Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Vooral mensen die een stressvol beroep uitoefenen én weinig beslissingsmacht hebben over hun werk, lopen het meeste risico op een hartfalen, aldus onderzoek van de University College Londen bij meer dan 200.000 mensen uit 7 Europese landen.
Deze vorm van stress – omwille van hoge verwachtingen en weinig eigen beslissingsmacht – komt voor bij alle lagen van de bevolking, ongeacht leeftijd, origine, beroep, goed- of slechtbetaalde werknemers. Professor Andrew Steptoe verduidelijkt: “Wie denkt dat enkel de arbeider, werkend aan de lopende band, wordt getroffen, heeft het grondig verkeerd. Zelfs een arts kan het gevoel hebben dat hij weinig controle heeft over de snelheid van zijn werkproces, terwijl de verwachtingen en de druk een pak hoger liggen.”
Idem met piloten: de uren die zij moeten presteren zijn hoog, een fout maken is niet toegelaten én ze zijn volledig afhankelijk van zaken die buiten hun wil om liggen, zoals het weer, vliegschema’s, andere toestellen en maatschappijen, luchthavenautoriteiten enzovoort.
Stress is natuurlijk een subjectief gegeven, de ene heeft er meer last van dan de ander. “Alles hangt af van de manier waarop iemand z’n verwachtingen al of niet kan verwezenlijken en hoe hij of zij daarmee omgaat”, verduidelijkt professor Mika Kivimäki, leider van het onderzoek.
“De correlatie tussen stress op het werk en hartaanvallen werd duidelijk vastgesteld gedurende het onderzoek”, voegt professor Steptoe eraan toe. Van de 200.000 onderzochte personen kregen er precies 2.356 te maken met een hartaanval gedurende de 7,5 jaar van het onderzoek. Werknemers die te maken hadden met de bovenstaand beschreven vorm van stress bleken tot 23 procent meer kans te hebben om het slachtoffer te worden van een beroerte. Ook werkloosheid en financiële problemen, bleken een hogere kans op hartaanvallen te veroorzaken.
De twee grootste oorzaken van een hartfalen blijven echter toch roken enerzijds, weinig sport en beweging anderzijds, besluit het onderzoek.
(kv) – Bron: The Guardian / The Lancet
12 oktober 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Iedereen heeft de mond vol van een te hoge werkdruk en stress. Maar soms is een beetje stress goed voor je.
Het kan er op een open werkvloer soms behoorlijk lawaaierig aan toe gaan. En dat leidt bij werknemers vaak tot stress en een verminderde productiviteit.
Wie thuiskomt van een stressvolle dag op het werk, heeft ’s avonds geen zin meer in seks, blijkt uit een bevraging van de Franse radiozender France Info ...
Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
In zes stappen een rustige en aangename werkplek creëren? Het kan met deze eenvoudige ingrepen!
Stress is voor velen een vaag begrip. Wat houdt stress nu precies in? En meer concreet: wat zijn de oorzaken ervan?
Heb jij al aan een carrièrebuffer gedacht? Een plan dat je achter de hand kan houden als je het niet meer ziet zitten op je huidige job? Lees er alles over.
De zorgsector is nog altijd een zorgenkindje op de arbeidsmarkt. Toch is er een opvallende trend zichtbaar bij de instroom van nieuwe werkkrachten...