Hoeveel extra pensioen levert mijn pensioenplan op?
Actuarissen becijferden welk aanvullend inkomen je later mag verwachten van je pensioenkapitaal. De cijfers zijn ontnuchterend...
Het doel van een 'omgekeerd woonkrediet', ook wel 'opeethypotheek' genoemd, is heel eenvoudig: het geld uit je bakstenen halen zonder je huis te verkopen. Net als een gewoon woonkrediet is ook een omgekeerd woonkrediet een échte hypotheeklening. Maar dan wél een die je alleen kunt afsluiten als je eigenaar bent van een volledig afbetaalde woning.
Je stapt naar de bank, die laat je woning schatten en stelt je het kapitaal ter beschikking dat je huis vertegenwoordigt. Dat krediet kan worden uitbetaald in één grote brok of in vaste maandelijkse schijven. En als waarborg voor de terugbetaling van het krediet, neemt de bank een hypotheek op je huis.
Op het opgenomen geld moet er natuurlijk wel rente worden betaald. Maar die moet je niet uit je portemonnee tevoorschijn halen. Voor het betalen van de rente houdt de bank namelijk al van bij het begin een stukje van het kapitaal achter.
Dat wil zeggen dat je alleen het resterende kapitaal kunt opsouperen. En dat kan wel eens tegenvallen. Je moet rekenen dat zowat 40 à 50 procent van het kapitaal opgaat aan rentebetalingen.
Op de vervaldag van de hypotheek wil de bank uiteraard ook zijn geld terug. Als je niet genoeg kapitaal hebt om het krediet af te lossen met 'geld uit je schuif', moet de woning worden verkocht. Hebben jij of je erfgenamen tegen die tijd niet zelf een koper gezocht, dan doet de bank dat wel in jouw plaats.
De grootste troef van een omgekeerd woonkrediet is dat je op die manier je eigen woning kunt omzetten in een aanvullend inkomen. En als de vastgoedprijzen blijven stijgen, heb je op het einde, nadat het krediet is terugbetaald, nog geld over ook.
In de banksector denkt men er over na om een soort levensverzekering te koppelen aan het krediet, waardoor de lening pas een einde neemt bij het overlijden van de kredietnemer. In zo'n scenario recupereert de bank het kapitaal pas bij het overlijden van de kredietnemer - of vroeger, als de woning vroeger wordt verkocht. Dat houdt dan wel in dat het bedrag van de maandelijkse uitkering afhankelijk wordt gesteld van je leeftijd. Hoe jonger je bent als je het omgekeerd woonkrediet afsluit, hoe langer je statistisch nog te leven hebt en hoe lager je maandelijkse uitkering is. Zo'n formule is dus vooral interessant voor wie al wat ouder wordt.
Hoe de omgekeerde woonkredieten er effectief zullen uitzien in ons land, is nog koffiedik kijken. Momenteel zit men nog volop in de studiefase en worden de voor- en nadelen van de diverse mogelijkheden tegen elkaar afgewogen. Dat dit verhaal zal worden vervolgd, lijdt geen twijfel. Want voor een landje als België, waar ongeveer drie vierde van de bevolking een eigen woning heeft, is het omgekeerd woonkrediet een gedroomd antwoord op het probleem van de vergrijzing.
2 maart 2012Actuarissen becijferden welk aanvullend inkomen je later mag verwachten van je pensioenkapitaal. De cijfers zijn ontnuchterend...
We gaan dieper in op de taken, gevraagde competenties én de verloning van een field marketeer...
In alle opzichten een grote dame voor de Belgische sport en basketbal in het bijzonder: dat is Ann Wauters. Tegelijk is ze ook een inspirator voor velen.
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Wist je dat je tijdens je job een opleiding kunt volgen die deels/volledig door de overheid wordt vergoed? En dat je daar opleidingsverlof voor kunt inzetten?
Een geit zit vast aan een touw van 2 meter. Hoe kan de geit bij het gras komen dat 3 meter verder groeit? De oplossing is verrassend eenvoudig...
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen?
Je grondig voorbereiden is de beste manier om een sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen, maar ook wat je eet of drinkt, heeft invloed.
Hoe breng je best slecht nieuws of ontslag? Gebruik deze 4 stappen om de schade te beperken.