Een op twee heeft pijn door werkplek
Een niet-ergonomische werkplek zorgt vaak voor pijnklachten. Meer dan de helft van de werknemers (54 procent) heeft er last van, zo blijkt uit onderzoek.
Het was de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die deze cijfers naar buiten bracht in een speciaal rapport. Volgens de WHO worden hoofdpijnaandoeningen onvoldoende erkend, terwijl de financiële kosten voor de maatschappij gigantisch zijn.
“Hoofdpijn en migraine krijgen vaak te weinig aandacht”, weet Shekhar Saxena, directeur bij de WHO. “Nochtans zijn het slopende problemen, die er vaak voor zorgen dat mensen niet in staat zijn om te werken. Negentig procent van de mensen stelt tijdens migraine-aanvallen huishoudelijke klusjes uit. Bijna driekwart heeft maar een beperkt vermogen om te werken en de helft van hen gaat helemaal niet aan het werk.”
Migraine is voor de samenleving naar schatting de duurste hersenstoornis, zowel in de EU als in de Verenigde Staten. Een op de zes vrouwen en een op de twaalf mannen zou eraan lijden.
Volgens de WHO is het van belang dat de overheid het probleem serieus neemt. “Het personeel in de gezondheidszorg moet meer leren over hoofdpijnstoornissen en de bijbehorende diagnose en behandeling. Passende medicatie moet beschikbaar zijn en goed worden gebruikt.”
(mo)
13 mei 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een niet-ergonomische werkplek zorgt vaak voor pijnklachten. Meer dan de helft van de werknemers (54 procent) heeft er last van, zo blijkt uit onderzoek.
Ik ben 58 jaar en heb een fysiek zware job. Kan ik mijn werkgever om lichter werk vragen?
"Op het werk voel ik een griep opkomen. Mag ik op (gratis) consultatie bij de arbeidsgeneesheer?" Jobat zocht het voor je uit ...
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: het sollicitatieproces, je loon en ... je relatie.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
In welke jobs wordt het vaakst een scheve schaats gereden?
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd aan een nieuw hoofdstuk beginnen!
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.
Systematisch overwerken kan stress, moeheid en tegenzin opleveren. Met deze tips vermijd je de negatieve effecten van overmatig overwerk.