Hoe je van een rookverbod een positief verhaal maakt
Davy Ooghe, production manager bij UNLIN, bracht een rookverbod mee tot stand en zorgde ervoor dat een zestigtal collega’s stopten met roken.
Arbeidstijden, en bij uitbreiding pauzes, moeten in het arbeidsreglement van je onderneming worden vastgelegd. Als dat geen bijzonderheden met betrekking tot de pauzes vermeld, gelden de wettelijke bepalingen. Dit komt erop neer dat je iedere zes uur een pauze van minstens een kwartier moet krijgen.
Vermeldt je arbeidsreglement niets over het aantal pauzes of de duur ervan, dan heb je eigenlijk geen recht op meer pauzes dan het hierboven vermelde kwartier om de zes uur. Je werkgever hoeft geen pauzes te betalen die niet in het arbeidsreglement zijn opgenomen of niet wettelijk bepaald zijn. Er is immers geen loon verschuldigd wanneer je geen arbeidsprestaties levert.
Check: Waarom je meer pauzes moet inlassen op je werk
Vergoedde je werkgever je rookpauzes tot voor kort wél systematisch? Dan kan het zijn dat er een gebruik is ontstaan dat juridisch afdwingbaar is. Om dit te wijzigen, moet je werkgever een bepaling opnemen in het arbeidsreglement waarin het aantal pauzes per dag en de duur ervan duidelijk vermeld worden. Je hebt als werknemer sowieso de mogelijkheid opmerkingen te geven over de geplande wijzigingen van het arbeidsreglement: ofwel via je ondernemingsraad, ofwel persoonlijk (als er geen ondernemingsraad is in je onderneming).
E-gids: Waar moet je op letten voor je een arbeidsovereenkomst: tekent?
In ieder geval is het een goede zaak dat er duidelijkheid wordt geschapen. De ene roker is de andere niet. Terwijl de ene slechts twee keer per dag een sigaretje gaat roken, zijn er anderen die misschien misbruik maken van het gebruik dat bestaat in de onderneming om rookpauzes te vergoeden.
Werkgevers hebben ook niet steeds een zicht op het aantal pauzes dat genomen wordt en wie het binnen de perken houdt en wie niet. Bovendien kunnen we toch spreken van een enorme kost voor de werkgever. Eén sigaretje per dag komt algauw neer op meer dan twee dagen afwezigheid per jaar!
Het is dus logisch dat de werkgever hier een beleid wil rond ontwikkelen. Dat is ook correcter ten opzichte van de collega’s die niet roken…
Privacy: Wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Davy Ooghe, production manager bij UNLIN, bracht een rookverbod mee tot stand en zorgde ervoor dat een zestigtal collega’s stopten met roken.
Een kleine rekenoefening leert dat een doorsnee roker jaarlijks 6 werkdagen aan rookpauzes besteedt. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een rookverbod.
Mijn baas vindt dat ik ongezond leef en te vaak afwezig ben. Kan hij me dwingen 'gezonder' te leven?
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Voor het rookverbod van kracht ging op 1 oktober 2006, kon je aan je werkplek tegelijkertijd werken en roken. Het rookverbod heeft dit praktisch onmogelijk gemaakt.
Als werknemer zie je een ontslag soms helemaal niet aankomen. Toch is dit voor een werkgever meestal een weloverwogen beslissing.
Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer? En vooral: hoe los je zo’n conflict op?
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
Het KB van 19/01/05 geeft iedere werknemer sinds 2006 het recht op een rookvrije werkruimte en rookvrije sociale voorzieningen.