Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
Het maandelijkse bedrag van je pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.
Voor heel wat werknemers is een bedrijfspensioen of groepsverzekering een erg interessant extralegaal voordeel. Dit voordeel bezorgt hem of haar een fiscaal voordeel en een aanvullend pensioen bovenop het wettelijk pensioenbedrag.
Hiervoor zet de werkgever via een pensioenfonds of verzekeringsonderneming jaarlijks een bedrag opzij: dit kan zowel een percentage van het loon zijn als een forfaitair bedrag. In sommige gevallen kun je als werknemer ook zelf een deel bijdragen.
TIP: Heb je als werknemer geen groepsverzekering via het werk? Dan kun je ook zelf een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) opbouwen.
De pensioenreserve (= de som van die jaarlijkse premies inclusief de intrest) wordt bij pensionering uitgekeerd aan de werknemer in kwestie: een welgekomen aanvulling dus op je wettelijk pensioenbedrag dat in de meeste gevallen lager ligt dan verwacht. Betekent dit dat het bedrag volledig op je rekening wordt gestort? Toch niet, een deel van het bruto bedrag vloeit terug naar de Belgische staatskas.
CHECK: Hoe kan ik pensioensparen via mijn werkgever?
Deze belastingen en sociale bijdragen betaal je op het moment dat je aanvullend pensioen wordt uitbetaald:
1. Een RIZIV-bijdrage van 3,55% op het totale brutobedrag.
2. Een solidariteitsbijdrage die tot 2% kan bedragen van het totale brutobedrag. Het exacte percentage is afhankelijk van de grootte van je aanvullend pensioen.
3. Een bedrijfsvoorheffing die wordt berekend op het saldo van het brutobedrag na aftrek van de RIZIV- en solidariteitsbijdrage (en zonder winstdeelnemingen).
4. Gemeentelijke belastingen (opcentiemen) die afhankelijk zijn van de gemeente of stad waar je woont. Vaak houdt de pensioeninstelling bij het uitbetalen van je kapitaal hier al rekening mee door een hogere bedrijfsvoorheffing af te houden (bv. 16,66% i.p.v. 16,5% en 10,09% i.p.v. 10%). De definitieve afrekening wordt dan verrekend in je belastingaangifte voor het jaar waarin je pensioenkapitaal werd uitbetaald.
Jouw bedrijfspensioen: wat je zeker moet weten
(fd/mr) - Bron: FSMA
4 juni 2021Het maandelijkse bedrag van je pensioen wordt bepaald door het loon dat je tijdens je loopbaan ontvangen hebt én het aantal jaren dat je gewerkt hebt.
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?
We vroegen aan Marc De Pauw (68) uit Neder-Over-Heembeek naar zijn vroegere job als politie-inspecteur in Brussel én zijn pensioen.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
De Belg moet langer werken, zo klinkt het. Toch is de trend in de privésector net omgekeerd en gaan steeds meer Belgen net vervroegd op pensioen.
Wanneer kan je met pensioen? Hoeveel pensioen zal je krijgen? Wat is een bedrijfspensioen? Moet jij je pensioen zelf aanvragen en hoe dan? Een overzicht...
Een slimme aanvullende pensioenopbouw kan je meer opbrengen dan pure cash. Praat met je (toekomstige) werkgever dus zeker over jouw pensioenplan!
Sinds 1 april 2019 kunnen werknemers die nog geen of weinig bijkomend pensioen opbouwen via hun werkgever, zelf een stukje loon opzijzetten via het VAPW.
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?