Maak korte metten met uitstelgedrag: 7 tips

"Mensen die weinig uitstelgedrag kennen, zijn over het algemeen productiever, succesvoller en gelukkiger" (Heidi Does, Slow Working trainer)
Uitstelgedrag werkt stress in de hand. Jij kijkt vast ook wel eens tegen een vervelend werkje aan dat als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. En dan is het erg verleidelijk om de boel voor je uit te schuiven en eerst wat anders te gaan doen. Toch? Zonde, meent Slow Working trainer Heidi Does. De verleidingen van koffie, e-mail, Whatsapp en games als Wordfeud slokken immers al gauw gemiddeld zo’n twee uur werktijd per dag op!
nu vs. later
"Mensen die weinig uitstelgedrag kennen, zijn over het algemeen productiever, succesvoller en gelukkiger" (Heidi Does, Slow Working trainer)

“We hebben allemaal wel eens de neiging om een lastige taak of een moeilijk gesprek nog even uit te stellen”, aldus Does. “Daarmee gijzel je echter een deel van je werkgeheugen. En hoe minder werkgeheugen beschikbaar, des te minder zicht je hebt op hoofd- en bijzaken. Voor je het weet hol je dan achter de feiten aan en ben je meer bezig met brandjes blussen en ad-hoc klussen dan met het échte werk.”

Uitstelgedrag herkennen en aanpakken

“Dat induceert een gevoel van druk en maakt je onzeker”, getuigt Does. “Het risicio op fouten maken of deadlines missen neemt ook toe, omdat je ‘dringend’ en ‘belangrijk’ niet goed meer van elkaar kan onderscheiden, waardoor je als het ware in een vicieuze cirkel terecht komt. Mensen die weinig uitstelgedrag kennen, zijn over het algemeen productiever, succesvoller en gelukkiger. Het loont dus de moeite om dit gedrag te herkennen en aan te pakken.”

Gelukkig is er een eenvoudige techniek om korte metten met je uitstelgedrag te maken. Het kost je maar twee minuutjes om te lezen, maar het scheelt je bakken tijd als je er concreet mee aan de slag gaat.

7 stappen om uitstelgedrag te voorkomen

  1. Kies de klus die het belangrijkst is om vandaag aan te pakken. Begin er meteen aan, voor de volle 100%, zonder excuses. Nu.
     
  2. Elimineer iedere mogelijke afleiding of verleiding. Doe je deur dicht, zet je gsm op ‘mute’, sluit alle mogelijke e-mail- of computerprogramma’s die niet nodig zijn voor wat je gaat doen en zet de radio of televisie uit. Kortom: zet alle mogelijke stoorzenders uit.
     
  3. Begin eraan. Het geeft niet wat je doet, als je er maar aan begint. Al is het maar één minuut, of 30 seconden. Hoe kort ook, je maakt een begin. Dat is het enige wat telt.
     
  4. Merk op hoe – vroeg of laat, maar eerder vroeg – gedachten je aansporen om tussendoor even iets anders te gaan doen. Zo van ‘Effe mijn e-mail checken’. Of: ‘Eerst een kopje koffie, dan kom ik wel weer op gang’. Let op die neiging, maar doe er niets mee.
     
  5. Blijf je concentreren op die ene taak die voor je ligt. Welke neiging je ook hebt om iets anders te gaan doen, doe het niet. Je zal zien dat die drang sterker en sterker wordt ... maar ook weer vanzelf wegebt. Het is als een golf die aanzwelt, hoger en hoger, en uiteindelijk breekt. Laat iedere golf komen en gaan, terwijl je rustig doorwerkt.
     
  6. Let op hoe je gedachten gaan goedpraten dat je nu echt even iets anders moet gaan doen. Laat die gedachten maar praten. Je weet heus wel dat het enkel excuses zijn om even niet te hoeven doen wat uiteindelijk toch moet gebeuren. Dus focus je nu op die ene belangrijke taak.
     
  7. Werk zo verder, moment na moment, minuut na minuut. Surf rustig mee op de golven van aan de ene kant geconcentreerd werken en aan de andere kant meegaan in de neiging om iets anders tussendoor te doen. Merk de drang op om je aandacht te verschuiven naar iets anders ... en laat het voorbij gaan. Begin steeds opnieuw. Met één kleine stap. Steeds opnieuw. Tot je klus geklaard is.

Ga voor jezelf even na of je zo’n oprollende ‘nu-even-iets-anders-doen-(of-toch-niet)’-golf kunt opmerken als je aan het werk bent. Hoe vaardiger je wordt in het surfen op die golven, des te meer je je zal kunnen focussen en des te meer werk je zal verzet hebben tegen het einde van je werkdag. Wat volgt is dan enkel nog een avond helemaal voor jezelf, je lief en/of gezin. Geniet ervan!

(hd) 

Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven helpt Heidi Does nu managers en ondernemers om beter met werkdruk om te gaan, zodat ze effectiever functioneren en hun expertise als vanzelf optimaal gaat renderen. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness. 

Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl. 

28 maart 2013
Anderen bekeken ook