. Geen enkele rekruteerder verwacht dat je perfect bent. En als een potentiële werkgever de waarheid niet kan verdragen, dan is hij het niet waard dat je er gaat werken. Je zal je er toch niet goed voelen.
6. Een vroegere werkgever weglaten
Dit is een grijze zone. Technisch gezien ben je niet aan het liegen, maar waarschijnlijk is er wel een reden waarom je die bepaalde job hebt weggelaten. Misschien ben je er ontslagen of ben je met ruzie weggegaan. Nogmaals: eerlijk blijven, duurt het langst.
7. Referenties verzinnen
Net zoals liegen over je opleiding kan dit serieuze gevolgen hebben die je zelfs je hele leven lang kunnen achtervolgen. Vrienden of familie optrommelen om zich voor te doen als een vroegere werkgever, is geen goed idee. Het kan die mensen zelf ook in de problemen brengen.
8. Liegen over de reden waarom je op je vorig werk bent weggegaan
Er is een tactvolle manier om uit te leggen waarom je ontslagen bent of plots vertrokken bent. Zoek gewoon naar de beste manier om dit zo positief mogelijk voor te stellen. Met een beetje voorbereiding en creativiteit kan je het zo inkleden dat je er een positieve eigenschap van jezelf aan koppelt die van pas zal komen in je nieuwe job.
(mr) - Bron: Businessinsider.com & Intermediair.nl
23 oktober 2013In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!
Op carrièrevlak durven we vaak niet toegeven dat de zaken niet lopen zoals we willen. De vijf dingen die werknemers zichzelf het meest wijsmaken?
Recruiters zijn niet altijd eerlijk en liegen wel eens om een job aantrekkelijker te maken. Welke leugens vertellen sommige HR-managers aan kandidaten?
Ook al moedigen we liegen absoluut niet aan, soms kan een leugentje (om bestwil) niet kwaad. Maar hoe kom je tijdens het liegen toch geloofwaardig over?
Verlies jij 's ochtends ook zoveel tijd op het werk door een overload aan e-mails? Dankzij de volgende 9 tips zeg je vaarwel tegen die mailstress!
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Ozgül leerde Daphne kennen toen ze zeven maanden geleden het operatiekwartier van een ziekenhuis inruilde voor thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis. Daphne loodste Ozgül doorheen het boeiende maar intensieve traject voor nieuwe medewerkers.
Veerle is beenhouwer bij Colruyt Group, ze fileert de troeven van haar job.
De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.