Franse werknemers pesten het meest
In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten op het werk. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s.
De Commissie Sociale Zaken in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers richtte in 2010 een werkgroep op omtrent de problematiek ‘pesterijen op het werk’. Hieruit volgde een evaluatie van de bestaande wetgeving en een reeks aanbevelingen om gepeste werknemers beter te beschermen. Tussen 2005 en eind 2011 is het aantal werknemers dat zich ‘slachtoffer’ voelde van pesterijen op de werkvloer echter niet meer gedaald. Hoog tijd dus voor verandering.
Zowel de sociale partners als het parlement hebben zich gebogen over deze delicate materie. Beide brachten dan ook hun advies uit: de sociale partners in de vorm van een advies in de schoot van de Nationale Arbeidsraad (NAR), de Kamer van volksvertegenwoordigers in een aanbeveling. Ook de huidige Minister van Werk, Monica De Coninck, wil nieuwe wetgevende maatregelen uitwerken.
Al deze initiatieven leggen de nadruk op het belang van preventie enerzijds en de verbetering, verfijning en vereenvoudiging van de procedure anderzijds. Ook de rol van de vertrouwenspersoon moet volgens alle partijen verduidelijkt en uitgebreid worden.
De bestaande regelgeving over de bescherming tegen geweld, pesten en ongewenst seksueel gedrag op het werk bestaat al sinds 2002. Ze geldt zowel voor de openbare als de privésector. Zo rust op de werkgever onder de huidige reglementering:
De werkgever mag alle maatregelen die in verband met mobbing genomen worden in zijn arbeidsreglement opnemen, maar dit is niet verplicht. Wel moet de werkgever verplicht in het arbeidsreglement vermelden: de contactgegevens van de preventieadviseur en de eventuele vertrouwenspersoon, evenals de te volgen procedure in het geval een werknemer zich gepest voelt.
28 december 2012In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten op het werk. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s.
Bij pesters denk je meteen aan kinderen op de lagere of middelbare school. Maar ook op het werk wordt er gepest. Dankzij deze tips ga je er beter mee om.
Op zes jaar tijd velden de arbeidsrechtbanken 203 vonnissen over ongewenst gedrag op het werk. Niet meer dan 12 van die vonnissen aanvaardden het bestaan van pesterijen.
Pesterijen op het werk zijn volgens de wet onterecht en terugkerend gedrag dat buiten of binnen de onderneming of instelling voorkomt.
Het aantal meldingen van pesterijen op het werk blijft stijgen. De meeste klachten gaan over mannen en leidinggevenden.
Pesten op het werk heeft ergere gevolgen dan seksuele intimidatie, vinden Amerikaanse psychologen. Dat komt doordat iemand die zich seksueel geïntimideerd voelt, dat niet persoonlijk hoeft op te vatten.
Af en toe verliezen werknemers of klanten hun gezond verstand, waardoor agressie de kop opsteekt. Agressie op het werk komt dan ook steeds vaker voor.
Een slechte baas zijn, is niet moeilijk. Een fantastische baas zijn, dat is hard werken. En dat wil – of kan – niet iedereen.
Wat zijn de verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden? Welk loon kan je als sales assistent verwachten? In welke sectoren is de vraag het hoogst ?