Werken in het buitenland
Vorige

1 van 114

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij aan quiet vacationing?

Mogen expats zelf beslissen om terug te keren?

Tom Van de Weghe, de Verre Oosten correspondent van de VRT
De ramp in Japan stelt ook de Belgen die ginder werken voor problemen: blijven of terugkeren? Mogen expats dat zomaar op eigen houtje beslissen, en wie betaalt dat allemaal?
Tom Van de Weghe
Tom Van de Weghe, de Verre Oosten correspondent van de VRT

Een expat is iemand die voor zijn werk tijdelijk in het buitenland woont. “Waar deze expats belastingen moeten betalen, welke arbeidswetten gelden … Zulke zaken hangen allemaal af van de duurtijd van de opdracht en van internationale afspraken”, vertelt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Over alle andere issues bestaan geen algemene regels.”

Internationale policy

Mogen de Belgische werknemers in Japan terug naar huis komen? Wie beslist dat? Mogen de kinderen mee? Wie betaalt de reis? Worden de werknemers hier aan het werk gezet en krijgen ze gewoon hun loon doorbetaald? Al die zaken hangen af van de policy van het desbetreffende bedrijf waarvoor de Belgen werken.

“Het varieert dus van geval tot geval. Het hangt af van de afspraken en de regels van de onderneming. Multinationals hebben hiervoor een internationale policy, een soort draaiboek. Een Belg die bijvoorbeeld directeur is van de Japanse vestiging zal minder snel teruggeroepen worden. En als hij terugkeert, zal hij minder lang hier blijven, want in principe hebben mensen die structureel in het buitenland tewerkgesteld zijn geen werk in België. Iemand die toevallig in Japan zat voor een stage van enkele maanden, zal sneller teruggeroepen worden. Hij kan die stage gewoon op een ander moment doen, het bedrijf gaat daarvoor geen onnodige risico’s nemen”, zegt Jan Vanthournout.

Belgische bedrijven getroffen door de aardbeving en tsunami in Japan

Janssen Pharmaceutica ondervindt geen problemen door de situatie in Japan. Het farmabedrijf heeft wel een kantoor in Tokio en een vestiging waar goederen worden herverpakt, maar die liggen niet in het rampgebied en zijn niet getroffen. Alle medewerkers zijn ongedeerd en ook de Belgische werknemers worden niet gerepatrieerd. Het bedrijf verwacht enkel een mogelijke impact op de distributie in Japan zelf, door de gevolgen die het land ondervindt van de ramp.

Een zelfde verhaal bij beeldverwerkingsbedrijf Agfa-Gevaert, dat in Japan vestigingen heeft voor verkoop en administratie, maar in en rond Tokio gelegen zijn. De 72 medewerkers zijn allen Japanners en niet betrokken bij de ramp. De bedrijfswoordvoerder verwacht geen of nauwelijks impact op de bedrijfsvoering voor Agfa-Gevaert. Er is geen productie gevestigd in Japan en de Japanse markt is een kleine markt voor het bedrijf.

Bij materiaaltechnologiegroep Umicore werd een kleine fabriek ten noorden van Tokio beschadigd, maar raakte niemand gewond. 'De productie werd stilgelegd om de situatie te evalueren.' Het bedrijf heeft ook twee productie-eenheden waarvan een in opbouw, nabij Osaka.

Bij staaldraadproducent Bekaert zijn er behoudens enkele logistieke problemen geen gevolgen voor de productie in de Japanse vestigingen van staaldraadproducent Bekaert.

BEA, een Luikse producent van detectiesystemen voor de opening en beveiliging van automatische deuren, besliste dinsdagochtend om het kantoor in Tokio te sluiten. 'We hebben het personeel gevraagd zich naar het zuiden te begeven.' 


(mr)  

16 maart 2011
Anderen bekeken ook