Recht op deconnectie: hoe jezelf écht onbereikbaar maken
Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!
De week voor je op reis vertrekt dubbel zo hard werken om nog allerlei to do’s af te krijgen of tijdens je verlof je laptop openen om up-to-date te blijven. Herkenbaar? Heel wat werknemers vinden het moeilijk om het werk tijdens hun verlof achter zich te laten. ‘Wat zou er gaande zijn op kantoor?’ ‘Heb ik iets belangrijks gemist?’ Met deze tips kan je zorgeloos je batterijen opladen en na je vakantie weer met een fris en ontspannen hoofd aan de slag!
Laat ruim op voorhand aan je collega’s weten dat je een vakantie hebt gepland. Zo kunnen lopende zaken tijdig besproken en doorgeschoven worden. Bij grote projecten is een gestructureerde overdracht zinvol. Tijdens die meeting breng je collega’s op de hoogte van de stand van zaken, delegeer je de juiste taak aan de juiste persoon en spreek je goed af voor welke dringende zaken je wel of niet bereikbaar bent tijdens je verlof. Zo vertrek je met een gerust gemoed en beperk je de stress voor de doorwerkers.
Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
Stel een OOO – out of office, voor wie niet helemaal mee is met de trendy afkortingen – in op je mailbox. Daarin deel je mee hoelang je afwezig bent, welke collega jouw takenpakket tijdelijk overneemt en wie vragen opvangt. Zo worden klanten en leveranciers onmiddellijk ingelicht wanneer ze je proberen te bereiken.
Wil je het maximale uit je verlof halen? Tel dan in je OOO een tweetal dagen bij. Een leugentje om bestwil! Zo word je bij terugkomst niet onmiddellijk overstelpt door externen en kan je eerst je interne werk inhalen.
Geef zowel je bureau als je agenda een grote schoonmaakbeurt. Gooi weg of schrap wat niet meer van toepassing is, ga met de grove borstel door je spullen en afspraken, en verplaats wat in je weg ligt. Overloop elke openstaande opdracht en stel jezelf voortdurend dezelfde vraag: ‘Komt het bedrijf in de problemen als dit niet voor mijn vertrek is afgerond?’ Dringende zaken werk je best zo snel mogelijk af, minder urgente zaken schuif je door of laat je liggen tot na je verlof.
Zo, opgeruimd staat netjes! Rust in je werkomgeving is rust in je hoofd. En dat komt goed van pas bij de voorbereiding van je reis: van het inpakken van je koffer tot het in orde brengen van alle reisdocumenten.
De ideale vakantie? Die hangt van jouw stresstype af
Tijdens je vakantie hoef je niet bereikbaar te zijn, tenzij je dat expliciet zo hebt afgesproken met je collega’s. Met andere woorden: die laptop laat je beter gewoon thuis. Maak van de gelegenheid gebruik om jezelf op een mediadieet te zetten: geen e-mails, sociale media, werkgerelateerde telefoons of sms’en. Een ideale manier om even af te kicken van die voortdurende informatiestroom. Maak je maar geen zorgen: het bedrijf blijft echt wel even draaien zonder jou.
Lees ook: 1 op de 3 blijft bereikbaar voor collega’s en klanten tijdens vakantie
De eerste dag na je verlof blokkeren om al je e-mails te verwerken? Verleidelijk, maar dat doe je beter niet. Het lezen en beantwoorden van je berichten is natuurlijk een belangrijke taak bij terugkomst, maar het is niet de énige prioriteit. Wil je zo snel mogelijk de draad terug oppikken? Pols dan eerst even bij collega’s en leidinggevenden of er bepaalde noodgevallen zijn die je voorrang moet geven. Pas daarna scan je je inbox en pik je er de meest urgente mails uit. Die handel je zo snel mogelijk af. Alle andere zaken kunnen gerust even wachten.
Nog een tip: plan de eerste dagen na je verlof zo weinig mogelijk vergaderingen of afspraken in. En laat je vooral niet opjagen. Gewoon één voor één je lijstje afwerken. Voor je het weet heb je het gewone werkritme terug opgepikt.
Vakantie voorbij? Zo krijg je weer zin in je werk
(ZINNIG) – Bron: Jobat
19 juli 2024Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!
Ga je op vakantie? Vergeet je out-of-office niet! Wij lijsten alvast enkele originele exemplaren voor je op.
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.
Als je op vakantie gaat, wil je het er goed van nemen. Maar hoe weet je of die prachtige vakantie je ook echt de boost gaat geven waar je naar verlangt?
Hoe zorg je ervoor dat jij na je verlof met een gemotiveerd en positief gevoel terug aan de slag gaat? 6 nuttige tips!
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.